Bomenplant luidt laatste fase aanpak Scheveningseweg in

28-01-2019

Komende weken worden de laatste bomen aan de Scheveningseweg verplant en weer nieuwe bomen aangeplant. Met het (ver-)planten van deze bomen komen we in de laatste fase van de aanleg van de nieuwe tramlijn 1 en de aanpak van de Scheveningseweg. Nog even geduld!

Natuurlijk kan het winterweer nog wat roet in het eten gooien. Maar als alles volgens planning verloopt, gaat medio februari tram 1 weer rijden. De aannemer is nog tot eind maart bezig met de bestrating van de Scheveningseweg en het asfalteren van het fietspad. Houd de Facebookpagina van het project goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste planning: www.facebook.com/Lijn1DenHaag.

Verplanten bomen

De laatste bomen worden komende weken verplant. In totaal krijgen zo’n 30 bomen een nieuwe plek langs de Scheveningseweg. Deze bomen konden verplant worden omdat ze nog in goede conditie waren en hun wortels gelukkig nog niet waren vergroeid met de oude tramrails. In dit filmpje legt onze collega Rijmond uit hoe wij met bomen omgaan bij dit soort grote projecten.

Bomen krijgen goede start

De komende weken planten we ook nog de laatste 50 nieuwe bomen. In totaal komen er 164 nieuwe bomen terug. Die bomen krijgen een super start met nieuwe voedingsrijke grond. Ook zijn in het plantgat pijlers gemaakt naar het grondwater. Zo kan de boom beter bij het grondwater komen en sneller uitgroeien.

Onderzoek naar kastanjebloedingsziekte

Ook is het onderzoek naar de zieke bomen langs de Scheveningseweg gestart. Er moesten helaas 130 bomen gekapt worden vanwege de aanleg van de nieuwe tramlijn. De wortels van deze bomen waren op veel plekken zo met de tramfundering vergroeid, dat het onmogelijk was om ze niet te beschadigen bij het verwijderen van de constructie. 76 van de 130 bomen die weg moesten waren al aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Dit betekent dat deze bomen waarschijnlijk binnen nu en 10 jaar dood waren gegaan. Het OOGSTfonds gaat nu onderzoek doen naar de kastanjebloedingsziekte. Dit fonds is een samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en gemeenten om goed bomenonderzoek te doen. Een van de eerste onderzoeken die het OOGSTfonds gaat oppakken is de zoektocht naar een resistente paardenkastanje. Het onderzoek naar de kastanjebloedingsziekte wordt betaald uit het projectgeld voor de Scheveningseweg. We hopen dat we dankzij dit onderzoek in de toekomst nog lang kunnen genieten van deze prachtige bomen!

Meer weten over het OOGSTfonds?
Check https://www.hethaagsegroen.nl/uitgelicht/1228186.aspx

Cookie-instellingen