Dit zijn de meest gestelde vragen over onze bomen

November 07, 2019

Bomen zijn belangrijk voor onze stad. We willen dan ook het beste voor ze. Daarom werken we aan nieuwe beleid voor onze straatbomen. Maar wat willen jullie eigenlijk graag weten over bomen? Lees hier de meest gestelde vragen aan onze groenbeheerders en het antwoord van onze boomdeskundige.

Bomen zijn noodzakelijk voor een gezonde en leefbare stad. Daar is iedereen het mee eens. Maar ook bomen moeten ruimte delen en hun plek vinden naast de vele andere dingen die belangrijk zijn voor de stad en onze inwoners, zoals parkeren of riolering En dat kan ook wel eens tot frictie leiden. Veel vragen die bij ons binnenkomen gaan hierover. Hieronder lees je de meest gestelde vragen onderverdeeld naar thema’s en het antwoord van onze boomdeskundige Paul Boeters.

Te grote bomen

Er staan vaak te grote bomen in een straat met wortels die omhoog komen. Onze groenbeheerders krijgen hier vaak vragen of klachten over. Paul:,,Op sommige plaatsen in de stad staan bomen die eigenlijk te groot zijn voor hun omgeving. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de bomen er eerder stonden dan de huizen. De huizen zijn dan vaak te dicht bij de bestaande bomen gebouwd, waardoor ze voor overlast kunnen zorgen. Een andere oorzaak is dat de bomen jaren geleden ergens zijn geplant met de bomenkennis van toen. Achteraf blijken die bomen soms veel groter te worden dan ze van tevoren dachten.”

Wortelopdruk

Bomen leiden regelmatig tot wortelopdruk; de wortels van de boom groeien vlak onder de bestrating waardoor tegels omhoog worden gedrukt. Of de wortels groeien door in kruipruimtes of kelders. Dit zorgt voor veel vragen. Paul:,,De wortels van bomen zijn altijd op zoek naar voeding, vocht en zuurstof. Boomwortels kunnen in hun zoektocht wel 10 tot 20 meter lang worden. Het is dus niet ondenkbaar dat de wortels van een straatboom uitkomen in je voor- of achtertuin Meestal is dat geen probleem en merk je  daar niets van. Maar zodra de grond te veel is verdicht, waardoor de wortels niet de diepte in kunnen groeien, groeien ze vlak onder je terras. Daar worden ze gaandeweg dikker waardoor tegels ongelijk komen te liggen of andere overlast veroorzaken. De gemeente haalt die wortels in particuliere tuinen niet weg. Als je er last van hebt, mag je de wortel zelf  verwijderen tot je erfgrens. Bij ernstige wortelopdruk in de openbare ruimte, verwijdert de gemeente de wortels.”

Lichtinval en schaduw

Veel vragen gaan over te weinig lichtinval in woningen, of te veel schaduw in tuinen of op dakterrassen door te volle of te hoge straatbomen. Paul:,,Bomen zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid van de stad. Op gebied van luchtkwaliteit hebben bomen reinigende eigenschappen, ze geven verkoeling in de zomer en mensen voelen zich in een groene omgeving beter. Het algemeen belang van gezonde bomen voor de stad gaat boven het belang van een individuele bewoner. Bij ernstige lichtbelemmering in woningen of takken die de gevels raken snoeien we wel extra  om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar het toppen van bomen gebeurt niet omdat daardoor de vorm van de boom voor altijd wordt vernietigd. ”

 Insecten en rupsen in bomen

Regelmatig krijgen onze groenbeheerders vragen over insecten of rupsen in bomen met de vraag of daar wat aan gedaan kan worden. Paul:,,Alleen als insecten of rupsen e.d. van invloed zijn op de volksgezondheid grijpen we in. Insecten en rupsen zijn namelijk ook van groot belang voor de biodiversiteit in de stad en vormen een voedselbron voor vogels en andere dieren. De meeste insecten en rupsen veroorzaken weinig tot geen overlast voor mensen. Alleen de eikenprocessierups kan vervelende irritaties veroorzaken. Zodra die wordt geconstateerd in een van onze straatbomen worden de rupsen zo snel mogelijk weggezogen en afgevoerd.”

  Allergieën en pollen

Onze groenbeheerders krijgen regelmatig de vraag om een berk of hazelaar te verwijderen die bij iemand voor de deur staat. De reden? Een fikse boompollenallergie. Paul:,,Uiteraard is het heel vervelend als iemand allergisch is voor boompollen, maar helaas helpt het niet om de boom voor de deur daarvoor te verwijderen. Pollen van bomen en struiken worden kilometers ver meegenomen door de wind. Zelfs al zou de gemeente al haar berken en hazelaars verwijderen dan staan er nog duizenden in particuliere tuinen en in groengebieden van andere beheerders in de stad waardoor de allergie blijft.”

Plant nieuwe bomen

Voor iedere boom die we verwijderen, planten we een nieuwe boom terug. Hier gaat alleen wat tijd overheen. Veel mensen vragen zich af waarom het vaak zo lang duurt. Paul: ,,Ongeveer een half jaar tot een jaar na de kap, planten we weer een nieuwe boom terug. Verspreid over Den Haag gaat het gemiddeld om zo’n 1.300 bomen. Om efficiënt en kostenbewust te werken worden door het jaar heen de plantlocaties verzameld per stadsdeel. Zodra een stadsdeel aan de beurt is, worden er onderzoeken naar de ligging van kabels en leidingen gedaan en of de bodem niet verontreinigd is. Daarna worden alle ondergrondse resten van de oude boom weg gehaald en moet er weer nieuwe voedzame grond aangebracht worden. Deze nieuwe grond moet daarna enkele maanden ‘rusttijd’ krijgen zodat het zuurstofpercentage voldoende is om wortels te laten groeien. Zodra de bladeren daarna van de bomen vallen en de bomen in een rustfase komen, is het tijd om de bomen te rooien op de kwekerij en te planten bij jou voor de deur. Het planten kan vanaf medio november tot begin april, waarbij het niet mag vriezen.

Nieuw beleid voor straatbomen

Met ons nieuwe beleid voor straatbomen willen we bomen nog beter beschermen in de stad en meer investeren in de groeiplaatsen van bomen waardoor ze nog mooier en groter kunnen worden. De bijdrage die ze daarmee leveren aan een gezonde en leefbare stad staat centraal. Daarnaast willen we nog meer variatie bij het planten van bomen. Verschillende soorten bomen in een straat zorgt ervoor dat de risico’s bij ziekten en plagen beperkter zijn. Daarbij willen we ook nog meer boomsoorten planten die een voedselbron zijn voor insecten en vogels.

Meer weten?
Het nieuwe beleid staat volop in de steigers. In de afgelopen tijd hebben bewoners via deze website, ‘bomenwandelingen’ en andere kanalen hun aandachtspunten voor het nieuwe beleid aan ons meegegeven. Lees hier wat  daar uit kwam. Mis je nog onderwerpen? Of wil je ons nog iets meegeven? Laat het ons voor 12 november weten via een e-mail aan hethaagsegroen@denhaag.nl.

Wil je meer weten over de bomen in onze stad? Kijk dan eens op de website van de gemeente Den Haag.

Lees ook:
Stadse fratsen; hoe is voor een boom om op te groeien in de stad? Een stevige iep vertelt

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie settings