Wandeling Bosbeheer Clingendael

25-06-2019

Afgelopen donderdag 20 juni gaf Albert-Jan van de Scheur (projectleider bosbeheer bij de gemeente) een uitleg over het bosbeheer in Clingendael. Binnenkort starten namelijk de voorbereidingen voor het bosbeheer dat in de wintermaanden wordt uitgevoerd.

We vinden het belangrijk om bezoekers en omwonenden nut en noodzaak van bosbeheer uit te leggen en vragen hierover te kunnen beantwoorden. Er waren 12 bewoners aanwezig bij de informatieve wandeling.

Soms moeten we ingrijpen
Albert-Jan: “het Haagse bosbeheer sluit zo goed mogelijk aan bij de natuurlijke processen in het bos. Maar om het bos divers te houden zijn soms maatregelen nodig. Tijdens de wandeling hebben we onder andere gezien, dat de beuk gemakkelijk de overhand krijgt als we niet ingrijpen. De beuk willen we graag behouden op het landgoed. Tegelijk ontneemt beuk veel licht aan andere bomen, maar ook aan kruiden en struiken onder de bomen.”

Zomerperiode: markeren bomen
“Wat er in het bos iets moet gebeuren is in de zomerperiode het beste te bepalen”, aldus Albert-Jan. Alle bomen staan namelijk vol in blad. Zo is ook eenvoudig te zien of er dode of zieke bomen zijn. Of op welke plekken er meer licht en groeiruimte nodig is voor andere soorten, en daarmee het bos sterk en divers te houden." In deze periode markeert de gemeente dan ook de bomen die weg gehaald worden (met een gele stip)  en de bomen die hierdoor ruimte krijgen om verder door te groeien (blauwe stip). Dit noemen we ook wel de  ‘toekomstbomen’. De gemeente voert het bosbeheer in de wintermaanden uit.

Wil je meer weten over bosbeheer? Kijk dan op denhaag.nl.

Cookie-instellingen