Het is stil op de Haagse stadsboerderijen.Of toch niet?

21-04-2020

Op de tien stadsboerderijen in Den Haag is het normaal gesproken een komen en gaan van kinderen, ouders en buurtbewoners. Zeker in het voorjaar. Maar nu is het overal stil. De dieren lijken er gelukkig weinig last van te hebben.

Het leven op de Haagse stadsboerderijen gaat gewoon door

Om een beeld te krijgen van het leven op de Haagse stadsboerderijen, vroegen wij het afdelingshoofd en een aantal vaste beheerders om een reactie. Hoe gaan ze om met deze bijzondere tijd en wat speelt er op hun boerderij?   

,,Extra aandacht voor lammetjes en andere jonge dieren"

Afdelingshoofd Hans de Rijk: ,,De natuur laat zich niet stil zetten, dus wij gaan gewoon door. Alle dieren worden iedere dag goed verzorgd door onze beheerders en kunnen gewoon naar buiten. Een groot verschil is wel dat we nu alles zelf moeten doen, zonder de hulp van onze enthousiaste vrijwilligers. Ook vragen de lammetjes en andere jonge dieren nu meer aandacht omdat we ze alvast willen laten wennen aan mensen.
We proberen waar het kan de stadsboerderijen dichter bij jullie thuis te brengen; hieronder lees je meer. En we laten ook de jaarlijkse bloembollenactie gewoon doorgaan. Heb je nog oude bloembollen liggen? Leg ze tijdens een luchtje scheppen of een rondje lopen bij het toegangshek, dan vinden de beheerders ze vanzelf."

,,De dieren genieten van de rust" 

Sandra van der Voort, van Reigershof – Mariahoeve: ,,Aan de dieren merken we gelukkig weinig, ze genieten van de rust lijkt het wel. Overdag gaan ze net als anders heerlijk naar het weiland, zo kun je de dieren wel nog zien. Ze zich ook nog graag door de enkele voorbijgangers verwennen met restjes groente en fruit. Op het hek van het weiland hangen posters met de groente- en fruitsoorten die ze wel en niet mogen hebben."

De poster met de groente- en fruitsoorten die de dieren wel en niet mogen hebben

,,De dieren missen de extra hapjes”

Saskia Snijder (Woelige Stal - Transvaal): ,,We merken vooral dat onze dieren de extra hapjes missen die ze normaal van het publiek krijgen. Met name bij de konijnen en cavia’s merken we een extra groenbehoefte. Daarnaast maken we 'gebruik' van deze periode om klussen te doen waar we in een druk voorjaar nooit aan toekomen. Zo hebben onze kleine konijntjes een prachtige nieuwe uitloop naar buiten gekregen. Hiermee kunnen ze lekker naar buiten en graven in de houtsnippers.”

De konijnen van de woelige stal zijn blij​​​​​

,,...er worden lammetjes geboren ”

Michelle Hoogduin (Schildershoeve – Centrum / Schilderswijk): ,,Onze dieren worden twee keer per dag gevoerd, precies zoals ze gewend zijn. Maar daarmee zit het werk er nog niet op. In deze periode worden ook lammetjes geboren en moeten de stallen dagelijks worden uitgemest. Ook moet het erf netjes gehouden worden. Want ook al is de boerderij gesloten, we moeten toch nog dagelijks zwerfvuil prikken. Daarnaast doen we extra klusjes, zoals bijvoorbeeld het verven van dierenverblijven.”

Er worden lammetjes geboren

Haal de stadsboerderijen naar binnen!

Het is zonde dat jullie nu zoveel moeten missen van onze stadsboerderijen. Daarom halen we buiten naar binnen!  Kijk hier bijvoorbeeld bevallingsfilmpjes van een jong geitje op stadsboerderij Herweijerhoeve en Molenweide. Of kijk via de Facebook pagina van de stadsboerderijen live mee met het scheren van de schapen. De eerste winterjassen gaan woensdagmiddag 22 april om 13.00uur uit. Houd Facebook in de gaten! 


De geboorte van een geitje op Stadsboerderij Herwijerhoeve

Meer weten?
Wil je meer weten over onze stadsboerderijen? Kijk dan eens op www.denhaag.nl/stadsboerderijen. Houd vooral ook de Twitter en Facebook van de stadsboerderijen in de gaten voor meer leuke activiteiten.

Wil je buiten nog meer naar binnen halen? Kijk dan hier voor ingestuurde foto's, tips en video's.

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen