Bewoners op de bres voor de Haagse huismus!

23-01-2018

Help! De Haagse huismus dreigt te verdwijnen! Daar moeten we wat aan doen. Met de juiste beplanting, voer en speciale Haagse nestkasten kunnen we deze vrolijke kwetteraar weer een dak boven het hoofd bieden.

Alle Haagse stadsboerderijen zijn inmiddels huismusproof en ook steeds meer bewoners komen in actie. Zo ook bij buurttuin de Valkenbosgaarde.

De Valkenbosgaarde is een bijzonder buurtinitiatief. Initiatiefneemster Ingrid de Frel vertelt:
"Ik woon al bijna 18 jaar in deze wijk met mijn twee kinderen van vijftien en dertien jaar. Nu zij groter zijn, heb ik meer tijd gekregen. Ik ben graag bezig en ik vind het altijd leuk om het leven een stukje leuker te maken. Toen ik in de zomer van 2016 op mijn dakterras in de weer was met mijn moestuinbakken keek ik naar mijn vertrouwde uitzicht; de groenstrook langs de kade. Ik dacht; daar moeten we toch een keer wat mee. Ik schreef een brief naar de gemeente en van daaruit ging het heel snel. Ik kreeg de dag erna al een positieve reactie en al snel zat ik met ze aan tafel om concrete plannen te maken. Met name ook om te kijken hoe we iets blijvends neer konden zetten." 
Ook bij de buurtbewoners kreeg Ingrid veel positieve reacties. " Ik kwam terug van mijn rondje brieven verspreiden en de eerste positieve reacties lagen al op de mat." 

" De tuin doet echt iets goed voor de buurt." 

Al snel kon Ingrid met de buurt aan de slag. Via Facebook kon de buurt aangeven wat ze graag terug wilden zien in de toekomstige buurttuin. Niet iedereen wilde een moestuin, er moest ook een bloemenveld met bijen en iets voor de kinderen komen. " In het najaar zijn we gestart met de voorbereidingen. Eerst werd er een hek langs het water geplaatst voor de veiligheid. Zo konden de kinderen uit de buurt ook meedoen. Van Pluk Den Haag kregen we tips over welke planten we het beste waar konden plaatsen en hoe we ongedierte konden voorkomen. Begin 2017 gingen de eerste zaadjes de grond in.  En dan gebeurt er van alles, maar je ziet nog niks. In mei, juni explodeerde de boel; er ontstond een bloemenveld, er kwamen bijen in de tuin en de eerste courgettes werden gegeten." 
Inmiddels is de 36 meter lange tuin uitgegroeid tot een hotspot in de buurt; iedereen voelt zich er welkom. Van ouders met jonge kinderen tot Poolse jongeren uit de buurt, en er komen steeds meer mensen bij. "De tuin doet echt iets goeds voor de buurt, er is veel meer sociale interactie. Er zijn zelfs twee gezinnen die hun verhuisplannen hebben gecanceld door de komst van de tuin."

" Nu is het tijd voor de mus."

Het beheer van de tuin doet de buurt samen. Maar er is ook een stuurgroep die de regie heeft. De Valkenbosgaarde gaat op korte termijn uitbreiden en Ingrid en de stuurgroep zijn druk bezig met het maken van plannen. Plannen waar ook de Haagse huismus blij van wordt. 
" Via Duurzaam Den Haag hoorden we van de moeilijke omstandigheden voor de Haagse huismus. Maar ook dat er een kolonie vlakbij woont. We willen de gaarde nu  zo gaan inrichten dat de mus hier graag komt en de kolonie kan uitbreiden. Ook hier konden we weer rekenen op positieve reacties van de buurt. Samen hebben we een plan bedacht: er komen nestkasten aan de gevels aan de overkant van de Valkenboskade en we plaatsen mooie heggen waar mussen kunnen schuilen en waaronder ze zandbaden kunnen nemen. Samen met Duurzaam Den Haag zorgen we voor geschikt en voldoende voer. Een buurtbewoner neemt dit voer in beheer en zal de mussen regelmatig voeren.  In de eerste plannen hebben we met speciaal bloemenzaad gezorgd voor meer bijen in de tuin,  nu is het tijd voor de mus om een plekje bij ons te vinden. " 

Maak je tuin of buurt ook huismusproof

Het gaat al jaren slecht met de huismus. De vogel is beschermd onder de Wet Natuurbescherming. De redenen voor achteruitgang zijn complex. Dit kan liggen aan een gebrek aan voedsel, tekort aan schuilplekken, beperkt zand om in te badderen, te weinig drinkwater en een gebrek aan woonruimte onder dakpannen. In 2014 is de gemeente gestart met onderzoek naar de verspreiding van huismussen in Den Haag, vrijwilligers hebben flink meegeholpen. Uiteindelijk is in 2016 het project “Help de Haagse Huismus” in het leven geroepen. De gemeente Den Haag wil samen met haar partners Duurzaam Den Haag en de Haagse Vogelbescherming bewoners oproepen de leefomgeving van de huismus te verbeteren.

Wil jij de huismus ook helpen?
Maak dan je tuin of buurt  huismusproof. Wil je weten hoe? Kijk op  Duurzaamdenhaag.nl 
 

Cookie-instellingen