Hitte leidt tot meer meeuwenoverlast

02-08-2018

De afgelopen week komen er meer klachten binnen over agressieve meeuwen. Meeuwen die mensen aanvallen omdat ze hun jongen verdedigen. De oorzaak blijkt te liggen in de extreme hitte van de afgelopen dagen.

De afgelopen jaren broeden er steeds meer meeuwen op daken.  Ze  hebben  de daken ontdekt als een  veilig alternatief voor broeden op de grond. In de duinen is het vanwege de vossen te gevaarlijk en op andere plekken zijn ze bijvoorbeeld door uitbreiding van de Rotterdamse haven van hun nesten verjaagd.

Het broeden op daken blijkt in deze zomer ook niet zonder gevaar. Elk jaar komt het wel voor dat er jongen voordat ze kunnen vliegen van het dak af springen en deze door hun ouders op de grond worden beschermd. Door de extreme hitte echter is het op de daken niet meer uit te houden. Het zwarte dakleer en de grind is de afgelopen tijd extreem warm worden waardoor de jongen dieren geen andere kans zagen dan van het dak af te springen. Er zijn jonge dieren aangetroffen met brandblaren op hun poten.

Het extra springen van de jongen heeft geleid  tot een flinke toename van klachten van agressieve meeuwen die hun jongen op de grond verdedigen. De dierenambulance heeft het erg druk mee en ook de vogelopvang de Wulp zit overvol. Voor het eerst kon de Wulp de stroom jonge meeuwen niet aan en hebben ze dieren over andere opvangcentra in de regio moeten verdelen.  De toename van agressieve meeuwen is natuurlijk erg vervelend, maar neemt zodra de jongen kunnen vliegen af.

 

Foto: Jonge meeuwen in Vogelopvang de Wulp.

Cookie-instellingen