Hoe zit dat met….het knotten van wilgen?

26-05-2020

Knotwilgen zijn mooie, beeldbepalende bomen, die vaak in rijen langs een waterrand staan. Ze zijn een fijn thuis voor vele vogels en insecten. In Den Haag hebben we er zo’n 3000. En dat willen we graag zo houden. Daarom worden ze eens in de paar jaar geknot.

Knotten is een manier van snoeien. Het is belangrijk dat de wilgen op tijd geknot worden, anders worden de takken te zwaar en is de kans groot dat de takken afscheuren en grote wonden aan de stam veroorzaken. En dat willen we natuurlijk niet. De wilgen zijn namelijk van groot belang voor het natuurbehoud in onze stad.
Naast de cultuurhistorische waarden, zijn ze ook een ecologisch paradijs voor veel vogels en insecten.

,,Het is belangrijk dat al deze diersoorten hun voedselbron of hun fijne huis blijven houden”

In Den Haag knotten we nooit alle wilgen tegelijk, wij knotten in fases. Boomdeskundige Paul Boeters vertelt ons meer over de Haagse aanpak:

,,Knotwilgen bieden aan een groot aantal dieren een hele fijne schuil- en broedplaats. Als we alle knotwilgen in één keer kaal zouden knotten, zou dit een grote aanslag zijn op al het leven dat van de wilg gebruik maakt, zoals vogels, bijen, vlinders en andere insecten. Het is belangrijk dat al deze diersoorten hun voedselbron of hun fijne huis blijven houden. Ook voor de biodiversiteit in onze stad is het belangrijk dat we niet alle wilgen tegelijk aanpakken. Veel wilde bijen zijn namelijk afhankelijk van de nectar die knotwilgen leveren.”

,,In Den Haag knotten we onze knotwilgen om de 3 á 4 jaar”

Paul: ,,In Den Haag knotten we onze knotwilgen om de 3 á 4 jaar, jonge bomen iets vaker dan oudere. Het liefst in de periode van november tot maart. Ook willen we tijdens het broedseizoen de vogels niet storen en komen we zo weinig mogelijk aan onze bomen. Afgelopen wintermaanden hebben we er van de 3000 zo’n 1000 geknot. De overige wilgen komen volgend jaar of het jaar daarna aan de beurt.
Door de wilgen steeds om en om of groepsgewijs te kortwieken blijft er een mooi groen boombeeld in stand en houden we de vogels en insecten die ook genieten van deze wilgen te vriend.”

Wist je dat:

  • De wilgentakken vroeger werden gebruikt voor het maken van gereedschappen of het vlechten van manden?
  • Je als je op een wilgentak of bladeren zou sabbelen, je mond licht verdoofd wordt?
  • En dat daarom de stof acetylsalicylzuur uit de wilg terug te vinden is in aspirine?


Meer weten?
Meer informatie over de bomen in onze stad vind je op de website van de gemeente Den Haag.
Wil je meer lezen over het werk van onze groenbeheerders? Neem dan eens een kijkje in onze rubriek Groen Werk.

Lees ook:

Dit zijn de meest gestelde vragen over onze bomen
Stadse fratsen, het leven van een straatboom
Waarom kunnen we bomen niet vaker verplanten?
De juiste boom op de juiste plek

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen