Vliegende iep

21-12-2018

Vier beeldbepalende iepen van ongeveer 80 jaar oud op de Sportlaan zijn eind november verplant naar de overkant van de weg. Daar hebben ze een mooi plekje in de groenzone van de Haagse Beek gekregen. De bomen worden met een hele innovatieve methode verplant!

De vier karakteristieke bomen van tachtig jaar oud moesten weg omdat op hun plek een ventweg wordt aangelegd. Op verzoek van de buurt én omdat ze zo bijzonder zijn, worden ze verplaatst. Een hele operatie met zulke grote en zware bomen. Ze wegen maar liefst 22 ton, dat zijn 15 auto's bij elkaar. Vervoeren is lastig, maar gelukkig is er een geschikte plek in de buurt; de groenzone Haagse Beek. Aan de overkant van de weg. Hier kunnen de iepen onder dezelfde omstandigheden verder groeien en er de komende 80 jaar weer tegenaan.

Unieke methode

De iepen kunnen niet, zoals dat meestal gebeurt, met kluit en al worden verplant. De wortels zijn namelijk vergroeid met kabels en leidingen in de grond. De bomen worden daarom zonder kluit verplaatst. Hiervoor wordt eerst de grond zorgvuldig tussen de wortels vandaan gezogen. Zo wordt ook het gewicht op de wortels bij de verplanting  een stuk lager. Deze 'kluitloze methode' van verplanten is wel al eens succesvol in het buitenland toegepast, maar nog nooit eerder in Nederland. Een primeur voor de Nationale Bomenbank.

Op woensdag 21 november werd de eerste iep verplaatst. Met een van de de grootste mobiele hijskranen die er te vinden is. Het was een spectaculair gezicht om zo'n grote boom door de lucht te zien gaan. Rijmond van der Pot, onze bomenexpert, legt in dit filmpje uit wat er bij zo'n verplanting komt kijken. 

Meer informatie
De verhuizing is nodig vanwege de herinrichting van de route Kijkduin-Houtrust. Meer informatie over dit project vind je op de website van gemeente Den Haag en op de facebookpagina van het project

 

Cookie-instellingen