Supersteenbreker 2017 voor groen, kunst en plezier

21-03-2018

Het kunstenaarscollectief Helicopter uit Moerwijk is zondag 18 maart uitgeroepen tot Haagse Supersteenbreker 2017! Samen met de buurt hebben ze vorig jaar ruim 1000 stenen ingeruild voor planten. Tijdens hun voorjaasfestival gingen kunst, ontmoeting, plezier én groen hand in hand.

Helicopter is een kunstenaarscollectief van 12 beeldend kunstenaars. Samen met de Samenscholing – voormalige krakers van ‘de Vloek’ – gebruiken en beheren ze het modernistische, oude schoolgebouw aan de Beatrijsstraat in Moerwijk. De oude klaslokalen zijn omgetoverd tot atelierruimtes en een projectruimte waar regelmatig exposities en optredens gehouden worden. Wij spraken met een van de initiatiefnemers van dit bijzondere collectief, Channa Boon. Beeldend kunstenaar en docent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Zij nam samen met kunstenaar Dewi de Vree de Supersteenbreker in ontvangst.

Verrast
“We zijn erg verrast dat we de titel Supersteenbreker 2017 mogen ontvangen. We waren er zelf eerlijk gezegd niet meer zo mee bezig. Maar we zijn er heel blij mee. Je doet het uit een bepaald enthousiasme, maar we hadden zelf niet door dat het eigenlijk zo waardevol is. Leuk om te ontdekken dat er zo veel mensen zo positief hier mee bezig zijn.” 

Goed volk
Samen met de Samenscholing organiseerde Helicopter vorig jaar het voorjaarsfestival "Groenfeest en Operatie Steenbreek-Moerwijk" tijdens Fête de La Nature. Doel van dit feest was in feite om de buurt kennis te laten maken met de krakers en de kunstenaars. Channa vertelt: “ We zitten als kunstenaars in Moerwijk, dat is eigenlijk een beetje gek.De mensen hier hebben niet zo veel met met dat ‘kunst- en hippiegebeuren’, dat vinden ze maar raar. Er was in het begin een enorme afkeer tegen ons en ook tegen de krakers die er bij zijn gekomen. We werden regelmatig op z’n plat Haags uitgescholden. Heel naar. We wilden de wijk laten zien dat we goed volk zijn. En wat is nou leuker dan een festival op een mooie lentedag?.” 

Feestelijk pakket
“We hebben de buurt uitgenodigd om nader kennis te komen maken met ons, we hebben onze ateliers en projectruimte laten zien en hadden een feestelijk pakket aan dingen: er waren kinderactiviteiten, een anarchistische boekenstand van de krakers, de kerk stond er met een stand en Mo van de snackbar uit de buurt stond er met speciaal voor ons gemaakte vega hapjes. Plus er waren performances van onze kunstenaars en Qigong-workshops.” 

Tegelfest
Een belangrijk onderdeel van het festival was Tegelfest; een plant in ruil voor een tegel. “Via via hadden we wel eens gehoord van de actie 'Operatie Steenbreek; tegel eruit, plant erin' en het idee van onttegelen en vergroenen sprak ons allemaal erg aan. Dewi kwam uiteindelijk met het idee om hier iets mee te doen. Het was voor ons een mooie aanleiding om ons zelf aan de buurt te presenteren. Zo ontstond Tegelfest en hadden we meer dan twee vliegen in één klap; ontmoeting, kunst, plezier én een groenere buurt.” De tegels waren een toegankelijke manier om mensen uit te nodigen. 
“We hebben zwaar lopen flyeren, veel rondverteld, samen met de samenscholing en een groepje buurtbewoners die vaak hun honden uitlaten in onze voortuin. Zij zijn een belangrijke connectie geweest met de wijk. ” 
Het festival was meer dan geslaagd. De buurtbewoners waren nieuwsgierig naar de kunstenaars, hun kunst en de krakers. Met z’n allen hebben ze ruim 1000 stoeptegels ingeruild voor planten. “En we zijn daarna niet meer uitgescholden",lacht Channa. “Samen met de buurt en de samenscholing hebben we iets neergezet waar we trots op kunnen zijn.”  

Groene Hart
Helicopter doet zelf ook mee aan een groener Moerwijk. Midden op het schoolplein hebben stoeptegels plaats gemaakt voor een hele grote, groene H. Bloemen en planten vormen zo een helicopterplatform. Channa: “We willen er meer mee doen. Ook aan onze voortuin bijvoorbeeld, dit lijkt nu wel een 'warzone'. Het ligt vol lege blikjes, bierflessen, honden graven kuilen. De grond is van de gemeente, maar wij moeten het beheren, maar dat is lastig als mensen het stelselmatig kapot maken, dat is gewoon niet leuk.Maar we moeten er wel wat mee. Ook op de binnen speelplaats willen we iets gaan doen met een moestuin of planten. Maar het ontbreekt ons aan tijd: iedereen is druk met werk, kunst en het beheer van Helicopter.”

“De Supersteenbreker 2017 is in ieder geval een hele goede opsteker voor ons. Erg leuk om te zien dat het gewerkt heeft. En dat de buurtbewoners ook enthousiast waren.We vinden het zo leuk dat we binnenkort nog een keer een Tegelfest willen organiseren. Kijken of we nu meer dan 1000 tegels los kunnen krijgen. “

rondleiding door kunstenares Sara Pape Garcia

Supersteenbreker
De Supersteenbreker is een prijs voor de meest bijzondere invulling van 'Operatie Steenbreek; tegel eruit, plant erin.' In 2017 zijn met 20 Operatie Steenbreek-acties zo’n 20.000 stenen ingeruild. In 2018 hopen we nog meer tegels om te ruilen voor planten.Doe je ook mee? Kijk dan op de website van Duurzaam Den Haag

Helicopter
Wil je meer  weten over het kunstenaarscollectief Helicopter, de kunstenaars, hun exposities en performances? Kijk dan eens op hun website!
 

Cookie-instellingen