Aanpak lijn 1 Scheveningseweg

26-09-2018

Er is al veel aandacht in de media geweest voor dit project. Vooral de kap van de bomen langs de Scheveningseweg leidde tot veel beroering. Inmiddels zijn de werkzaamheden voor de nieuwe tramlijn in volle gang. We zetten graag nog even de feiten voor jou op een rij:

Waarom is de nieuwe tramrails nodig?
De fundering van de rails is verzakt en moet vervangen worden. Daarnaast wordt de route van tramlijn 1 geschikt gemaakt voor nieuwe trams, om stad en strand bereikbaar te houden voor de groeiende stroom reizigers. Er komen nieuwe halteperrons die voldoen aan de toegankelijkheidseisen zodat iedereen zelfstandig met de tram kan reizen. Ook krijgen de nieuwe haltes moderne digitale borden met vertrektijden en nieuwe wachtruimtes. Daarnaast wordt tussen de Javastraat en de Professor B.M. Teldersweg het wegdek van de Scheveningseweg vernieuwd. Eind december moet al het werk klaar zijn en rijdt tram 1 over vernieuwde rails met nieuw

Waarom moesten er bomen worden gekapt?
Voor de aanleg van de nieuwe rails moet de gemeente bomen kappen en vervangen. Dit geldt vooral voor het traject tussen de Professor B. M. Teldersweg en het Carnegieplein, aan de wegzijde van de rails. De boomwortels zijn op veel plekken zo met de tramfundering vergroeid, dat het onmogelijk is ze niet te beschadigen bij het verwijderen van de constructie. Van deze bomen is een groot deel  (76 bomen) al aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Dit betekent dat deze bomen waarschijnlijk binnen nu en 10 jaar doodgaan.

Op 9 augustus 2018 heeft de rechter na een voorlopige voorziening besloten dat 121 van de geplande 130 bomen gekapt kunnen worden. De kap van 9 resterende bomen wordt onderzocht. Deze bomen blijven voorlopig staan.

Hoeveel bomen blijven er staan?
De gezonde bomen worden zoveel mogelijk behouden. Er zijn 30 bomen vitaal genoeg om te verplaatsen. De bijzondere lindes tussen de Professor B. M. Teldersweg en Duinstraat blijven behouden door hier het nieuwe tramspoor ongeveer 1 meter op te schuiven en een gedeelte van de tramfundering te laten liggen, zodat de boomwortels gespaard blijven.

Vervolgens worden er nieuwe  164 bomen terug geplant. Er wordt ge├»nvesteerd in goede groeiplaatsen voor deze bomen. Er wordt bij de soortkeuze rekening gehouden met de cultuurhistorie en met ecologie.

Aantallen bomen op een rij

  • 130 bomen moeten weg.

  • Van de 130 bomen hebben 76 bomen de kastanjebloedingsziekte.

  • Er worden 30 bomen verplant. Deze bomen komen terug langs de Scheveningseweg.

  • 164 nieuwe bomen worden geplant.

Wil je meer weten over de werkzaamheden rondom lijn 1, volg dan de Facebookpagina www.facebook.com/Lijn1DenHaag

Cookie-instellingen