Populier omgetoverd tot kunstwerk

28-10-2019

Bij basisschool de Zuidwester is een populier omgetoverd tot kunstwerk. Dassen, een vos, een marter en een eekhoorn sieren nu de boom bij de ingang van het schoolplein. Een leuke verrassing toen de kinderen na de herfstvakantie weer op school kwamen.

Boomverzorgers Rosko en Duco zijn tijdens de herfstvakantie flink aan de slag gegaan om deze boom om te toveren tot een mooi beeldhouwwerk. Op maandag werd op grote hoogte de kroon van de boom verwijderd, zodat alleen de stam overbleef. Een deel van de stam ligt naast de boom. Rosko: ,,Dat is voor de dassen, die kunnen namelijk niet in bomen klimmen.” Vervolgens gingen ze met motorzagen aan de slag om de dieren in de boom te carven. Hoe dat er precies aan toe ging zie je in dit filmpje:

De boom is een van de vier onveilige populieren bij de school die in 2019 en 2020 vervangen moeten worden. 
Schooldirecteur Domique Guit is erg blij met het bijzondere beeldhouwwerk. Dominique: ,,We waren zeer verrast toen we hoorden dat het idee er was om deze boom om te toveren tot een kunstwerk. Ons schoolplein aan de ingang heeft een opknapbeurt nodig en nu de populieren weggaan kunnen we daar een concreet plan voor maken. Dat deze eerste populier nu de ingang van onze school aangeeft met dassen, een vos, eekhoorn en marter is voor ons een heel leuk cadeau.”

,,We wilden graag een centrale plek, zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten”

Een flink aantal populieren in Den Haag zijn helaas in slechte staat en moeten vervangen worden. Albert-Jan van de Scheur, beleidsmedewerker bij de gemeente Den Haag, is bijna dagelijks met de populieren in de stad bezig: ,,We realiseren ons goed, dat als we deze bomen gaan aanpakken, dit een enorme impact op de omgeving kan hebben. Daarom zijn we op locaties waar meer dan 50 populieren staan die in slechte staat zijn, in gesprek gegaan met de omwonenden. Zij konden met ons meedenken over de aanpak van deze bomen: de populieren vervangen of de bomen deels flink terugsnoeien (‘kandelaberen’)." 
Ook voor de populieren aan de Meppelweg is zo’n avond geweest. Daar opperde een bewoner of er van één populier ook een kunstwerk gemaakt kon worden. Een mooi houtsnijwerk zoals bijvoorbeeld met een boom in het Zuiderpark is gedaan. Albert-Jan:,,Dat vonden we een heel goed idee en we zijn op zoek gegaan naar een geschikte populier hiervoor. We wilden graag een centrale plek zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. De keuze is uiteindelijk gevallen op de populier voor het schoolplein van basisschool de Zuidwester aan de Marterrade.” Het kunstwerk is maandag 28 oktober onthuld door stadsdeeldirecteur Harm Benthem, schooldirecteur Dominque Guit en de blije leerlingen. 

Aanpak onveilige populieren 

In Den Haag zijn 2.200 populieren in slechte staat. Populieren groeien snel, maar worden slap en kwetsbaar als ze ouder worden. Hierdoor breken er makkelijk grote takken af. Dit is een gevaar voor de vele Hagenaars die dagelijks onder de bomen lopen of fietsen. Er zijn in de afgelopen jaren al meerdere ernstige ongelukken gebeurd door takbreuk. Ook zijn hierdoor huizen en auto’s beschadigd. Daarom is de gemeente genoodzaakt om deze bomen te vervangen. Op de plekken waar we onveilige populieren weghalen, wordt altijd een nieuwe boom terug geplant. 

Het vervangen van de onveilige populieren start over enkele weken en loopt door tot eind 2020. Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli wordt er niet gewerkt In de stadsdelen Escamp en Loosduinen staan de meeste populieren. Deze zijn na de oorlog geplant om de wijken weer snel een groen karakter te geven. ,,Per locatie worden bewoners geïnformeerd over de planning van de uitvoering. Ongeveer een half jaar tot een jaar na de kap, planten we weer een nieuwe boom terug. Dat duurt even omdat er ondergrondse resten van de oude boom weg gehaald moeten worden. Ook wordt er weer nieuwe voedzame grond aangebracht."

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Den Haag.

Lees ook:
Aanpak onveilige populieren van start.


VIDEO: Lois New Media
BEELD: Jurriaan Brobbel
TEKST: Didi Cobussen

Cookie-instellingen