Nieuwe, innovatieve bomen voor Anna van Buerenplein

04-04-2019

Met de verbouwing van het Centraal Station is ook het Anna van Buerenplein opnieuw ingericht. Wat vroeger de achterkant van het CS was, is nu een van de vier centrale ingangen. Het plein is veranderd in een fijne, groene ontmoetingsplek. Maar de bomen kregen het zwaar…

De bakken waarin de bomen geplaatst werden, bleken niet goed te functioneren. Of ze waren te droog of ze waren te nat. De bomen waren hier niet tegen bestand en kregen het moeilijk. Remco Bouchier, groenbeheerder bij stadsdeel Haagse Hout, zag het met lede ogen aan. Hij zag het groene plein weer terug veranderen in een kale, versteende omgeving. Dat kon niet de bedoeling zijn.

“ Ik was ervan overtuigd dat er iets moest zijn waarmee we wel bomen konden houden op deze plek”

Remco: “Ik wilde dit niet laten gebeuren. Als groenbeheerder kijk je toch altijd hoe het groener kan. Ik was ervan overtuigd dat er iets moest zijn waarmee we wel bomen konden houden op deze plek in de stad. Ik nam contact op met de Nationale Bomenbank vanwege hun expertise en ervaring. Dat bleek een goede zet.”

Het resultaat zijn 17 grote, corten stalen bakken die toch een goede groeiplaats kunnen bieden. Hoe dat kan? Door een speciaal waterbergingssysteem in de bak zelf, een goede isolatie en een speciaal grondmengsel. Daarnaast zijn er boomsoorten gekozen die tegen een stootje kunnen.

Nooit meer te nat of te droog

Gijs-Jan Roos, accountmanager bij de Nationale Bomenbank, legt uit: “Bakken bieden eigenlijk een hele beperkte groeiplaats voor bomen, er is weinig groeiruimte. Dus het is essentieel dat de boom een goede waterhuishouding heeft, genoeg zuurstof en voldoende voedingsstoffen krijgt via de grond. Bij een gewone, dichte bak of een bak die niet goed functioneert, krijg je dat een boom of verdroogt of verzuipt. Bij deze bakken hebben we onder in de bak een waterbuffer gecreëerd; een holle ruimte waar structureel water in staat. Bij te veel water loopt ie over, bij te weinig water kan je via een peilbuis water toevoegen. Zo kan hij nooit te nat worden en door regelmatig te checken of het waterpeil goed is, ook nooit te droog. Daarbij zorgt een goede isolatie ervoor dat de aarde, eigenlijk een speciaal grondmengsel, niet te heet kan worden. Want daar houden bomen niet van.”

In een hele onnatuurlijke omgeving toch een mooi groen plein

Remco: “Met dit systeem kun je eigenlijk in een hele onnatuurlijke omgeving voor bomen, toch een plein als dit mooi groen geven en aantrekkelijk maken. We gaan dit systeem dan ook vaker gebruiken. Op heel veel stenen, kale plekken in de stad is de gronddekking te laag om gewoon bomen te planten. Er is te weinig grond of het is er te druk met kabels en leidingen.Daar kunnen eigenlijk geen bomen groeien. Maar door dit systeem wel. Bijvoorbeeld straks op het KJ Plein of andere plaatsen in het Beatrixkwartier.”

Er moet wel steeds goed gekeken worden, welke bomen dan in de bakken komen. Niet iedere boomsoort zal er goed in gedijen. Voor het Anna van Buerenplein zijn Remco en Gijs-Jan samen naar de kwekerij gegaan. Vooraf hadden ze een flinke lijst met criteria opgesteld: de bomen moesten goed tegen wind kunnen, ze moeten het hele jaar door een sierwaarde hebben en er moest voldoende variatie zijn, zodat bij een ziekte of iets dergelijks niet alle bomen het zouden begeven. De keuze is uiteindelijk op zes soorten gevallen: de hemelboom, berk, sierkers, krentenboom, grove den en een esdoorn.

En dit is nog maar het begin

Wethouder Richard De Mos kwam een kijkje nemen en heeft ook een boom geplant. Hij is trots op het resultaat.
“Wat een mooi werk! Ik ben een blij man. En trots. Wat eerst een gebied was, waar je niet graag wilde zijn, hebben we nu een gezellige ontmoetingsplek kunnen maken. En een mooie ingang van een stadsentree die ook nog eens vergroend is met bomen. Hoe gaaf is dat?”

Voor Remco en Gijs-Jan zijn deze innovatieve bakken nog maar het begin. Beiden zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer innovatieve oplossingen zijn om meer groen in de stad te krijgen. Dat moet ook wel. Gijs-Jan: “Er is altijd een spanning tussen vergroenen, de stad en de mensen. De stad groeit, elk plekje moet gebruikt worden en daarnaast hebben mensen een grote behoefte aan groen. De enige manier om dingen te combineren is innovatie: de ruimte die je hebt optimaal gebruiken en zo efficiënt mogelijk omgaan met regen en zuurstof.”

“ Ik wil hier graag meer mee doen. Ik krijg hier zoveel ideeën van”

Remco vult aan: “Andere steden zijn best wel innovatief in dingen uitproberen, in Rotterdam zie je bijvoorbeeld bomen op water. Dan moet het in Den Haag ook kunnen, toch? Maar er moeten wel mensen zijn, die zich hier hard voor maken. Ik wil hier graag meer mee doen. Ik krijg hier zo veel ideeën van. Zo’n tramviaduct bijvoorbeeld. Waarom zou je dat niet groener maken met hangplanten of iets dergelijks? Met dit systeem of iets soortgelijks hebben ze de nodige waterbuffer. Daarnaast heeft de markt waarschijnlijk nog veel meer producten die gebruikt kunnen worden. Niet alleen voor dit plein, maar voor het hele Beatrix kwartier of wat zeg ik…voor de hele stad.”
 

Gijs-Jan en Remco laten het speciale watersysteem zien aan wethouder de Mos
 

Meer weten?
Meer informatie over de ontwikkelingen op het KJ Plein lees je op de website van de gemeente
Kijk voor meer informatie over de Nationale Bomenbank op hun website. Een voorbeeld van dezelfde techniek is in Heerlen toegepast.

Lees ook:

Tekst: Didi Cobussen
Beeld: Jurriaan Brobbel

 

Cookie-instellingen