Geld groeit niet aan de boom. Of toch wel?

14-02-2019

Dat bomen van onschatbare waarde zijn voor de stad wisten we al. Maar die waarde was tot nu toe moeilijk concreet te maken. Want hoe bepaal je nou de waarde van een boom? Het Amerikaanse softwareprogramma i-Tree geeft antwoord.

 i-Tree maakt de baten van bomen inzichtelijk. Het van oorsprong Amerikaanse software programma, is de afgelopen twee jaar aangepast voor gebruik in Nederland. Ook Leendert Koudstaal, boomdeskundige van de gemeente Den Haag, was hier nauw bij betrokken.

“ Echt alles staat erin…"

Leendert Koudstaal: “i-Tree is een softwareprogramma dat gevuld is met een oneindige hoeveelheid informatie over bomen. Echt alles staat erin.” Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van de stad. Dit noemen we ook wel de ecosysteemdiensten. Bomen en groen zorgen voor schaduw, leggen koolstofdioxide (CO2) vast, beperken de toevoer van overtollige neerslag naar het riool en ze verhogen de WOZ-waarde. Via het programma i-Tree is informatie te vinden over bijvoorbeeld de ‘grootte’, ‘groenblijvend’, ‘kroonoppervlakte’ en ‘winterhardheid’ van een boomsoort. Maar ook minder algemene kenmerken als ‘tolerantie droogte’, ‘beperken opwarming’, ‘opname regenwater’ en ‘waarden biodiversiteit’ zijn te achterhalen.De jaarlijkse opbrengsten van de bomen worden in euro’s weergegeven.

Weloverwogen keuzes en investeren in goede groeiplaatsen

“Met i-Tree kunnen we op een objectieve manier laten zien dat groen een goede investering is in een prettige, leefbare omgeving. Zo kunnen we weloverwogen keuzes maken en laten zien waarom investeren in kwalitatief goede groeiplaatsen zo belangrijk is. Als boombeheerders kunnen we nu ‘meedoen' met projectontwikkelaars en bouwbedrijven en een goede keuzes in het boombeheer van de stad maken. Deze tool is een fantastische uitkomst.”

De waarde van de Postzegelboom volgens i-Tree

Meer weten?
Op donderdag 14 februari is I Tree Nederland officieel gelanceerd in Nederland. Het programma is nu zo ver gereed dat het kan worden ingezet in ons land. Daar zijn twee pilotfases aan vooraf gegaan, waarin het model getest is in 14 gemeenten, geoptimaliseerd is voor de Nederlandse situatie en waarbij verdiepend onderzoek is gedaan om het model verder te verfijnen en uit te breiden.

I-Tree Nederland is een initiatief van Branchevereniging VHG en Vereniging Stadswerk in nauwe samenwerking met veertien betrokken gemeenten, BTL Bomendienst, Bomenwacht Nederland, Cobra adviseurs, Terra Nostra, Wageningen University and Research en Hogeschool Van Hall Larenstein. 

Cookie-instellingen