De natuur een handje helpen in de Haagse bossen

03-02-2020

Als je binnenkort een van onze Haagse bossen bezoekt, kan het zijn dat je boswandeling even wordt verstoord door werkzaamheden. De gemeente is namelijk gestart met ‘dunnen’. We doen dit om onze bossen mooi en gezond te houden. Albert-Jan van de Scheur, beleidsmedewerker bosbeheer, vertelt waarom.

,,Als we de natuur z’n gang laten gaan, groeit een bos dicht”, vertelt Albert-Jan. ,,Bepaalde boomsoorten zoals de esdoorn of de beuk groeien heel snel en verdringen dan andere boomsoorten. Als we niet ingrijpen, dan groeit het bos snel vol met de ‘sterkste’ boomsoorten en wordt het bos heel eenzijdig. En variatie in bomen is juist goed voor het bos! Het maakt het bos aantrekkelijker voor bezoekers en het trekt ook een verscheidenheid aan insecten en vogels aan.”

,,We maken ruimte voor andere bomen om te groeien..."

,,Dus soms helpen we de natuur een handje. Dat doen we door te ‘dunnen’. Er worden bomen weg gehaald zodat andere bomen meer ruimte krijgen om te groeien. De bomen die blijven staan, noemen wij ‘toekomstbomen’. We maken niet alleen ruimte voor andere bomen om te groeien, er komt ook meer licht op de bosgrond. Hierdoor krijgen bepaalde struiken of bloemen (zoals boshyacinten) ook weer meer kans om te groeien.”

Hoe werkt zo'n dunning eigenlijk?

Als de gemeente een dunning uitvoert in het bos, worden de bomen gemarkeerd. Zo weet de uitvoerder wat er met de boom moet gebeuren. Hieronder staat de betekenis van deze markering:

  • Blauwe stip (stamvoet): boom blijft staan en krijgt meer ruimte (toekomstboom).
  • Gele stip: boom wordt omgezaagd. Het hout wordt afgevoerd.
  • Geel kruis: boom wordt omgezaagd. De boomstam blijft liggen.
  • ​​​​​​​Gele ring: boom wordt ‘geringd’. Er wordt een rand van de schors weg gehaald. Hierdoor sterft de boom langzaam af.
toekomstboom dunning
Toekomstboom

,,Dood hout is goed voor de natuur" 

,,Bij het beheer van het bos laten we soms boomstammen in het bos liggen. Dood hout is namelijk goed voor de natuur”, vertelt Albert-Jan. ,,Er groeien mossen op en paddenstoelen. Ook eten vogels de insecten die van het dode hout leven.”

,,De uitvoerder gebruikt zo min mogelijk grote en zware machines" 

,,Het boswerk wordt traditioneel uitgevoerd om het bos zo min mogelijk te beschadigen. Dit betekent dat de uitvoerder zo min mogelijk grote en zware machines gebruikt. Ook worden paarden ingezet om de bomen uit het bos te slepen”, aldus Albert-Jan.

Waar aan de slag?

De uitvoerder start in Clingendael en gaat de komende weken door in de bossen van de stadsdelen Haagse Hout, Scheveningen, Segbroek en Loosduinen. De werkzaamheden zijn klaar als het broedseizoen begint, namelijk op 15 maart.

Cookie-instellingen