"Het winnen van de Gouden Roos was voor mij wel de hoofdprijs”

11-04-2019

Al van kinds af aan is hovenier Marco Braun gefascineerd door rozen. Vooral de grote rozenstruiken in de tuin van zijn ouderlijk huis maakten veel indruk op hem. Sindsdien is hij dag in, dag uit bezig met rozen. Zijn passie werd zijn werk en inmiddels heeft hij veel mooie prijzen gewonnen.

Marco Braun werkt al 36 jaar als hovenier voor het Groenbedrijf van gemeente Den Haag. Zijn vaste werkplek is in in het Westbroekpark, waar hij zijn kennis en passie over rozen optimaal kan inzetten.

“Het onderhouden van de schooltuintjes was het enige dat ik wel leuk vond op school”

Dat Marco iets met tuinieren en bloemen moest gaan doen, was al heel snel duidelijk. Marco: “Ik vond school maar niks, vond het allemaal maar moeilijk. Het onderhouden van de schooltuintjes was het enige dat ik wel leuk vond.”Al op jonge leeftijd kon hij na schooltijd aan de slag bij de bloemist bij hem in de straat. “Ik was lekker in de weer met bloemen en boeketten en daardoor ging het op school ook beter.” Zijn ouders steunden zijn interesse door en door. Marco mocht de mooie rozentuin in hun huis in Kraayenstein onderhouden en op zijn​​​​​ ​13e had hij zijn eerste eigen broeikas. “Deze is inmiddels al 40 jaar oud en staat nu op mijn volkstuin in Alphen aan de Rijn. Werkt nog steeds prima.” De Land- en tuinbouwschool was een logische vervolgopleiding.

"Den Haag zit nog steeds in mijn hart, maar daar zou ik te weinig plek voor mijn rozen hebben"

Toen Marco 19 jaar was verhuisde hij met zijn ouders naar Alphen aan de Rijn en moest hij afscheid nemen van de eerste rozen die zo’n indruk op hem hadden gemaakt. Marco: “Dat was in de tijd van de woningnood, toen kregen mijn ouders zo’n regeling om buiten Den Haag te gaan wonen. We zijn toen naar Alphen aan de Rijn gegaan.”
En hier woont Marco nog steeds, samen met zijn moeder. De grote tuin achter het huis staat vol met prachtige, bloeiende rozen. Maar liefst 600 verschillende, nieuwe soorten. Ook heeft hij een volkstuin en krijgt hij aan de overkant een groot stuk grond voor zijn rozen. “Den Haag zit nog steeds in mijn hart, maar daar kan ik niet doen, wat ik hier in Alphen doe. Daar zou ik te weinig plek hebben voor mijn rozen.”

De mooie bloementuin van Marco

“…en toen ben ik maar gewoon begonnen”

Rozen zijn de rode draad in het leven van Marco. Met zijn stage kwam hij in het Zuiderpark terecht. De middenberm van de Loevesteinlaan stond toen vol met rozenstruiken die Marco moest onderhouden. “Het was een prachtige bloemenzee, echt zonde dat ze er niet meer staan.”Vanwege zijn passie voor de roos werd Marco gevraagd om het Rosarium van het Westbroekpark te onderhouden. Het toneel voor het jaarlijkse, Internationale Rozenconcours. En daar kreeg hij echt de smaak te pakken. “Ik had zelf een grote rozentuin en ik zorgde voor de rozen in het park. Ik  dacht ineens ik wil ook zelf rozen ontwikkelen en meedoen aan de keuringen. Toen zag ik ook nog een tv-programma waarin Gareth Fryer, een bekende rozenkweker, liet zien hoe je dat dan moet doen. Dat filmpje heb ik tig keer gekeken en toen ben ik maar gewoon begonnen. Dat is zo’n 17 jaar geleden denk ik.”

“Ik wil altijd graag veel bloemen aan de stam”

“Dan ga je kijken, welke rozen vind ik mooi en die ga je kruisen. Ik wil altijd graag veel bloemen aan de stam. Roos Mira is de eerste roos die ik gekweekt heb. Deze roze roos is vernoemd naar het gehandicapte dochtertje van een collega. Zij was gek op roze.”
Roos Mira won meteen de publieksprijs van het Rozenconcours en een volgende rode roos won een gouden medaille. Marco: “Het was eigenlijk een probeersel, maar na deze eerste succesjes kreeg ik wel prikkels om door te gaan.”

“Ik heb zelden zoveel bloemen aan een stam gezien”

Inmiddels heeft Marco duizenden soorten rozen gekweekt, heeft hij 30 soorten in de handel en is hij een bekende naam in de internationale rozenwereld. Hij werd door de burgemeester van Winschoten zelfs gevraagd om de Koningin Maxima roos te kweken. Een hele eer, maar het winnen van de Gouden Roos van Den Haag tijdens het Internationaal Rozenconcours in 2018, is voor Marco toch wel echt de hoofdprijs. Deze prijs kreeg  hij voor de witte klimroos ‘Groei & Bloei’, gekweekt ter ere van het vijfjarige jubileum van het tuinblad Groei & Bloei. Een mooie, sterk bloeiende witte klimroos. Eind juni verschijnen de eerste bloemen en half juli staat de roos volop in bloei. In augustus zijn de meeste bloemen uitgebloeid en waar andere klimrozen dan klaar zijn met bloeien, volgt in september en oktober een tweede bloei. Dat maakt deze roos zo bijzonder en ook voor Marco de roos waar hij het meest trots op is. “Je weet nooit wat er uit komt, hoe het eruit komt. Maar ik heb zelden zoveel bloemen aan een stam gezien.”

De volkstuin van Marco waar de Gouden Roos ontstaan is

Internationale bestseller

De winnaar van de Gouden Roos is bijna 10 jaar geleden ontstaan uit twee andere rozen van Marco:
De Luanna Bianco en de burgemeester Jenny Vlietstra. “Uit dit zaaisel kwamen een aantal mooie plantjes; Groei & Bloei en nog een andere mooie witte. Deze staat nu ook in het Westbroekpark en mag over 2 jaar meedoen aan het concours.” Groei & Bloei kreeg 7 jaar geleden al de gouden medaille voor Nieuwelingen, in 2017 goud in de categorie Klimroos en in 2018 de hoofdprijs: de Gouden Roos van Den Haag. De roos is een internationale bestseller geworden, in Nederland kun je de roos bij Belle Epoque in Aalsmeer kopen. “Als hij niet is uitverkocht.”

“Ik ben trots dat de Gouden Roos uit handen van een van onze hoveniers komt”

 Om de Gouden Roos een vaste plek in het stadsbeeld te geven en om collega Marco te eren, wordt de roos donderdag 11 april in het Joseph Israëlsplein geplant. Stadsdeeldirecteur Debora Lootsma: “Ik ben trots dat de Gouden Roos van Den Haag uit handen van een van onze hoveniers komt. Ik ben dol op deze roos en ik hoop dat hij hier in alle pracht gaat stralen."

“En het loopt maar door. Heel bijzonder.”

 Marco is verrast en ontroerd door al deze aandacht. Maar ook bescheiden trots op zichzelf: “Als je ziet waar ik mee begonnen ben, en het wordt ook nog steeds beter omdat je een heel eigen assortiment hebt. Ik blijf ook dingen uitproberen. Zo ben ik nu met knijperen bezig, een nieuwe methode die ik op internet gevonden heb.”

Marco zal de rest van zijn leven dag en nacht met rozen bezig blijven. Dit stond blijkbaar in zijn sterren geschreven. Maar dat hij zoveel prijzen met zijn passie zou winnen, had hij nooit gedacht. “En het loopt maar door. Heel bijzonder.”

Marco en Debora planten samen de Gouden Roos van Den Haag


Rozenconcours dit jaar op zaterdag 13 juli
Het internationale Rozenconcours in het Westbroekpark wordt gezien als het meest prestigieuze rozenconcours ter wereld. Ieder jaar wordt hier de winnaar van de Gouden Roos van Den Haag bekend gemaakt. Deze roos wordt door kwekers, kenners en genodigden van over de hele wereld gekozen uit de mooiste rozen van 40 kwekers. De rozen worden beoordeeld op eigenschappen als kleur, bloei- en groeiwijze. Daarnaast kan het publiek ook stemmen op zijn favoriete roos. Dit jaar vindt het rozenconcours plaats op zaterdag 13 juli. Die dag wordt ook de ‘Dag van de Roos’ georganiseerd met allerlei activiteiten voor jong en oud.

Beeld: Marco Braun en Martijn Beekman

Cookie-instellingen