Waar komen de Haagse bloembakken vandaan?

15-04-2019

Iedereen kent ze: die mooie, grote bloembakken verspreid door de stad. De planten staan er altijd keurig en fleurig bij. In het voorjaar en de zomer zorgen ze voor een ware bloemenexplosie. Vastgelegd op meerdere toeristenkiekjes en geliefd decor voor selfies. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

Ook de binnenstad kan en moet groener en kleuriger worden.Voor vaste struiken en bomen is in het centrum nauwelijks ruimte. Bloembakken in alle soorten en maten bieden dan uitkomst. En in Den haag is dat goed geregeld. We hebben brugbakken langs de Haagse grachtenring, ‘hanging baskets’ voor in de smalle straatjes van het Hofkwartier en winkelstraten en grote ronde bakken voor de historische kern. De inhoud varieert per seizoen: wintergoed, zomergoed en in het voorjaar hebben we de bollenbakken.

“Het is een mengsel van bollen die bedacht zijn door de mensen die ook de Keukenhof vormgeven”

Michel Peyrer van het Groencentrum vertelt: “Wij voorzien de stad van alle bloembakken die je daar tegenkomt. Afgelopen winter hadden we de ‘heidebakken’ staan. Die zijn nu op hun eind en worden vervangen door de zogenaamde ‘bloembollenbakken’. Hier wordt ieder jaar veel aandacht aan besteed. Het is een mengsel van bollen die bedacht zijn door de mensen die ook de Keukenhof vormgeven. De grond is specifiek toegespitst op de bolletjes, net zoals in de Keukenhof. In de bakken zitten narcissen, twee soorten tulpen, anemonen en fritularia’s. We hebben ook Paasbakken met allemaal gele bloeisels en oranje bakken, met oranje narcissen en tulpen die met Koningsdag volop in bloei staan” 

In totaal worden 63 bloembakken, gespreid door het het centrum van Den Haag geplaatst. In onderstaand filmpje zie je hoe 15 bakken op het Tournooiveld komen. Michel: “En zo ziet het er weer alleraardigst uit.”

Lees ook:
Het Groencentrum – stadskwekerij, distributiecentrum, verzorgingstehuis en herberg  

Cookie-instellingen