Ik heb een potje met vet, bij een inzamelpunt gezet

30-12-2020

We sluiten 2020 bijna af. Bak je zelf oliebollen, gooi het frituurvet niet in de gootsteen of het toilet. Dat veroorzaakt namelijk enorme verstoppingen in het riool. Lever jouw vet daarom in bij een inzamelpunt zoals een stadsboerderij, dan wordt er biodiesel van gemaakt!

Frituurvet lever je eenvoudig in bij een gele vetcontainer. Giet het afgekoelde vet in de originele verpakking, in een lege plastic fles of in een leeg pak melk. Bij veel stadsboerderijen, scholen of sportclubs staan de gele vetcontainers. Elk inleverpunt ontvangt een kleine vergoeding voor jouw oude vet. Je kunt frituurvet ook naar een afvalbrengstation brengen. Vind hier een inzamelpunt in de buurt.

Je levert je frituurvet in bij zo’n gele vetcontainer.

Coronamaatregelen

Vanwege de coronamaatregelen kunnen inzamelpunten gesloten zijn, zoals de stadsboerderijen. Hans de Rijk, hoofd stadsboerderijen: “We merken dat bewoners toch komen met frituurvet. Daarom zetten we inleverbakken bij de hekken van de stadsboerderijen, zodat iedereen toch hun vet kan inleveren.” De afvalbrengstations zijn vooralsnog geopend. Gezien de steeds veranderende coronamaatregelen raadt de gemeente Den Haag aan om de openingstijden van de inzamelpunten vooraf te checken.

Veeg uit de pan

Zit er nog een klein restje vet in de pan? Veeg het weg met keukenrol en gooi dat bij het restafval. Daardoor belandt het vet niet in het rioleringssysteem, waar kleine restjes ophopen tot grote blokkades. 

Hoe wordt biodiesel gemaakt?

Benieuwd hoe biodiesel wordt gemaakt van oud frituurvet? Bekijk dan onderstaande video (tekst gaat door onder de video).

Wat kan ik inleveren bij onze stadsboerderijen?

Op de stadsboerderijen kun je terecht voor het inleveren van:

  • Kleine elektrische apparaten en batterijen. 
    Informatie over de materialen die ingeleverd mogen worden vind je hier.
  • Gebruikt frituurvet. 
    Van gebruikt frituurvet wordt bijvoorbeeld biobrandstof gemaakt. Hier lees je meer over de recycling van vet en olie.
  • Textiel. Bekijk hier wat wel en niet in de textielcontainer kan. 

Een goed, gezond en groen 2021 toegewenst! 

Cookie-instellingen