Nieuwe monumentale bomen voor Den Haag (met wandelroute 'Groen met historie')

17-06-2020

Er staan naar verhouding niet zo veel oude bomen in onze stad. In en na de Tweede Wereldoorlog zijn namelijk veel bomen verdwenen. Toch hebben we nu iets meer dan 1.250 bomen die de monumentale status hebben. En daar zijn we niet alleen trots, maar ook extra zuinig op.

De oudste gemeentelijke monumentale boom is een eik die meer dan 300 jaar oud is, deze staat in de Scheveningse Bosjes bij de Waterpartij. De oudste particuliere monumentale boom is een juttepeer in het Heilige Geesthofje. Deze staat er al sinds 1647. En zo zijn er nog veel meer bijzondere, oude bomen in de stad. En daar zijn we niet alleen trots, maar ook exra zuinig op.  Om ze goed te kunnen beschermen en onderhouden, stellen we iedere vijf jaar een lijst met monumentale bomen vast.

,, Een monumentale boom is meer dan 50 jaar oud, in goede conditie en voldoet aan een aantal criteria”

Maar wat maakt een boom nou monumentaal? Wij vroegen het aan onze boomdeskundige Leendert Koudstaal. Leendert: ,,Een monumentale boom is meer dan 50 jaar oud en is in goede conditie. Ook voldoet hij aan een of meer van de volgende criteria: de boom heeft cultuurhistorische waarde, is beeldbepalend, is onvervangbaar, is zeldzaam door zijn vorm, soort of omvang, er groeien zeldzame planten op of er wonen zeldzame dieren in”

,,Dit jaar voor de 6e keer een nieuwe lijst monumentale bomen”

,,Deze maand hebben we voor de 6e keer een nieuwe lijst vastgesteld. Sinds de vorige lijst zijn er 11 nieuwe gemeentelijke bomen in Laak en 1 nieuwe particuliere boom in Haagse Hout bij gekomen."

Naarmate ze ouder worden komen er steeds meer bestaande bomen in aanmerking voor de lijst, maar er kunnen ook bomen verloren gaan. Ondanks de goede zorgen en aandacht die ze krijgen. Leendert: ,,Voordat de lijst opnieuw opgesteld en vastgesteld wordt, vragen we advies aan onze Adviesraad Monumentale Bomen. De adviesraad gaat vervolgens alle bomen op de bestaande lijst goed bekijken (schouwen) en gaat na welke nieuwe bomen in aanmerking kunnen komen. Zo geven zij ons steeds goed advies over welke bomen op de nieuwe lijst moeten komen.”

De oudste boomhazelaar van Den Haag is nu monumentaal

,,De bomen worden goed bekeken en gekeurd op conditie, veiligheid en toekomstverwachting”

Vervolgens gaat een onafhankelijk bedrijf de kwaliteit van de bestaande én de voorgedragen monumentale bomen keuren en vastleggen. Leendert:,,De bomen worden goed bekeken en gekeurd op conditie, veiligheid en toekomstverwachting. Aan de hand van deze uitkomsten bepalen ze welke bomen daadwerkelijk op de lijst komen én welke maatregelen nodig zijn voor een veilig en duurzaam behoud van onze monumentale bomen.”

,,Zo is de oudste boomhazelaar van Den Haag nu ook monumentaal”

Sinds de vorige inventarisatie in 2013 zijn er 48 monumentale bomen verloren gegaan. Leendert: ,,Dit kan komen doordat een boom dood is gegaan, ziek of onveilig is geworden of door een storm is geveld. Er zijn ook 85 bomen gevonden met een verminderde toekomstverwachting. Deze bomen krijgen een individueel beheeradvies om ze zolang mogelijk te redden. Voor zes bomen is een kapadvies gegeven omdat ze te slecht zijn. En…er zijn 11 nieuwe gemeentelijke bomen in Laak en 1 particuliere monumentale boom in Haagse Hout aan de lijst toegevoegd. Zo is de oudste boomhazelaar van Den Haag nu ook monumentaal.”

Wandelroute langs de oude bomen

De meeste monumentale bomen staan in het centrum van Den Haag en op de landgoederen Clingendael, Oosterbeek en Marlot in Haagse Hout. Onderstaande wandelroute 'Groen met historie' door de binnenstad van Den Haag voert je langs een aantal van onze mooiste monumentale bomen. Nog leuker is het om te wandelen met de Bomen App. Hierin kun je informatie vinden over soort en leeftijd van iedere boom terugvinden.


Download de pdf van de wandelroute Groen met historie!
Een uitgebreide toelichting per punt vind je op deze pdf, zo kun je de wandeling 'Groen met historie' ook printen. De wandeling is ook beschikbaar als gratis folder bij de stadsdeelkantoren Centrum aan het Spui en Escamp aan de Leyweg en bij het VVV Informatiepunt in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. 

Meer weten?
Er staan op dit moment ongeveer 117.000 bomen in Den Haag. Daarvan zijn 1.254 bomen monumentaal. Deze worden extra goed beschermd. Bijvoorbeeld door ze de hoogste prioriteit te geven bij het beheer en onderhoud en de bomen extra te controleren op vitaliteit, ziekten en plagen. Meer info over onze aanpak van monumentale bomen en een overzicht van alle bomen vind je de website van de gemeente (link naar https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/groen-en-bomen/bomen/monumentale-bomen.htm

Lees ook:

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen