Goede start voor de nieuwe boom
Tijdens de zomer zijn de stronken van de oude bomen verwijderd, is er een groot gat gegraven en is er voedingsrijke grond gestort voor een goede start van de nieuwe boom. Door daarna zo’n plantgat nog enkele maanden onbeplant te laten, krijgt de bodem de tijd om zich optimaal te herstellen voor de komst van de nieuwe boom.
Zuurstof in de bodem
Voor deze goede start is ook het zuurstofpercentage in de bodem is erg belangrijk. Een goed percentage ligt tussen de 16 en 18%. Met het inbrengen van voedingsrijke grond in het plantgat krijgt het organisch materiaal wat daarin zit tijdelijk extra zuurstof om te verteren. Maar een verteringsproces kost zuurstof. Dus al snel na het inbrengen van de nieuwe grond, zakt het zuurstofpercentage flink. Door vervolgens een paar maanden te wachten, ontstaat er weer een goed evenwicht en kan de nieuwe boom goed starten.
De beste tijd om te planten
Het najaar is de beste tijd om bomen te planten. De bodem is dan nog voldoende warm om wortels tot groeien te stimuleren en er is voldoende vocht. Om de nieuwe bomen zo goed mogelijk te laten wortelen op hun nieuwe plek, wachten onze collega’s bij het Groenbedrijf eerst tot de bomen in ‘rust’ zijn gegaan en hun bladeren hebben verloren. Zo kan de boom al zijn energie richten op de wortelgroei. Door de klimaatsverandering duurt dit ‘afrijpen’ van bomen steeds iets langer waardoor we pas medio november kunnen starten. Tot de kerstvakantie hebben we dan maximaal 5 weken de tijd. Het moet dan alleen niet overvloedig gaan regenen of vriezen want dan kan er niet geplant worden. In de praktijk betekent dit dat de hoveniers van ons Groenbedrijf netto 4 weken de tijd hebben om ruim 600 bomen te planten. Een klus die jaarlijks veel weg heeft van een militaire operatie van planning, sturing en uitvoering.
Filmpje
In dit filmpje leggen vader en zoon Godee uit wat er zoal komt kijken bij het planten van een boom.
Lees ook:
Stadse Fratsen, over een boom in de stad
Dit zijn de meest gestelde vragen over bomen