Strijd tegen de regen: Hoe houden we droge voeten?

21-12-2020

Regen, regen en nog eens regen. Door klimaatverandering worden stortbuien langer en heviger. Hoe houden we nu droge voeten? Wat doet de gemeente? (Riolering aanpakken en vergroenen!) En wat kun je zelf doen? (Meer groen in jouw tuin en buurt!). "We hebben elkaar nodig in de strijd tegen de regen."

Geen witte kerst dit jaar maar we gaan wel een paar droge kerstdagen tegemoet. In aanloop naar de kerst regent het wel regelmatig. 'De straten staan vol water.' Of: 'We krijgen natte voeten' zijn zinnetjes die we steeds vaker horen. Dat klopt ook wel. De afgelopen tien jaar kwamen hevige en langdurige regenbuien vaker voor dan zeventig jaar geleden. Afgelopen februari beleefden we nog zo’n extreem natte maand. Door het veranderende klimaat zal het in de toekomst alleen nog maar meer gaan regenen, is de voorspelling.

Langdurige hevige regen kan het rioolsysteem soms niet aan. We krijgen het water niet altijd snel genoeg weggepompt.


Wat doet Den Haag om het water de baas te blijven? “Dat is een uitdaging die de gemeente samen met bewoners moet aangaan. Wij pakken het riool aan en als we kansen zien in de openbare ruimte om verharding te vervangen door groen, dan doen we dat. En bewoners kunnen dichtbij huis aan de slag en hun tuin en omgeving vergroenen”, zegt Arthur Hagen, projectleider riolering van de gemeente.

Uitgebreid rioolstelsel

Onder onze straten ligt een uitgebreid rioolstelsel met meer dan 1.700 kilometer buizen en zo’n 300 gemalen. Hiermee wordt al het afvalwater en regenwater iedere dag opgevangen en afgevoerd. Een goed werkend stelsel houdt de stad droog. Maar langdurige hevige regen kan het rioolsysteem soms niet aan. “We krijgen het water niet altijd snel genoeg weggepompt. Het water zal dan moeten worden opgevangen in de sloten of stijgt zelfs soms tot op straat.”

Als het heel lang en veel blijft regenen stijgt in de loop van de tijd het grondwaterpeil. “Dan kan er overlast ontstaan in tuinen en in kruipruimten: ook souterrains en kelders krijgen dan last”, legt Arthur uit. Om het riool voor te breiden op die regenachtige toekomst, gaat de gemeente de komende jaren het regen- en afvalwater van elkaar gescheiden zodat het niet in hetzelfde riool terechtkomt.

Ontstenen en vergroenen van de stad

Niet alleen het riool krijgt een opknapbeurt, ook pakt de gemeente versteende plekken in de openbare ruimte aan. “Onnodige verharding gaat eruit; bomen, struiken en gras gaan erin. Hierdoor kan de regen direct de bodem inlopen. Ook zorgt het groen voor verdamping van het water waardoor het verkoeling geeft. We gaan de komende jaren door met het vergroenen van de stad”, zegt Paul Boeters van groenbeleid. 

Bij het Kerkplein zijn grote plantvakken gemaakt en ligt er tussen de tramrails gras zodat het regenwater gemakkelijk de grond in kan.


De stad kent al mooie voorbeelden. Zo zijn er bij het Kerkplein grote plantvakken gemaakt en ligt er tussen de tramrails gras. Ook zijn de klinkers van de uitstapstroken (het stuk tussen het fietspad en de weg) van de Erasmusweg, tussen de Troelstrakade en de Loevesteinlaan, vervangen door gras. En zijn bij het Enthovenplein, de Kaapstraat en de Pletterijstraat onnodige tegels vervangen voor grote plantenvakken. En binnenkort krijgt ook het Slachthuisplein extra bomen en struiken.

Bewoners als onmisbare schakel

Ook bewoners kunnen veel doen. Zij zijn een onmisbare schakel in het vergroenen van de stad aangezien zestig procent van de stad bestaat uit particulier bezit van bewoners en bedrijven. Zo kunnen zij hun daken, eigen tuin, rond het huis en in de buurt meer vergroenen door stenen te vervangen voor gras, bomen, planten en struiken. Om een deel van het regenwater op te vangen kunnen bewoners een regenton plaatsen of het water in een grindkoffer opvangen in plaats van het via een regenpijp het riool in te laten lopen.

Van geveltuin tot boomspiegel

Dat zogenoemde ontstenen en vergroenen gebeurt steeds meer. Buren leggen samen geveltuinen aan en leveren hun tegels in bij Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag. Mensen adopteren boomspiegels en leggen groene perken en plantsoenen aan waardoor het regenwater rechtstreeks de grond kan inlopen. Overigens helpt groen ook bij droge perioden, want groen houdt vocht vast en biedt schaduw. “Het is geen leuke boodschap, maar als we een klimaatbestendige stad willen hebben, moet iedereen meehelpen. Bewoners en gemeente hebben elkaar in de strijd tegen de regen echt nodig”, zegt Arthur.

Buren leggen samen geveltuinen aan en leveren hun tegels in bij Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag.


Tips voor vergroenen

1. Vervang je tegels door groen 
Het maakt je tuin veel klimaatvriendelijker. Er is minder wateroverlast want de grond kan meer water opvangen en groen kan goed tegen tegen de hitte in je tuin.  Je kunt je tegels inruilen voor planten bij Operatie Steenbreek

2. Zet een regenton in je tuin
Hierdootr heb je ook voor drogere periodes water voor je bloemen en planten. Je hoeft geen schoon water uit de kraan te gebruiken en dat bespaart water. 

3. Vergroen je dak
Met een groen dak isoleer je je huis beter. Ook zorgt het net zoals het vergroenen van je tuin voor een lagere temperatuur in de stad. 

Tips voor de aanpak van grondwateroverlast

Als huiseigenaar vind je hier een stappenplan voor de aanpak van grondwateroverlast. Ook kun je op waterlabel.net informatie vinden over de mate waarin je huis, tuin of balkon is ingericht om regen vast te houden. Iedereen kan een label berekenen en tips krijgen; hoe dat werkt zie je in dit filmpje:

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen