Aanpak onveilige populieren gaat weer van start

17-08-2020

Medio augustus gaat de gemeente weer verder met het vervangen van populieren die in slechte staat zijn. Dat is nodig omdat afbrekende takken voor ongelukken kunnen zorgen. De onveilige populieren herken je aan een gele stip en tape.

In augustus zijn de populieren langs een aantal doorgaande wegen vervangen. Eind september start de kap van de populieren in onder andere de stadsdelen Leidschenveen-Ypenburg, Loosduinen en Segbroek.

We spreken met Albert-Jan van de Scheur, beleidsmedewerker Groen over de populieren: "Populieren zijn grote, indrukwekkende bomen. Het is echt triest dat we deze bomen moeten kappen maar het risico op takbreuk is té groot. Er zijn in de afgelopen jaren huizen en auto's beschadigd door takbreuk. Maar erger nog: er zijn ook meerdere ernstige ongelukken gebeurd doordat er grote takken op voorbijgangers zijn gevallen. Dat mag niet nog een keer gebeuren.”

Kaart met onveilige populieren

Na onderzoek is duidelijk dat ongeveer 2.200 populieren in slechte staat zijn. Waar in de stad deze bomen staan, vind je terug op deze kaart. Albert-Jan: “Omwonenden rondom de plekken waar populieren worden vervangen, krijgen een brief wanneer de werkzaamheden op de betreffende locatie starten. Ongeveer de helft de onveilige populieren is nu gekapt."

In gesprek met omwonenden

"We realiseren ons goed, dat als we deze bomen gaan aanpakken, dit een enorme impact op de omgeving kan hebben", vertelt Albert-Jan. "Daarom zijn we op locaties waar meer dan 50 populieren staan die in slechte staat zijn, in gesprek gegaan met de omwonenden. Zij konden met ons meedenken over de aanpak van deze bomen: de populieren vervangen of de bomen deels flink terug snoeien (‘kandelaberen’).”

Bewoners rondom de locaties Brasserskade, Meppelweg, Lozerlaan (Kijkduinsestraat) en Sportvelden Groen-Assenkruis (gebied tussen Meppelweg, Erasmusweg, Lozerlaan en Loevesteinlaan) kozen voor het vervangen van de populieren. Rondom de Conradkade en de Houtrustlaan kozen bewoners ervoor om de populieren voor een deel te laten staan en het andere deel flink terug te snoeien. Een aantal van deze locaties zijn inmiddels ook al uitgevoerd. Ook zijn we aan de slag gegaan met het uitwerken van een idee van een bewoner om een kunstwerk te maken van een populier. Kijk hier naar het eindresultaat!

Terug planten bomen

"Ongeveer een jaar na de kap planten we weer een nieuwe boom terug”, vertelt Albert-Jan. ,,De herplant gebeurt vanaf november tot april. Dat geeft de bomen de beste kans omdat zij dan rustig wortels kunnen aanmaken zonder ook nog bladeren te moeten verzorgen. Vóór de bomen geplant kunnen worden moeten eerst de ondergrondse resten van de oude boom verwijderd worden. Ook wordt er nieuwe, voedzame grond aangebracht.”

Geef populierenhout een tweede leven

Albert-Jan: "We vinden het belangrijk dat een deel van het hout ook weer gebruikt kan worden door bewoners. Daarom stellen de aannemers die de populieren gaan rooien een deel van het hout beschikbaar voor initiatieven van omwonenden en instanties.” Dus wil je bijvoorbeeld een bankje of een andere meubelstuk maken van een vrijkomende stam, de takken gebruiken voor de inrichting van de tuin of heb je een ander creatief idee of goed plan? Stuur dan een e-mail naar groenbeleid@denhaag.nl.


 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen