In alle vroegte arriveert bij het Groencentrum aan de Kwekerijweg de vrachtwagen met in de laadbak: heel veel bomen. De ene dag komt de vrachtwagen uit Glimmen in Groningen, de andere dag uit Boxtel in Brabant… Marco van Tol en Maurice Godee van het Groencentrum stropen de mouwen op en laden de jonge bomen uit. Ze zetten ze keurig op een rij. Klaar om verder over de stad verdeeld te worden. Het Groencentrum is de logistieke spil van al het groen in onze stad.
De bomen die de Haagse grond ingaan, komen uit het hele land. Ze zijn de afgelopen maanden zorgvuldig door Marco uitgezocht. Als coördinator van het Groencentrum koopt hij, al ruim voor het plantseizoen begint, namens Den Haag al het groen in: van plantenbakken tot struiken en bomen. Hij speurt naar de mooiste bomen en bezoekt daarvoor diverse kwekerijen in alle uithoeken van het land.
“Ik ga er kijken, want ik wil weten waar de bomen vandaan komen. Ik zoek de beste kwaliteit voor de laagste prijs en let daarbij ook op de opbouw van het wortelgestel, de stam en de takken. Het totaalplaatje moet goed zijn”, zegt Marco. Hij kocht dit jaar weer prachtige bomen in, onder meer gewone en zwarte els, krentenboompjes, amberbomen, knotbomen en iepen in.
Boom eruit, boom erin
Elke boom die in Den Haag vanwege ziekte, dood of veiligheid moet worden gekapt, wordt in het plantseizoen - van november tot april - vervangen door een nieuwe gezonde boom. Dit wordt ook wel de structurele herplant genoemd. Het gaat in totaal om zo’n 1.500 bomen: 700 gaan voor de kerst de grond in; 800 daarna. “Het plantseizoen kijkt iedereen naar uit. Het is leuk en dankbaar werk, maar wel een grote klus.”
Bomen planten is een omvangrijke logistieke operatie. Nadat Marco de bomen heeft uitgezocht, de bestellingen heeft gedaan en bomen heeft ontvangen, gaan de twee ploegen van het Groenbedrijf op pad. Ze rijden door de stad met een kaart van de stadsdelen met daarop de plekken voor nieuwe bomen. Die zijn weer doorgegeven door de groenbeheerders van de stadsdelen. Zo krijgt Escamp bijvoorbeeld 350 bomen, Segbroek 118 en in Ypenburg 162. “De ploegen rijden van punt naar punt volgens de meest efficiënte route en planten zo’n 24 bomen per dag. Een klus waarbij je je spierballen nodig hebt. Schop in de grond en gaan!”, vertelt Marco.
Wortelen
Het najaar is de beste tijd om bomen te planten. De bodem is dan nog voldoende warm om wortels te laten groeien en is er voldoende vocht in de grond aanwezig. Om de nieuwe bomen zo goed mogelijk te laten wortelen op hun nieuwe plek, wachten de collega’s bij het Groenbedrijf eerst tot de bomen in ‘rust’ zijn gegaan en hun bladeren hebben verloren. Zo kan de boom al zijn energie richten op de wortelgroei. “Door de klimaatverandering duurt dit zogenaamde afrijpen’ van bomen steeds iets langer waardoor ze pas medio november kunnen starten.
Haags bomenzand
De bomen gaan vervolgens pas de grond in als de nol (overgebleven stam) is verwijderd en de groeiplaats is verbeterd met een nieuwe lading verse grond. “Elke boom komt in een gespreid bedje van Haags bomenzand te staan. Dit is een speciaal op maat gemaakt voedingsrijk mengel waardoor we de kans van slagen vergroten. Naast de nieuwe boom zetten we twee kastanjepalen met een bepaalde kleur zodat de waterwagens in het voorjaar weten welke bomen ze extra water moeten geven”, zegt Marco. De kleur van de paal dit jaar is blauw.
Bekijk hier het filmpje van vader en zoon Godee die bomen planten:
Nieuwsbrief
Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.
Aanmelden