Deze nieuwe bomen zijn op straat eenvoudig te herkennen, ze staan namelijk vastgemaakt aan boompalen waarvan er één een oranje ‘kop’ heeft! Op deze manier wordt die nieuwe boom snel opgemerkt door onze hoveniers en boomverzorgers voor specifieke werkzaamheden.
Een goeie start
Om oud te kunnen worden is bij deze bomen het eerste jaar cruciaal. We zorgen dat de boom een zo goed mogelijke start krijgt. Dat begint al met het prepareren van het plantgat waarbij we voedingsrijke grond toevoegen. Daarnaast is water geven essentieel. Bij het verplanten vanaf de kwekerij naar zijn definitieve plek, verliest de jonge boom namelijk een deel van zijn wortels. Daar valt niet aan te ontkomen. Met minder wortels wordt het voor een boom moeilijk om toch genoeg water op te zuigen. De verdamping van vocht via de bladeren is essentieel om voedingsstoffen vanuit de grond op te kunnen nemen. Maar dan moet er ook wel voldoende vocht beschikbaar zijn! Ieder voorjaar is weer anders, het ene jaar nat en somber en zoals dit jaar vaak warm, zonnig en droog.
Droog voorjaar
Ook dit voorjaar waren alle waterwagens in de regio in gebruik. Voor sommige jonge bomen kon de verfrissing niet vaak genoeg langs komen. De bomenplanters plaatsen bij het planten van de boom een plastic gietrand om de boom heen om ervoor te zorgen dat het water goed kan doorstromen naar de wortels. Met name eiken hebben het in hun eerste jaar moeilijk en redden het niet altijd. De meeste andere boomsoorten herstellen vaak in de loop van de zomer zodra de eerste klap is opgevangen. Maar als je zo'n jonge boom voor de deur hebt staan, geef 'm dan vooral een extra slok water!
En als ondanks alle goede zorg en inspanning de jonge boom het najaar niet heeft gered, dan zorgt de gemeente dat komende winterperiode een vervangend exemplaar opnieuw zijn geluk mag beproeven.