Van krekelburger tot smoothiefiets: duurzaam en gezond eten is eigenlijk best lekker!

26-02-2018

Wat heeft een krekelburger te maken met gezonde en duurzame voeding? Best veel! Want wist je dat voor de productie van krekels 1500 x minder water nodig is dan voor bijvoorbeeld een rund?

Dit en nog veel meer gezonde en lekkere dingen konden de bezoekers van de ‘Prille Lentemarkt’ in het Voedselpark afgelopen zaterdag leren, proeven en ervaren.

Zelf compost maken
Er zijn al veel Hagenaars bezig met een gezonde en duurzame manier van leven. Een van de bezoekers vertelt: “Ik probeer altijd biologisch eten in huis te halen, we hebben groene stroom en gaan binnenkort verhuizen en dan gaan we helemaal van het gas af. Ook probeer ik zoveel mogelijk op de fiets te doen maar dat lukt niet altijd met twee kinderen.” Heb je nog inspiratie opgedaan vandaag? “Jazeker! We verhuizen binnenkort naar een huis met een tuin. Bij de ‘Compostbakker’ heb ik wat tips gekregen hoe ik mijn eigen compost kan maken.”

Jan Mors is een van de ‘Compostbakkers’ en vertelt over zijn initiatief: “We zijn gestart in Mariahoeve, daar hebben we een grote moestuin van zo’n 1.000 vierkante meter die wordt gerund door tien vrijwilligers. We hadden compost nodig voor die tuin maar we hadden niet genoeg groen afval om compost van te maken. Als proef hebben we toen een grote bak bij het hek van onze moestuin neergezet en buurtgenoten, kennissen, vrienden en familie opgeroepen om daar hun GFT-afval naar toe te brengen. Tot onze grote verbazing lukte dat. En nu zijn er wekelijks zo’n 30 a 40 mensen die wekelijks hun afval naar ons toe brengen. Dat idee breiden we nu uit. Met wat ondersteuning vanuit Fonds1818, zijn er nu zo’n 14 tuinen in Den Haag en 10 erbuiten die hun eigen buurtcompostplek hebben. Wij zorgen voor de compostbakken, spullen, informatie, workshops en ook wat nazorg. Als het niet goed gaat, dan komen we even langs en helpen we de mensen weer op weg.”

Bewuster en gezonder eten kan ook leuk, leerzaam en lekker zijn
Joris Wijsmuller (wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur) licht toe waarom hij dit onderwerp zo belangrijk vindt en dit soort initiatieven toejuicht: “De voedselproductie en consumptie legt een grote druk op de aarde. Ik vind dat we als grote stad in Nederland een bijdrage moeten leveren aan het oplossen van dat probleem. Dat kunnen we doen door wat bewuster en gezonder te eten. In het Voedselpark laten we bezoekers zelf ervaren dat gezond en duurzaam eten leuk, leerzaam en lekker kan zijn.”

Diabetesgolf
“We hebben net een krekelburger gegeten”, vertelt een van de bezoekers. Die was heerlijk! “En ook die oesterzwammen die op koffiedik zijn gekweekt vind ik erg interessant.” Een van hen is huisarts: “De diabetesgolf ga je niet redden met medicijnen en dokters. Je moet mensen stimuleren om gezonder te eten en meer te bewegen. Daarom vind ik die smoothiefiets zo leuk. Daarmee sla je twee vliegen in 1 klap.”

Voedselverspilling en armoede tegen gaan
Arna van der Sloot is een van de deelnemers aan de markt die een ‘voedselverspillingskoelkast’ heeft ontwikkeld. Arna: “De voedselverspilling is enorm en de armoede eigenlijk ook. Het is best raar dat dit naast elkaar bestaat en daar is dus mijn idee uit voort gekomen.” “Het is nog een proef”, vertelt ze. “Ik heb een aantal restaurants benaderd waar een vrijwilliger restjes eten vandaan haalt. Dit eten wordt door een vrijwilliger keurig gesealed, gestickerd en met de koeltas (helemaal volgens de regels van de Warenwet) gebracht naar een van de koelkastjes die op een openbare plek staat. Daar kan iedereen die eten nodig heeft het ophalen. Ik hoop dat er aan het einde van dit jaar op zo’n 15 plekken in Den Haag een voedselverspillingskoelkast staat!”

Meer weten over het Voedselpark? Check www.denhaag.nl/voedselpark

Cookie-instellingen