Vijf nieuwe leden voor de adviescommissie monumentale bomen

02-06-2019

Eind mei traden vijf nieuwe leden toe tot de adviesraad voor monumentale bomen. De nieuwe leden stellen zich graag even aan jou voor. Deze adviesraad bestaat al sinds 1995 en adviseert het college over het beschermen van bijzondere monumentale bomen in de stad.

Monumentale bomen in Den Haag
Den Haag heeft bijna 1.300 monumentale bomen. Deze iconen in de stad worden extra goed beschermd. Bijvoorbeeld door ze de hoogste prioriteit te geven bij het beheer en onderhoud en de bomen extra te controleren op vitaliteit, ziekten en plagen. Kijk voor meer info over onze aanpak van monumentale bomen en een overzicht van alle bomen op denhaag.nl.

Nieuwe leden adviesraad
De adviesraad bestaat uit Hagenaars die veel kennis en ervaring hebben met bomen. Ze stellen zich hieronder graag even aan jou voor!

Benno Smit (voorzitter adviesraad)

Wat heb jij met bomen?
Meer aandacht voor monumentale bomen , zowel bij de gemeentelijke beheerders als bij particuliere eigenaren, zodat het bestand beter wordt.

Wat wil je bereiken als lid van de adviesraad?
Bomen hebben een langer leven dan wij en dragen op vele manieren bij aan vele facetten van de kwaliteit van ons leven als wij daar de ruimte en omstandigheden voor creëren. Die uitdaging fascineert, als voorzitter van de adviesraad, als beheerder van bos en een pinetum en als bestuurslid groen van een bewonersvereniging.

Joost Gieskes

Wat heb jij met bomen?
Ik ben in de ban van de bomen wegens hun schoonheid, hun grote belang voor de ecologie, en hun fascinerende geheime leven dat steeds weer boeit.

Wat wil je bereiken als lid van de adviesraad?
Ik wil graag samen met mijn collega’s bereiken dat juist de machtige respectievelijk zeldzame bomen, 1000 maal belangrijker dan jonge bomen, behouden blijven voor de natuur maar ook voor ons mensen.

Twan Gremmen

Wat heb jij met bomen?

 • Ik ben landschapsarchitect.
 • Bomen bepalen de ruimte en het klimaat van de stad.
 • Bomen vertellen een verhaal:
  • door hun verschijningsvorm; in elk seizoen en in elke levensfase is die anders;
  • door hun herkomst en door hun introductie- en kwekersgeschiedenis (bomen staan voor 'natuur', maar zijn ook cultuur en cultuurgeschiedenis);
  • door standplaatseisen en invloed op het ecosysteem.

Dat verhaal vind ik spannend, en er komt geen eind aan!

Wat wil je bereiken als lid van de adviesraad?

 • Dat de gemeente Den Haag zich blijft profileren als stad met een schat aan gemeentelijke en particuliere bomen.
 • Dat bomen gerespecteerd worden en zich kunnen handhaven in de dynamische stedelijke omgeving.
 • Dat inwoners en bestuurders van Den Haag, geïnspireerd door monumentale bomen, op langere termijn denken, en kansen creëren voor monumentale bomen voor de toekomst. 


Bas Steenks

Wat heb jij met bomen?
Bomen blijven mij interesseren, maar zeker ook verbazen op meerdere fronten. Ik raak hier nooit op uitgekeken en zeker niet op uitgeleerd.

Wat wil je bereiken als lid van de adviesraad?
Een waardevol bomenbestand van zowel particuliere, als openbare bomen. Hierbij de te nomineren bomen kritisch beoordelen op de relevante criteria.

Optimale bescherming van de monumentale bomen bij herinrichtingen en alle voorkomende werkzaamheden.


Anja Figee

Wat heb jij met bomen?
Van jongs af aan ben ik al veel bezig met groen en natuur. Bomen binnen dat geheel vind ik prachtig; ze beschermen en beschutten, en bomen hebben unieke vormen en kleuren. In mijn vak als tuinontwerper ben ik dagelijks bezig met bomen.  

Wat wil je bereiken als lid van de adviesraad?
Ik wil we als lid van de adviesraad graag inzetten als vrijwilliger voor groen Den Haag. Met elkaar als raad zullen we proberen een goede schakel tussen de burgers en de gemeente te zijn, en tijd en advies te geven voor vraagstukken waar kennis of tijd ontbreekt bij de gemeente. Hopelijk kunnen we de bijzondere monumentale bomen die Den Haag kent, zowel openbaar als particulier, zo compleet mogelijk in kaart brengen. 

Cookie-instellingen