Maar liefst 1.000 bewoners, buurtinitiatieven en scholen in onze stad hebben bijna 60.000 tegels weggehaald voor de aanleg van de geveltuinen, achtertuinen en groene schoolpleinen. Tijdens het NK Tegelwippen, van 21 maart tot 30 oktober, zijn zo’n 250 vergroeningsacties geweest.
Een van die bewoners is Greet van Vliet. Ze woont al 49 jaar in Schilderswijk-Noord en hoorde van buurtgenoten de wens voor meer groen. Samen met het buurtteam organiseerde ze een geveltuinenactie in 4 straten. Er werden 121 tegels gewipt; er kwam 11 vierkante meter groen bij. “Groen is gezellig en het fleurt de wijk op. Meer groen laat zien dat het hier ook positief is”, aldus Greet na haar actie.
Ook bewoner Eva van der Laan hield met 15 andere gezinnen in het Geuzenkwartier een geveltuinenactie en leverde meer dan 200 tegels om. “De tuintjes maken de straat nog gezelliger en je leert je buren kennen”, zei Eva toen. Een groot succes was de grote Operatie Steenbreekactie in Tuincentrum Ockenburgh. Ruim 80 bewoners ruilden 1.675 tegels in voor planten.
Natuurlijk schoolplein
Ook scholen deden mee aan het NK Tegelwippen en legden groene schoolpleinen aan. Een daarvan is de Bavinckschool in de Bomenbuurt. “Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daar hoort ook een groen schoolplein bij”, zegt leerkracht en initiatiefnemer Cedy Amersfoort.
Leerlingen, ouders en medewerkers wipten 3.500 tegels van het voor- en achterplein. Ze kregen er een schoolplein voor terug met planten die van nature voorkomen in onze regio. “We zijn heel erg blij met het resultaat, een natuurlijk schoolplein past in deze tijd van klimaatverandering. We merken dat onze leerlingen op het groene plein veel meer bewegen, zich niet meer vervelen en minder ruzies hebben”, zegt Cedy.
Westlandseplein
Ook gemeente Den Haag heeft heel veel tegels gewipt. Een paar voorbeelden. Met de vergroening van het Westlandseplein in Transvaal ging een langgekoesterde wens van bewoners in vervulling. Op het plein zijn 11.386 tegels (1.035 vierkante meter) vervangen voor gras, sierhagen en vaste planten.
Ook bewoners van de Ruychrocklaan in Benoordenhout hebben er 2.866 vierkante meter groen bij, goed voor 31.000 gewipte tegels. Hierdoor staan de straatbomen niet langer in de verharding maar in grote groene vakken. En in de Boekhorststraat in Centrum werden 1.884 tegels gewipt en kwam er 168 vierkante meter groen bij in de vorm van 18 plantenvakken met vaste planten en bomen.
Groener en mooier
“Den Haag is weer groener en mooier geworden dankzij de inspanning van bewoners, scholen en wijkorganisaties. En ook de gemeente heeft weer veel tegels omgezet in groen in de openbare ruimte. Daar gaan we de komende jaren met veel energie mee door”, zegt Robert Barker, wethouder Buitenruimte, Dierenwelzijn, Milieu.
“Fantastisch om te zien dat elk jaar opnieuw weer heel veel bewoners, scholen en ondernemers enthousiast aan de slag gaan om stenen voor planten te vervangen en de stad vergroenen. Dat werkt aanstekelijk, en we zijn nog lang niet klaar!”, zegt Joris Wijsmuller, directeur van Duurzaam Den Haag, organisator van Steenbreek-acties.
Verder met vergroenen
De stad gaat door met vergroenen, vooral in versteende wijken als Schilderswijk, Transvaal en Stationsbuurt. Daar is veel extra geld voor uitgetrokken. Meer groen is nodig om drukker wordende steden voor te bereiden op een veranderend klimaat. Groen maakt de stad fijn om in te leven, geeft koelte en schaduw, helpt regenwater afvoeren én is goed voor insecten en vogels.
NK Tegelwippen 2024
Bij de vijfde editie van het NK Tegelwippen van 21 maart tot en met eind oktober zijn in 2024 in totaal meer dan 5,5 miljoen tegels vervangen door groen in Nederland. Dat zijn ruim 100 voetbalvelden aan groen erbij. Een recordaantal van 199 gemeenten deed aan de wedstrijd mee.
Den Haag werd vierde in absolute aantallen en verwijderde 249.402 tegels en eindigde op plek 12 voor het aantal tegels per 1.000 inwoners. Gemeente Venlo verwijderde 414.395 tegels en wint daarmee de Gouden Tegel. Daarnaast heeft Venlo per 1.000 inwoners de meeste tegels gewipt van Nederland, daarom wint Venlo ook de Gouden Schep.
Doe ook mee!
Operatie Steenbreek en het ludieke NK Tegelwippen starten weer in het voorjaar. Met Operatie Steenbreek wordt Den Haag dankzij de inzet van bewoners en stichting Duurzaam Den Haag al jaren groener gemaakt door straatstenen weg te halen uit tuinen, pleinen en straten. In verband met de winterstop is het momenteel niet mogelijk om stenen om te ruilen. Operatie Steenbreek begint volgend jaar weer in maart. Kijk hier voor meer informatie.
Lees ook:
Vraag gratis bloemzaden aan voor een boomtuintje in jouw straat
Onderzoek: 'Geveltuinen goed voor bijen en andere insecten in de stad’
Bewoner Greet (78) regelt geveltuintjes voor Schilderswijk-Noord
Leerlingen trappen NK Tegelwippen 2024 af met geveltuin van 50 meter
Zo maken we Den Haag samen koeler en groener
Haags actieprogramma om versteende wijken te vergroenen
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden