Haagse vogelopvang redt drie jonge ooievaars

02-08-2018

De droogte die al weken aanhoudt, treft de Haagse ooievaars. De jongen zijn dit jaar langer op hun nest gebleven en ze hebben weinig energie om hun eerste vlucht te maken. In Vogelopvang De Wulp zijn vier jonge ooievaars binnengekomen, waarvan er drie zijn opgeknapt.

Het ontbreekt de jonge ooievaars aan de kracht om het nest te verlaten, omdat ze minder voedsel krijgen dan andere jaren. Als ze voor het eerst gaan vliegen, blijkt dat ze moeite hebben om in de lucht te blijven.

Honger en dorst
Door de droogte kunnen de ouders maar een kleine maaltijd brengen. Het menu van opgroeiende jonge ooievaars bestaat uit regenwormen, larven, kikkers en insecten.
In de dorre velden zijn die nauwelijks meer te vinden. Drinken is ook steeds lastiger bereikbaar, want poeltjes zijn opgedroogd en het water in de sloten staat laag.

Langer op het nest
Jonge ooievaars maken hun eerste vlucht als ze 8 weken oud zijn, maar dit seizoen hebben ze wel 10 weken op het nest gezeten in de verwachting nog wat eten te krijgen. Verder hebben ze dit jaar veel minder tijd besteed aan de oefeningen om de vleugels sterker te maken, daarvoor is het te lang veel te heet geweest.

Noodlanding
Het nest ligt ver boven de grond, op een schoorsteen, paal of lange boom. Van de hoogte af fladderen lukt de jonge ooievaars vaak wel. Alleen in de lucht blijven is vermoeiend en eenmaal geland heeft een verzwakt jong niet het vermogen om op te stijgen. De dierenambulance heeft twee uitgeputte jonge ooievaars gevonden in de straten van Den Haag, één in Alphen aan den Rijn en de Haagse Vogelbescherming heeft een verongelukt jong van een flatdak in Mariahoeve gehaald. Die laatste was niet meer in leven.

Hoogwerker
Op één nest zat een jong met zo'n achterstand in de ontwikkeling, dat het nodig was om deze er van af te halen. De Gemeente Den Haag is de vrijwilligers van Vogelopvang De Wulp te hulp geschoten met een hoogwerker. Het jong bleek niet levensvatbaar en is in de opvang ingeslapen. Het andere jong van dit nest is zelf met succes uitgevlogen.

Gered!
De drie jonge ooievaars die de afgelopen tijd verzwakt in Vogelopvang De Wulp zijn verzorgd, bleken eind juli voldoende aangesterkt. Een vrijwilliger heeft ze overgebracht naar de ooievaarsopvang waar de jongen tussen soortgenoten verder kunnen herstellen. Hier kunnen ze langzaam wennen aan de buitenlucht en oefenen met korte vluchten. In augustus kunnen ze de wijde wereld tegemoet vliegen.
 

 

Achtergrondinformatie:
www.haagsevogels.nl | www.vogelopvangdewulp.nl | www.ooievaars.eu

Foto's: Gera Nieland & Caroline Walta

Cookie-instellingen