Extra water of niet? Meetsensor bij bomen weet het

09-12-2020

Water is voor bomen van levensbelang. Zeker voor jonge bomen. De laatste jaren worden de zomers langer, warmer en droger. Om meer inzicht te krijgen in de waterbehoefte van een boom zijn we in Den Haag een experiment gestart met meetsensoren. “Cruyffiaans eenvoudig opgezet.”

Afhankelijk van het weer krijgen jonge Haagse bomen tijdens het eerste groeiseizoen ongeveer tien keer water; dit is zo’n 150 liter per gift. Maar door onze langere, warmere, drogere zomers hebben jonge bomen vaker een slok water nodig. Vaak maakt het ook nog uit op welke bodem de bomen staan. In de verharding, gras of beplanting? Of in een zanderige of kleibodem en hoe hoog is de grondwaterstand? De meetsensoren kunnen meer inzicht geven in de behoefte van de boom.

De meetsensoren kunnen meer inzicht geven in de behoefte van de boom.

Sensoren zijn gekoppeld aan een app

Michel Romeijn, voorman van het Groenbedrijf van de gemeente, weet alles van het experiment. “We weten dat water geven niet altijd nodig is. In 2019 zijn we begonnen met vochtmetingen met speciale sensoren in onze plantenbakken die overal in de stad staan. In het voorjaar van 2020 hebben we ook tien sensoren geplaatst bij jonge bomen, verspreid over de stad. De sensoren zijn gekoppeld aan een app. In die app wordt met een grafiek het vochtgehalte van de bodem weergegeven. Je ziet duidelijk wanneer er water is gegeven en wanneer het voor die plek weer opnieuw nodig is. Het is echt Cruyffiaans eenvoudig opgezet. Het geeft meer inzicht en minder kosten. Daar gaat het om.”

Voorspelbaar maar ook verrassend

De sensoren staan op plaatsen met uiteenlopende omstandigheden, zoals in de buurt van een sloot, in de stad of op een talud waar de grond vaak droger is. “We hebben in onze gemeente jaarlijks meer dan 1.500 nieuwe bomen te verzorgen. De resultaten zijn soms voorspelbaar maar ook verrassend. Zo zie je dat bomen die in de buurt van een sloot staan al snel zelf zorgen voor genoeg vocht. Of dat bomen die in gras en beplanting staan bij extreme warmte meer water nodig hebben dan in verharding doordat het vocht in de bodem sneller verdampt. De trottoirtegels fungeren in dit geval als een soort deksel op een pan met warm water”, zegt Michel.

Door deze informatie is er dit jaar gerichter water gegeven. Er was hierdoor ook minder slootwater nodig en kon het werk ook met een waterwagen minder gebeuren wat uiteraard een aardige besparing oplevert. Deze proef wordt in de komende jaren voortgezet met meer sensoren waardoor er in de stad nog efficiënter water gegeven kan worden. 

Lees ook:

Start van het plantseizoen: 1.500 nieuwe bomen voor de stad

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen