Het Groencentrum - Stadskwekerij,distributiecentrum,verzorgingstehuis én herberg

03-05-2018

Buiten kijken bij... Een paar weken geleden werd bekend gemaakt dat de Haagse onderhandelingen voor de nieuwe formatie werden gevoerd bij de ‘Stadskwekerij’. Een groene luwte voor de onderhandelaars, maar in de dagelijkse praktijk een episch centrum voor al het groen in onze stad.

Episch centrum
De voormalige Stadskwekerij heet tegenwoordig Groencentrum. Een belangrijk bedrijfsonderdeel van het Groenbedrijf van de gemeente Den Haag. Het Groencentrum is hét distributiecentrum voor alle groenmaterialen in de stad. Het is hier een komen en gaan van bomen, heesters en planten. Wij spraken met twee enthousiaste medewerkers: Michiel de Ruijter en Mirjam Gielisse. Beiden al meer dan 10 jaar werkzaam bij het Groencentrum; Michiel als Inkoper plantmaterialen en Mirjam als leidinggevende. Samen met een team van betrokken medewerkers zorgen ze er voor dat bomen, plantenbakken en planten op de juiste plek in de stad komen én goed onderhouden blijven.
Mirjam: ‘we werken in opdracht van alle stadsdelen of het Ingenieursbureau van de gemeente Den Haag. Samen met de opdrachtgever kijken we wat nodig is en hoe we ze het beste kunnen helpen. We verzorgen de inkoop en zorgen ervoor dat het groen op de juiste plek geleverd wordt.”

Straat voor straat
Op dit moment zijn ze onder andere druk met het laatste staartje van het plantseizoen. Afgelopen winter zijn er ruim 1.000 bomen geplant in de stad. Deze bomen zijn stuk voor stuk ingekocht door Michiel.
We kopen de bomen bij verschillende kwekerijen in het land. Achter op het terrein hebben we per stadsdeel een perceel waar we de bomen een tijdelijke plek geven. In ons computersysteem kunnen we precies zien welke bomen waar moeten komen. De bomen gaan vervolgens gefaseerd de stad in. Wijk voor wijk en straat voor straat. Bij het bepalen van de soorten bomen die er moeten komen, maken we gebruik van een assortimentslijst. Hierbij letten we op historie, stadsbeeld en wat praktisch in het onderhoud is.”

Zomercollectie en IJsheiligen
Ook de vele bloembakken in de stad zijn de verantwoordelijkheid van het Groencentrum. Vanaf 15 mei gaan ze aan de slag met de zomercollectie. Michiel:
Voor ons oud hoveniers blijft 15 mei de dag van IJsheiligen, na deze datum is de kans op vorst in de grond aanzienlijk kleiner. En voor ons de datum dat je kunt beginnen met het zomergoed. Door de commercie is deze datum steeds meer naar voren gehaald. Mensen planten daardoor vaak te vroeg. Dan heb je kans dat een koude dag of nacht jouw moestuin de das om doet. Natuurlijk verschuift deze datum wel door de klimaatverandering en is het niet meer zo heilig als vroeger. Maar voor ons is het wel nog dé datum dat we met de zomercollectie aan de slag gaan. Ook gaan dan bijvoorbeeld de palmbomen van de boulevard weer terug naar hun stekkie aan zee.”

Complimenten van buiten
De vele soorten bloembakken kunnen we wel het paradepaardje van het Groencentrum noemen. Sommige bakken staan al meer dan vijftig jaar in de stad. Ze kunnen tegen een stootje. En de bakken vol bonte kleuren zijn vaak erg bepalend voor het Haagse stadsbeeld. Mirjam:
“we zijn erg trots op onze bloembakken. We kleden de stad daar toch een beetje mee aan. In de zomer krijgen we vaak complimenten. Vaak ook van buiten de stad. Mensen willen bijvoorbeeld weten welke planten het zijn en welke verzorging ze nodig hebben. Dat maakt ons werk erg leuk.”
"Ik denk dat de bloembakken bij de Hofvijver, die naast het bekende Berlage bankje staan, de meest gefotografeerde planten zijn van Den Haag",voegt Michiel lachend toe.


Tengels
En niet alleen de toeristen ook de Hagenaars zelf dragen de bloembakken een warm hart toe. Mirjam:
"Toen ik laatst in Transvaal wat onkruid uit de bloembakken wilde halen, werd ik direct aangesproken door een buurtbewoner. Of ik wel even met mijn ‘tengels’ van die bloemen af wilde blijven! Het deed me erg goed om te merken dat de mensen in de stad ook een beetje op ‘onze’ bakken letten.” 

Aandacht, liefde en zorg
Naast het lopende proces van inkopen, uitleveren en verspreiden van groen, is het Groencentrum ook druk met de dagelijkse zorg voor bomen en planten. Mirjam:
“we hebben veel liefde en zorg voor ons groen. Al het groen dan bij ons komt voordat het de stad in gaat, verzorgen we met veel liefde en passie. We hebben een goede naam hoog te houden, we leveren alleen kwaliteit. Ook zorgen we vaak voor de tijdelijke opvang van groen. Zo overwinteren de palmbomen van de boulevard bij ons en verlenen we vaker kost en inwoning aan ‘logeerbomen”. Dat zijn bomen die vanwege werkzaamheden even ergens anders heen moeten. Het verblijf in stad heeft toch vaak zijn weerslag op deze bomen en planten. Dat is bij de palmen helemaal goed zichtbaar met al die zee invloeden. We geven onze logees alle aandacht die ze nodig hebben, vertroetelen ze en maken ze klaar voor hun terugkeer naar de stad. Of we geven ze een tweede leven hier op de kwekerij.
Want weggooien, daar doen we niet aan.”

Met de tijd mee
Mirjam en Michiel zijn het erover eens dat het Groencentrum een eervolle plek is om te werken.
“Sinds 1907 is dit al de Stadskwekerij, inmiddels zijn we uitgegroeid tot een volwaardig distributiecentrum, een verzorgingstehuis én een herberg voor al het groen in de stad. En dat met maar 2,5 hectare grond. Rotterdam heeft bijvoorbeeld een kwekerij van 7 hectare. Dat vraagt van ons wel een andere manier van werken, wij moeten veel meer plannen en organiseren. Ook kijken we steeds weer wat er aangepast moet worden in onze bedrijfsvoering om het Groencentrum ‘nowadays’ te houden. We moeten toch met de tijd mee. En dat doen we lang zo slecht nog niet. Daar mogen we best trots op zijn! En wat is er nou mooier om de stad aan te kleden met mooi groen?”Mirjam Gielisse@ de Stadskwekerij

Meer weten?
Wil je meer weten over het onderhoud van ons groen? Kijk dan eens op de website van gemeente Den Haag of lees de andere verhalen in de rubriek Groen Werk.
Meer info over logeerbomen zie je in dit filmpje of lees je in het artikel van Editie 070

Cookie-instellingen