Freedom Flame voor 75 jaar vrijheid

30-04-2020

Ieder jaar op 5 mei denken we terug aan onze bevrijding. Dit jaar 75 jaar geleden. Helaas moeten we dit nu op een andere manier herdenken dan gepland. Sta stil bij 75 jaar vrijheid! Vanuit huis óf met de speciale tulpen bij het Vredespaleis.

Bij het Vredespaleis staan sinds een paar weken grote bloembakken met opvallende geel-oranje tulpen. Ze lijken een beetje op een vlam en dat is geen toeval. Het zijn namelijk de speciale Freedom Flame tulpen: het symbool voor het vrijheidsvuur (Freedom Flame). In het midden van de tulp zie je de rode vlam en de mooie gele kleur van het blad laat de warme gloed van het vuur zien.

Marco van Tol is coördinator van het Groencentrum en regelt met zijn team alle beplanting in onze stad. Hij is dus ook verantwoordelijk voor de kleurrijke en goed gevulde bloembakken die Den Haag rijk is. Hij vertelt waar deze bijzondere tulp vandaan komt.
 

Marco van Tol bij de Freedom Flame tulpen

Nationale herdenkingsbloem

Marco: ,,In 2017 kreeg een stichting die al jarenlang betrokken is bij diverse herdenkingsbijeenkomsten rondom de bevrijding van een Engelse veteraan de vraag waarom Nederland nog geen nationale herdenkingsbloem heeft, zoals ze in Engeland de klaproos (poppie)hebben. Als nationaal symbool voor Nederland lag een tulp voor de hand. Dat zal niemand verbazen.”

Er werd een zoektocht naar de perfecte tulp gestart en deze werd uiteindelijk gevonden bij bloembollenbedrijf Maveridge op Sint Maarten.Vervolgens werd de stichting Freedom Flame Nederland opgericht en werd de tulp op 4 mei 2018 officieel gedoopt. Zo werd de eerste nationale herdenkingsbloem een feit.

,,Ze staan er op dit moment prachtig bij”

Marco: ,,De Freedom Flame tulp moet nu steeds meer bekend worden als nationale tulp voor onze vrijheid en daar dragen we als stad van Vrede en Recht natuurlijk graag aan bij. En wat is nou een mooier moment dan het vieren van 75 jaar vrijheid. In totaal hebben we 1500 bollen van de Freedom Flame tulp ingekocht en verdeeld over negen grote bloembakken. De meeste staan bij het Vredespaleis, maar er staan er ook een paar aan de Hofvijver.”

,,Wij hebben gewoon door kunnen werken en hebben de bakken eind maart geplaatst. De tulpen zullen tot ongeveer half mei bloeien. Ze staan er op dit moment prachtig bij.”

De tulpen staan er prachtig bij 

Wil jij de Freedom Flame tulp in huis of tuin?

Ook op andere plekken in Nederland is de mooie Freedom Flame tulp te bewonderen. Zo zijn ze te zien in de Keukenhof, in de tuin van de koning en in 52 andere Nederlandse gemeenten. Buiten Nederland is de tulp te bewonderen in Engeland, Canada, Duitsland, Hongarije en Frankrijk.

Jij kan deze mooie nationale herdenkingsbloem ook in huis of tuin halen. Van augustus t/m december kan iedereen de tulpenbollen bestellen via de website van Freedom Flame Nederland.

Meer weten?
Wil je meer weten over deze nationale tulp? Kijk dan eens op de website van de stichting Freedom Flame Nederland.

Meer informatie over 75 jaar vrijheid in Den Haag en hoe we hier bij stil staan vind je op de website  www.75jaarvrijheiddenhaag.nl.

De bollen zijn mede door JUB Holland gekweekt en aan ons geleverd.

Lees ook:

Ze hangen weer!   

Tekst: Didi Cobussen
Beeld: Jurriaan Brobbel

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen