Palmbomen krijgen knipbeurt in de winter (zij wél in coronatijd)

15-02-2021

Voor de palmbomen die we in Den Haag hebben (en die hebben we!) is de winter te koud. Ze overwinteren daarom in de warme kas van het Groencentrum. “Daar worden ze getrakteerd op een knipbeurt zodat ze verder kunnen groeien”, zegt Willem. Hij knipt de palmen elk jaar weer mooi in model.

Misschien is het je nooit zo opgevallen, maar in Den Haag staan 42 palmbomen. Je kunt ze in het voorjaar en de zomer vinden op de boulevard van Scheveningen en in het centrum bij de Muzentoren. Elk najaar haalt een ploeg van het Groenbedrijf de tropische planten naar binnen tegen de kou. In de kas staan ze er bij een temperatuur van 18 graden lekker warm bij.

Winterse knipbeurt

De afgelopen 15 jaar zorgt Willem van het Groencentrum van de gemeente elke winter voor de palmbomen. Hij geeft de palmen genoeg water en mest zodat ze nieuwe bladeren kunnen aanmaken. En hij geeft de palmbomen in de winter een knipbeurt. Terwijl mensen in coronatijd snakken naar de kapper, krijgen deze palmen het gewoon.

Knippen is nodig om nieuw blad te kunnen vormen.

Mooi in model

Het knippen is niet zonder ‘gevaar’, want de bladeren zijn scherp en aan de randen van de zitten gemene stekels. Daarom draagt Willem handschoenen als hij knipt. Eerst haalt hij de dorre en bruine bladeren weg. “Daarna knip ik de palmen weer in model. Ik maak er een mooie waaier van”, zegt Willem.

Het lijkt wel of hij de palmen helemaal kaalknipt. “Dat ziet er misschien een beetje triest uit, maar het is nodig voor de plant om nieuw blad te kunnen vormen. En tegen de tijd dat ze weer mooi zijn – zo in het voorjaar – plaatsen we ze weer terug naar buiten en kan iedereen er weer van genieten”, zegt de palmenkapper.

Willem werkt al z’n 43 jaar bij het Groenbedrijf en heeft z’n hart verpand aan de palmen. “Tijdens mijn reizen naar het buitenland zag ik veel tropische bomen en planten en deed ik veel kennis op. Zo weet ik precies wat de palmen nodig hebben om te schitteren in de stad.”

In de kas staan de palmen er bij een temperatuur van 18 graden lekker warm bij.

Verzorgingshuis en distributiecentrum

Het Groencentrum heette voorheen de Stadskwekerij en bestaat  sinds 1907. Het Groencentrum is hét distributiecentrum voor alle groenmaterialen in de stad. Ook is het een verzorgingshuis én een herberg voor al het groen in de stad. En dat met maar 2,5 hectare grond. Het is er een komen en gaan van bomen, heesters en planten. Naast de dagelijkse zorg voor bomen en planten, is het centrum ook druk met inkopen, uitleveren en verspreiden van groen door de stad. 

Meer weten?
Wil je meer weten over het onderhoud van het groen in de stad? Kijk dan eens op de website van gemeente Den Haag 

Lees ook:
Start plantseizoen: 1.500 mooie nieuwe bomen voor de stad
Aan de bak in onze bossen: Zó blijven ze gezond en gevarieerd
Jullie vragen over bomen: hoe zit het met...?

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen