De meesters en juffen van de toekomst moeten de weg binnen het natuuronderwijs weten. Daarom werkt onze afdeling Natuur- en Milieueducatie nauw samen met de PABO van de Haagse Hogeschool. Sylvia van den Berg: “Voor de PABO studenten is natuuronderwijs een verplicht onderdeel van de studie. Wij laten ze zien dat je kinderen mee naar buiten moet nemen. Natuur leer je niet in de klas van een filmpje of een presentatie. Natuur moet je voelen, ervaren met al je zintuigen.”
“We geven voorbeelden en helpen ze bij de voorbereidingen”
Dit leren de PABO studenten al in hun eerste jaar tijdens de Herfstexcursies. Een vast onderdeel in hun programma. In verschillende parken in Den Haag geven PABO studenten les aan groepen 5 en 6 van de basisschool. Basisscholen kunnen zich hier gratis voor aanmelden.
Na een korte presentatie tijdens een hoorcollege, komen de PABO studenten naar het gebied waar ze de lessen moeten geven. De lessen gaan over vijf thema’s: blad, zaden & vruchten, bodemdieren, paddenstoelen en aanpassingen komende winter. In groepjes werken ze hun opdracht uit, buiten in de natuur met concrete materialen. Per thema hebben ze ongeveer vijf minuten voor een les. Hoe ze deze invullen mogen ze zelf bedenken. Sylvia: “We helpen ze hier uiteraard wel bij. Het is voor eerste jaars studenten nog best moeilijk om ineens wat te bedenken. We geven voorbeelden en helpen ze bij de voorbereidingen. Want wat doe je als het bijvoorbeeld regent? Ook vanuit de PABO zelf is er een goede begeleiding. Docent Gert kijkt altijd mee.”
“PABO studenten raak je het beste met kinderen”
Omdat de natuur iedere dag anders is, leren de studenten ook improviseren. Tussen de eerste verkenning van het gebied en de concrete lesdag kan best wel wat tijd zitten. Het gebied kan er dan heel anders uitzien.Daarnaast is ook het contact maken met kinderen een belangrijk onderdeel. Leraar Gert: “PABO studenten raak je het beste met kinderen, dan wordt het voor hun betekenisvol en concreet. Daarom laten we ze meteen in de eerst week naar buiten gaan en zelf een buitenles geven aan kinderen. In het tweede jaar gaan we een week naar Wilheminaoord in Drenthe en we werken veel met de stadsboerderijen samen. In Den Haag zijn echt heel veel mogelijkheden waar ze straks als juf of meester gebruik van kunnen maken. We hopen dat ze dit ook gaan doen.”
“Ik wil er zeker meer mee doen”
Studenten Zoë, Martijn en Rody hebben net een les in het Zuiderpark bij het thema bodemdieren gegeven. “We lieten kinderen beestjes zoeken en gingen ze daarna met een loepje bekijken. We hebben echt van alles gevonden: een duizendpoot, wormen, pissebedden en zelfs een kikker. Sommige kinderen vonden het eerst heel spannend, maar later wilden ze het doosje wel vasthouden en diertjes bekijken. Heel leuk om die overgang te zien."
Alle drie vonden ze het leuk om de les voor te bereiden en lekker buiten te zijn met de kinderen. De les zelf duurde alleen wat kort. Martijn: “Ik wil er zeker meer mee doen als ik later juf of meester ben. Natuur is overal, dus het is makkelijk te organiseren.”
“Ik vind het belangrijk dat kinderen buiten leren”
Ook Amber Anne, Britt en Vlera zagen veel enthousiasme bij de kinderen en willen er later meer mee doen. Vlera: “Ik vind het belangrijk dat kinderen buiten leren. Natuuronderwijs wordt steeds belangrijker met alle plannen voor het milieu enzo. Fijn dat je hier in Den Haag ook echt naar buiten kunt als je natuurles wilt geven."
“Of het moet code Rood zijn…”
De PABO studenten geven les in het Zuiderpark, Scheveningse Bos, natuurgebied de Uithof, Meer en Bos of Clingendael. Dit jaar hebben in totaal vijfenveertig groepen van Haagse basisscholen een buitenles gekregen. Zesentwintig hiervan hebben les van PABO studenten gehad. “We krijgen altijd veel aanvragen vanuit de scholen.Voor die scholen die niet met de PABO studenten kunnen werken, organiseren we ‘gewone’ wandelingen. Deze gaan altijd door. Weer of geen weer. Of het moet code rood zijn, dat is natuurlijk een ander verhaal,” lacht Sylvia.
Meer weten?
Wil je meer weten over onze afdeling Natuur- en milieu educatie? Kijk op onze website voor informatie, lesideeën en de veldwerkkisten.
Ook interessant:
School in Bos
Tekst & beeld: Didi Cobussen