Voor natuurliefhebbers Henk, Ellemiek, Manon en Hans een reden om de Natuurwerkgroep te starten. In de natuurwerkgroep geven ze samen vorm aan een beheerplan voor de Nieuwe Scheveningse Bosjes. Met vier tot vijf natuurwerkdagen per jaar willen ze met iedereen die wil het beheer en onderhoud van de Bosjes op zich nemen. Hun ambitie? In een eenzijdig en dichtgegroeid bos meer ruimte maken voor bloemen en insecten.
Henk was actief betrokken bij scouting de Wegelaergroep, een scoutinggroep voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Hun groepshuis ligt midden in de Nieuwe Scheveningse Bosjes. Henk: “Om iets terug te doen voor het gebruik van dit mooie gebied deden we al vaker mee aan de landelijke natuurwerkdagen in november. Samen met leden van de scouting, buurtbewoners en andere natuurliefhebbers waren we lekker buiten aan de slag. Heerlijk is dat. Bij een aantal mensen die kwam helpen ontstond het idee om dit vaker te doen. Hier is de natuurwerkgroep uit voort gekomen. We zijn nu met zijn vieren. Hans woont in de buurt en is vanaf de eerste natuurwerkdag al enthousiast en betrokken, Manon runt de naschoolse opvang van de Vrije School en maakt hierbij vaak gebruik van het scoutingebouw en Ellemiek is via haar interesse voor het groen bij ons terechtgekomen.”
"Ik dacht al snel: dit wil ik vaker doen."
Ellemiek: “Ik hou van groen, maar ik woon midden in de stad en zie veel baksteen om me heen. We hebben op dit moment ook geen tuin. Omdat ik altijd wel behoefte aan groen heb, deed ik een keer mee aan de natuurwerkdag in de Scheveningse Bosjes. Ik dacht al snel: dit wil ik vaker doen. Via via kwam ik bij Henk terecht. Daar bleek dat we alle vier graag aan de slag wilden, maar daar moesten we dan wel wat voor inrichten. Dus dat hebben we dan maar gedaan door een paar keer per jaar natuurwerkdagen te organiseren. Het leuke is dat je door de combinatie van ons vieren meteen een divers publiek te pakken hebt.”
“Er ligt genoeg werk, dus hoe meer natuurliefhebbers komen helpen, hoe beter."
De Natuurwerkgroep heeft een beheerplan gemaakt. Tijdens meerdere natuurwerkdagen per jaar willen ze dit plan gaan uitvoeren. Voor iedere natuurwerkdag is de hulp van andere vrijwilligers hard nodig. Henk: “Er ligt genoeg werk, dus hoe meer natuurliefhebbers komen helpen, hoe beter. We zoeken mensen die iets hebben met de Nieuwe Scheveningse Bosjes en die graag vier tot vijf keer per jaar mee willen werken. We begrijpen ook dat mensen zich niet graag voor de lange termijn vast willen leggen, dus voor ons is het ook prima als je per keer kijkt of je er bij bent of niet. Kinderen zijn ook welkom, maar dan uiteraard wel onder begeleiding. Je hebt namelijk ook met veiligheid te maken. Vanwege die veiligheid doen we ook een aantal werkzaamheden niet op een natuurwerkdag zelf. Er is nu een klein groepje in de maak dat een aantal dagen van tevoren het grove werk gaat doen, bijvoorbeeld het zagen van de dikkere bomen. Zo kan je op de dag zelf gericht aan de slag en blijft het leuk en veilig voor iedereen.”
“Als de bosjes blijven gaan zoals ze nu doen, groeit het dicht."
De Nieuwe Scheveningse Bosjes horen net als de Scheveningse Bosjes bij het jonge duinlandschap dat tussen 1100 en 1400 is ontstaan. In het begin van de 20e eeuw zijn met een werkverschaffingsproject verschillende bomen geplant om het wonen in de omliggende buurten aantrekkelijker te maken. De Nieuwe Bosjes hebben heel wat jaren geen structureel onderhoud gehad. Om de boel in toom te houden werden wel op ad hoc basis verschillende dingen gedaan. En dat zie je terug in de huidige begroeiing.
Henk: “Als de bosjes blijven gaan zoals ze nu doen, dan staan er over een tijdje alleen nog maar esdoorns en andere woekeraars. Het groeit dicht en wordt heel eenzijdig. Dat willen we voorkomen, maar dan zonder dat we het hele gebied gaan veranderen. Het idee is om met gerichte maatregelen woekeraars als de esdoorn en de sneeuwbes te bestrijden en zo te zorgen voor meer variatie. We gaan dan ook geen hele stukken kaal maken, maar dunnen uit waar dat nodig is. Zo wordt het qua uitstraling een veel aantrekkelijker bos.”
"We willen meer zonlicht door de bomen, zodat bloemen op de bodem ook een kans krijgen."
Ellemiek vult aan: “In juni hebben we met een boswachter van de gemeente en een ecoloog door het gebied gelopen en een inventarisatie gedaan: wat moet er de komende tijd gebeuren en waar gaan we als groep mee aan slag. Uitgangspunt is in ieder geval dat het een bos moet blijven, we gaan er zeker geen park van maken. Dat is ook de nadrukkelijke wens van de buurtbewoners en gebruikers van het gebied. We gaan ook zeker niet alle esdoorns weghalen, maar er zijn een aantal plekken waar de esdoorn de boventoon voert en daarmee andere planten en struiken verdringt. Daardoor komt er geen licht meer op de grond en krijg je kale plekken of nog meer zaailingen van de esdoorn. We willen meer zonlicht door de bomen, zodat bloemen op de bodem ook een kans krijgen. We zijn op zoek naar dat ‘Haagse Bos gevoel': er zijn wel heel veel bomen, je loopt in het bos, maar je ziet in het voorjaar wel bloemen.
Daarnaast hebben we ook gekeken hoe wij de insecten in de Nieuwe Scheveningse Bosjes kunnen helpen. In de Berenkuil – een duinpan in de Bosjes- zie je heel duidelijk het effect van de juiste ingrediënten voor insecten. Links staat de braam en hoor je je heel veel gezoem en rechts staat de sneeuwbes en daar hoor je….niks. Dan zie je dus hoe concreet het wordt: als je de sneeuwbes weghaalt en de braam door laat groeien krijg je een heus insectenwalhalla.”https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/nieuwe-scheveningse-bosjes.
"Het leuke is dat je heel concreet iets kunt bijdragen aan de diversiteit in de flora en fauna.”
Op basis van de inventarisatie in juni heeft de Natuurwerkgroep een beheerplan gemaakt. Hierin staat nu een mooie mix van werkzaamheden die tijden de natuurwerkdagen opgepakt kunnen worden. Ellemiek: “Door dit plan is ook heel duidelijk geworden, waar we het eigenlijk voor doen. En het leuke is dat je dus heel concreet iets kunt bijdragen aan de diversiteit in de flora en fauna.”
Henk voegt daar aan toe: “We hebben eigenlijk een heel overzichtelijk plan: bos blijft bos, maar het moet veel gevarieerder dan het nu is. Met andere bomen, meer bloemen, insecten en dieren. Niet een hele grote ambitie maar wel veel werk om voor elkaar te krijgen. En daar kunnen we alle hulp goed bij gebruiken.”
Mee doen?
Dit jaar organiseert de Natuurwerkgroep nog natuurwerkdagen op 23 september en 3 november. De laatste is tevens de landelijke natuurwerkdag. Op 23 september gaan ze concreet aan de slag om van de Berenkuil een insectenwalhalla te maken. In 2019 organiseren ze kort na de jaarwisseling en voor de start van het broedseizoen (15 maart) nog een natuurwerkdag. Tijdens het broedseizoen volgt een natuurwerkdag waar met name grondwerk gedaan wordt. Wil je ook een keer lekker aan de slag in de Nieuwe Scheveningse Bosjes? Meld je dan hier aan. Je krijgt dan automatisch een bericht van de Natuurwerkgroep met alle informatie.
Wil je eerst kijken of het bij je past en op de landelijke natuurwerkdag lekker aan de slag gaan? Meld je dan aan via de landelijke website.