Aanpak kades en bruggen goed op schema

02-09-2020

Den Haag heeft mooie historische singelgrachten met veel bruggen en kademuren. De houten funderingspalen van veel kademuren en sommige bruggen zijn door een bacterie in het hout aangetast. Om verzakking te voorkomen, versterkt en renoveert Den Haag waar het moet.

We spreken met Sjoerd Klompmaker, programmamanager aanpak bruggen en kades bij de gemeente Den Haag: “In Den Haag zijn we al jaren bezig met de aanpak van de kademuren. We zijn inmiddels bezig aan ons 3e meerjarenprogramma en het 4e is in voorbereiding. Het op tijd vervangen van onze bruggen en kademuren die soms wel 100 jaar oud zijn, is belangrijk om de stad veilig te houden en te voorkomen dat ze instorten, zoals gisteren in Amsterdam is gebeurd."

Hoe groot is de kans dat dat ook in Den Haag gebeurt?
“In Den Haag houden we alle kademuren en bruggen heel goed in de gaten. We inspecteren boven en onder water en ook zijn er kademuren waar regelmatig gemeten wordt door landmeters zodat we tijdig kunnen zien of er beweging in zit. Niet elke plek is slecht, dus niet alles hoeft in een keer aangepakt te worden. We proberen de kans dat iets afbrokkelt zo klein mogelijk te maken, al kan je dat nooit helemaal uitsluiten. Gelukkig maken we in Den Haag flink vaart met het vervangen van oude bruggen en kademuren”, aldus Klompmaker.

Hoeveel kilometer kademuur wordt vervangen?
Sjoerd vertelt: “In Den Haag hebben we 65 kilometer kademuur, daarvan moet nu nog ruim 20 kilometer vervangen worden. In vergelijking met Amsterdam: zij moeten zo’n 200 kilometer vervangen. Ons doel is om in 2040 klaar te zijn. Dat betekent dat we gemiddeld ongeveer een kilometer per jaar vervangen. We blijven onze onderzoeken en inspecties natuurlijk steeds doen. Want als er dingen veranderen, zijn we er als de kippen bij om er mee aan de slag te gaan.”

Sjoerd legt uit: “Als we een kademuur vervangen dan bouwen we een compleet nieuwe kademuur en daar komt heel wat bij kijken. We gaan aan de slag met grote machines in een drukke omgeving. De oude muur wordt afgebroken en er komt een stevige constructie van beton en staal voor in de plaatst. Daarbij houden we rekening met bewoners en bezoekers. Maar we houden ook de panden langs de kade in de gaten, verhuizen de bomen als dat mogelijk is en houden rekening met het verkeer op het water en op de straat. Op dit moment werken we aan de Suezkade en de Hooigracht.”

Klompmaker: "Het werk aan de Valkenboskade is zo goed als klaar. Eerder werkten we onder andere aan de Dunne Bierkade, Kleine Veenkade en de Toussaintkade. Binnenkort zijn ook het Groenewegje, de Prinsessewal, de Noordwal en de Hemsterhuisbrug aan de beurt. We liggen goed op schema maar werken hier dan ook al bijna 10 jaar aan vanuit ons ‘Meerjarenprogramma Kunstwerken'. Voor de totale werkzaamheden trekken we in het 3e meerjarenprogramma bijna 86 miljoen euro uit. Dat is veel geld, maar belangrijk voor onderhoud wat moet gebeuren om de stad veilig en bereikbaar te houden."

Diervriendelijk eiland bij de Fijnjekade

Groene kansen
Sjoerd meldt trots: “De vernieuwing van de bruggen en de kademuren is een mooie kans om de straat langse de kade opknapbeurt te geven of de waterrecreatie te stimuleren. We maken van de nood een deugd. Zo maken we de kades niet alleen veiliger maar ook groener, zoals aan de Toussaintkade. Daar werd de nieuwe kademuur voorzien van een speciale constructie om de groei van muurplanten te stimuleren. En konden we op de Calandkade een speciale schubvaren behouden. Op de Zuidwal werd de straat opnieuw ingericht en aan de Dunne Bierkade kregen de teruggekeerde bomen een betere groeiplaats. Ook het Groenewegje, daar tegenover, krijgt in de toekomst een veel groenere uitstraling. Daarnaast hebben de dieren onze aandacht. We zijn bezig met diervriendelijke oevers zodat waterdieren rustplekken hebben of makkelijk het water in en uit kunnen komen."

Sjoerd sluit af: “We bereiden ons voor op de toekomst en gaan door met het werk aan een veilige en bereikbare stad met bruggen en kademuren die weer honderd jaar meekunnen.”

Lees ook

Haagse kades en oevers worden steeds diervriendelijker

Op naar een mooie én veilige kademuur Noordwal

Stadsnatuur op microniveau

Toussaintkade: weer voor 100 jaar stevig en groen

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen