‘Kroosbusters’ maken onze sloten schoon en weer gezond

01-10-2020

“Kijk je uit, dat je niet uit het bootje valt?!” grappen de ‘kroosbusters’ veilig vanaf de kade. Ze halen kroos en algen uit de sloot aan de Hoogwerflaan in de Haagse wijk Marlot. Een nat klusje dat nodig is om onze sloten gezond te maken. “Wij geven het groene tapijt op het water geen kans."

Kroosverwijderaars Jonas, Hassan, Carmen en John en Thijs hebben de mouwen opgestroopt en hun oranje werkvest aangetrokken. Twee harken, een soort vergiet aan een lange stok, een bootje en een drijvend scherm (olieboom genaamd) is hun gereedschap. Zij verwijderen tussen maart en oktober kroos en algen uit de sloten van Den Haag. Een natte en pittige klus dat niet echt lekker ruikt, maar wel hard nodig is.

"Kijk je uit Jonas, dat je niet uit het bootje valt?!” grappen de collega's vanaf de kade.


Het schoonmaken van de sloten is belangrijk. Kroos en algen liggen aan het wateroppervlak waardoor de onderlaag van het water, en dus ook de (water)planten en dieren, geen of onvoldoende zonlicht en zuurstof krijgen. De groene laag verstikt letterlijk alles. “Onder water gaat alles dood. De sloot wordt daardoor een onderwaterwoestijn”, zegt Arthur Hagen, beleidsmedewerker waterbeheer van gemeente Den Haag.

Een algenlaag is iets minder erg dan kroos; algen laten namelijk nog wel wat zonlicht door. “Toch moet ook die laag weg omdat we willen dat planten en vissen in gezond water kunnen leven. Gezond water is water zonder verstikkende hoeveelheden kroos en algen. Het liefst zien we divers water waarop waterplanten drijven, zoals waterlelies en gele plomp en waarin vissen en andere onderwaterdiertjes zwemmen”, aldus Arthur.  

"Een groene laag op het waer verstikt letterlijk alles”, zegt Arthur Hagen, beleidsmedewerker waterbeheer van gemeente Den Haag.

Explosief vermenigvuldigen

Algen en kroos groeien waar je bij staat. Ze kunnen zich soms explosief vermenigvuldigen doordat het water relatief voedselrijk is. “Zeker met rustig, zonnig weer kan kroos zich in drie dagen verdubbelen. Een sloot die maandag voor een kwart bedekt is, ligt een week later helemaal vol”, weet de kroosspecialist. 

Overigens is de gezondheid van het water niet de enige reden om de sloten schoon te houden. Het heeft ook met de veilig voor kinderen en huisdieren te maken. Zij herkennen een met kroos bedekte sloot niet en lopen zo het water in. Er zijn helaas ongevallen met dodelijk afloop bekend.

Daarnaast krijgen omwonenden last van stank; water met te weinig zuurstof gaat stinken. Ook willen mensen graag leven in het water zien. “Ze willen vissen en eendjes zien zwemmen en willen liever geen eendjes door het kroos heen zien ploeteren.”

Algen en kroos kunnen zich soms explosief vermenigvuldigen.

Groene smurrie verzamelen

Ondertussen is het schoonmaakteam hard aan het werk. Jonas hangt schuin over de rand van het bootje. Hij spreidt het drijvende scherm breed uit om de groene smurrie te verzamelen. Van links tot rechts: de hele laag moet weg. Als het scherm goed ligt, kunnen de collega’s op de kant het voorzichtig door de sloot heen trekken, zodat de groene wattendeken bij elkaar wordt gedreven. 

Goed nieuws is dat er in de sloot aan de Hoogwerflaan vooral algen drijven, ook wel floating algal biomass (flab) genaamd. Een sloot met flab is er beter aan toe dan een sloot met kroos. “Toen we hier begonnen, lag er alleen maar kroos. Doordat we het water schoonmaken, komt er nu flab tot ontwikkeling, maar daartussen zie je ook al waterplanten groeien en insecten leven. En we zien zelfs wel eens schooltjes jonge vis op plekken waar drie jaar geleden geen vis meer leefde. Het water is er dus al stukken beter aan toe”, legt Arthur uit.

Als het oranje scherm goed ligt, kunnen de collega’s op de kant het voorzichtig door de sloot heen trekken.

Positief voor het onderwaterleven 

Het is een iets wat de gemeente door heel Den Haag ziet: het water in de Haagse sloten is schoner dankzij de schoonmaakacties. “Doordat we de sloten nu al een paar jaar heel goed schoonmaken, zien we dat planten meer voedsel vastleggen en kroos en flab minder kans krijgen. Dat is positief voor het onderwaterleven, de waterplanten en de diertjes in onze sloten”, zegt Arthur. 

Het betekent ook dat het werk voor de ‘kroosbusters’ minder zwaar wordt. En dat vinden ze niet erg, want het is arbeidsintensief werk. “Wij hoeven vandaag niet meer naar de sportschool”, lacht Carmen. Met een hark tilt ze kilo’s algen uit het water en gooit ze op de kade. Daar blijft het een paar dagen liggen om te drogen en om beestjes te laten ontsnappen. Er ligt voor een paar honderd kilo langs de sloot. Als ze klaar zijn, roken ze een sigaretje. Na de lunch gaan ze verder. “Op naar de volgende sloot!” 

Carmen en Jonas tillen met een hark tilt kilo’s algen uit het water.

 

De smurrie blijft het een paar dagen op de kant liggen om te drogen en om beestjes te laten ontsnappen.

 

Twee harken, een soort vergiet aan een lange stok, een bootje en een drijvend scherm (olieboom genaamd) is het gereedschap.

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen