Buiten kijken bij Mens & Tuin: "Ze komen bij ons ook echt tot bloei"

31-01-2019

Midden in Moerwijk ligt de lange, smalle zorgtuin van Mens en Tuin. Een kale, oude schooltuin die 32 jaar geleden door een groep enthousiaste vrijwilligers is omgetoverd tot de biodynamische tuin van nu. Een fijne, rustgevende werkplek voor mensen die wel een beetje hulp kunnen gebruiken.

Bij Mens en Tuin werken iedere ochtend en middag twaalf tot zestien mensen die gebukt gaan onder de druk van de huidige maatschappij. Mensen met een psychiatrische achtergrond, verstandelijke beperking of verslavingsproblemen vinden hier de rust en ruimte die ze nodig hebben. Onder begeleiding van professionele krachten en vrijwilligers werken ze in de tuin aan hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. In alle rust en stilte en… met volle aandacht.

“Niet spectaculair, maar zeker ook niet saai”

Lex van de Steenoven werkt hier nu een dik jaar als algemeen coördinator. Hij gaat bij de verschillende zorginstanties langs om het werk van Mens en Tuin bekend te maken en deelnemers te werven. Lex: “Ik zou wel meer met jongeren willen doen, we zijn een beetje aan het vergrijzen. Maar jongeren vinden ons vaak niet spectaculair genoeg. En dat zijn we ook niet. Bewust. Het gaat bij ons om de natuur beleven en ervaren, met alle aandacht. Daar past geen snelle actie of veel geluid bij. Daar raak je alleen maar van in de war.”

Niet spectaculair, maar zeker ook niet saai Mens en Tuin heeft veel te bieden. Ook voor jongeren. “Samen kijken we naar wat wil je en wat kun je. Er moet veel gebeuren in de tuin; van zware snoei- en sjouwklussen tot het uitsorteren van zaden en pitten. Het gaat erom dat we het samen doen. Het groepsgebeuren is van groot belang.Maar alleen werken mag ook als je dat prettiger vindt,” vertelt Lex verder.  

“Liefhebbers uit alle hoeken, komen hier naar toe…”

De zorgtuin is naast een heerlijke tuin ook een biodynamisch stadslandbouwbedrijf met kwekerij. Alles op basis van de antroposofie. De groei en bloei gaat met de seizoenen mee, de natuur gaat zijn gang en de mens grijpt zo weinig mogelijk in. Uiteraard is alles gifvrij. Tijd, aandacht en rust staan centraal. En dat zie je in alles terug. Ook binnen. Van materialen uit de tuin worden prachtige kunstwerken gemaakt die de binnenruimtes opfleuren of verkocht worden in de biowinkel. Omdat er niet veel biodynamische plantenkwekers zijn, trekt de winkel mensen uit het hele land. “Liefhebbers uit alle hoeken, komen hier naar toe voor plantjes, zaadjes of de speciale tuinaarde.”  

“Zij komen ook echt tot bloei in onze tuin”

Mens en Tuin is een fantastische plek waar iedereen met veel passie werkt. Weer of geen weer. Het werk gaat door. Alleen in de wintermaanden is het af en toe zoeken naar werkzaamheden. Maar dat is altijd maar van korte duur. Lex: “Onze deelnemers hebben het hier erg naar hun zin. Zij komen ook echt tot bloei in onze tuin. De meesten komen hier al jaren. Er is zelfs een deelnemer die er al sinds de opening van 32 jaar geleden bij is. Dit is vooral ook dankzij de hulp van de vele, actieve vrijwilligers. Daar zijn we echt heel blij mee. Zonder hen zouden we het allemaal niet voor elkaar krijgen. Gelukkig vinden zij het weer een luxe om zo in de buitenlucht te werken.”

“Dan kunnen we nog zoveel meer doen”

Mens en Tuin staat niet stil. Zo is er vorig jaar nog een ‘dependance’ in het Westbroekpark bij gekomen. Mens en Tuin vormt hier samen met het restaurant Greens een nieuwe stichting. Lex: “ Wij verzorgen de moestuin en leveren groente, fruit en kruiden aan het restaurant. Een mooi nieuw avontuur. Het eerste jaar was een groot succes, alles groeit er als een tierelier.”

En er zijn nog meer plannen voor de toekomst. Er moeten meer mensen gebruik kunnen maken van deze bijzondere plek. De buurt moet er bijvoorbeeld activiteiten kunnen organiseren. Of andere groene organisaties moeten hier kunnen vergaderen. Ook zijn er veel verzorgingstehuizen in de buurt, maar is de tuin nog niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Dat moet anders.
Lex: “Het kleinschalige karakter is onze kracht, maar we hebben er ook wel eens last van dat we zo’n kleine zorginstelling zijn. We zijn afhankelijk van de zorggelden van de deelnemers en dat is eigenlijk niet genoeg. Ook daarom willen we graag uitbreiden. We wachten nu vol spanning op een akkoord op ons verbouwingsplan. Dan kunnen we nog zoveel meer doen. Niet spectaculair, maar  in alle rust en met volle aandacht voor de natuur en elkaar.”

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de website van Mens en Tuin of op hun Facebookpagina. Ben of ken je iemand die graag in de tuin aan de slag wil? Er zijn genoeg mogelijkheden voor zowel deelnemers als vrijwilligers. Stuur snel een mail naar Lex@mensentuin.nl

Meer Buiten kijken bij:
Buiten leer je meer
Met Groep 8 op kamp in het Haagse Groen. Maar dan in Drenthe...
Waarom is de Japanse Tuin maar 2 weken open deze herfst
Het Groencentrum - stadskwekerij, distributiecentrum, verzorgingstehuis en herberg


 

Cookie-instellingen