Koolmees weer meest geziene vogel in de Haagse tuinen, huismus maakt voorzichtige comeback!

29-01-2018

Afgelopen weekend vond de jaarlijkse tuinvogeltelling plaats. Ruim 65.000 tuinen zijn onderzocht en in totaal zijn er meer dan 1 miljoen vogels geteld in heel Nederland. In Den Haag is naar schatting in 1500 tuinen geteld. Net als in 2017 staat de koolmees bij ons weer op nummer 1.

Opvallend is dat de huismus landelijk op nummer 1 staat, maar dat deze in onze stad een stuk minder vaak gezien wordt. Hoewel de huismus vorig jaar niet eens de Haagse top 10 haalde, kan deze dus toch nog wel wat hulp gebruiken in onze tuinen.     

Verder valt op dat de houtduif bij ons op de tweede plek staat, maar dat deze vogel landelijk en provinciaal veel minder vaak gezien wordt. Ook de halsbandparkiet is bij ons een veel geziene gast, maar komt niet in de landelijke of provinciale top 10 voor.  De roodborst lijkt dit jaar minder in West- Nederland te overwinteren. Vorig jaar stond deze mooie vogel nog in de Haagse  top 10, maar ze komt nu niet eens in de top 10 van  Zuid-Holland voor. De merel, die  het als gevolg van een dodelijke virusziekte moeilijk heeft, werd dit jaar landelijk veel minder vaak geteld dan vorig jaar maar is in Den Haag toch op de vierde plek gebleven.

Tuinvogeltelling
De tuinvogeltelling heeft ook dit jaar weer een mooie top 10 opgeleverd en geeft ons veel informatie over het gedrag van tuinvogels. Tellen jullie volgend jaar ook weer mee? Zet dan 26 en 27 januari 2019 alvast in je agenda! Kijk voor meer resultaten en meer informatie op www.tuinvogeltelling.nlhttps://www.tuinvogeltelling.nl

Cookie-instellingen