We vroegen onze boomdeskundige Paul Boeters hoe het zit. Paul: ,,Plant je als kind een jonge eik dan is de kans groot dat je het niet meemaakt dat die boom een monumentale omvang heeft. Dat komt omdat een eik én langzaam groeit én heel oud kan worden. Plant je daarentegen op jonge leeftijd een populier of een wilg, dan is de kans heel groot dat je in je leven op diezelfde plek weer een nieuwe boom kan planten. Want de meeste soorten populieren en wilgen groeien heel snel en worden heel groot. Maar na een jaar of 50 is de rek er wel uit."
Bomen in een stad worden sneller als groot ervaren
Iedere boom heeft dus zijn eigen groeisnelheid. Maar ook de groeiplaats is van belang voor de ontwikkeing van de boom. Paul: ,,Een boom die in de stad in de verharding staat, heeft vaak minder zuurstof, vocht en voeding in de grond. Zo’n boom groeit langzamer dan een boom die bijvoorbeeld in een park of een bos kan groeien."
Wat wel grappig is, is dat bomen in een stad sneller als groot worden ervaren dan bomen die in een open veld staan. Paul: ,,Een mooi voorbeeld hiervan is de Zuiderparklaan. Ruim 15 jaar geleden moesten de populieren in de middenberm wijken voor de aanleg van een enorme rioolbuis. De platanen die er direct daarna voor in de plaats zijn gekomen, zullen door velen nu al als ‘groot’ worden ervaren.“
Ruimte om te groeien
Met ons nieuwe beleid voor straatbomen gaan we meer investeren in bomen die ruimte krijgen om goed te groeien. De bijdrage die ze daarmee leveren aan een gezonde en leefbare stad staat centraal. Daarnaast willen we meer verschillende soorten bomen planten. Zo zorgen we voor minder ziekten en plagen en helpen we ook de insecten en vogels een handje. We gaan graag met jou in gesprek over het nieuwe beleid voor de bomen in de stad. Meld je aan voor een van de wandelingen langs Haagse bomen of kom op zondag 13 oktober naar het #Goed Bezig DH Festival.