Bewoner Greet (78) regelt geveltuintjes voor Schilderswijk-Noord

22-05-2024

Den Haag is goed op stoom met het wippen van tegels. In de afgelopen twee maanden zijn ruim 16.000 tegels vervangen voor planten. Ook in Schilderswijk-Noord leggen bewoners geveltuinen aan. Een initiatief van de 78-jarige strijdlustige bewoner Greet van Vliet. “Eindelijk is het groen en mooi hier.”

Blije gezichten aan het einde van de geveltuinenactie op de Koningstraat, Wellingtonstraat, Waterloostraat en de Westerbergstraat. De 78-jarige bewoner Greet en haar buurtgenoten kijken met voldoening terug op afgelopen zaterdag 18 mei toen in vier straten tegelijk geveltuinen werden aangelegd. Er kwam elf vierkante meter groen bij, dankzij de strijdlustige Greet. “Ik blijf tot mijn honderdste knokken voor mijn wijk!”

Greet: "Je hebt altijd hulp en mensen nodig, anders lukt het niet."

Wens voor meer groen
Greet woont al 48 jaar in de Koningsstraat, zet zich in voor de wijk en praat veel met bewoners. Ze hoorde om haar heen de wens voor meer groen. Samen met de opbouwwerker verzamelde ze een lijst van geïnteresseerden. Die nam ze mee naar het maandelijks overleg van de bewonersorganisatie, waar Duurzaam Den Haag ook aanwezig was. “Zo is het balletje gaan rollen. In je eentje kan je het nooit doen, je hebt altijd hulp en mensen nodig, anders lukt het niet”, zegt Greet. 

Greet (rechts) krijgt hulp bij de aanleg van de geveltuinen in Schilderswijk-Noord.

Groen fleurt de wijk op 
Zelf woont Greet op een hoog. Haar balkon staat vol met bloemen. “Ik krijg veel complimenten over mijn vrolijke balkon, maar het mag in onze straten ook veel groener dan het was. Groen is gezellig en het fleurt de wijk op. Meer groen laat zien dat het hier ook positief is. Ik hoop dat alle buurtbewoners onze actie hebben gezien en enthousiast zijn om ook bij te dragen aan de buurt. Dat is de bedoeling. Steen voor steen komt onze wijk positiever op de kaart.”

Bewoners zijn blij met het groen in hun straat. "Groen is gezellig en het fleurt de wijk op."

Hulp krijgen bij de aanleg
Een geveltuin aanleggen is niet veel werk, maar je moet er wel iets voor doen. Zeker als je slecht ter been of al wat ouder bent, zoals een aantal bewoners in de buurt, is het heel welkom als je hulp krijgt. Die extra handen kwamen van vrijwilligers van Stichting Present en het Buurtteam Ho(e)fkade van Duurzaam Den Haag dat bestaat uit bewoners uit Schilderswijk-Noord die zich inzetten voor een schone, groene en gezellige buurt. 

Vrijwilligers helpen buurtgenoten met de aanleg van geveltuinen.

Groen verbindt de buurt
Volgens Marleen van het Buurtteam verbindt groen mensen met elkaar. “Het samen aanleggen is verbindend en doordat bewoners de tuintjes zelf verzorgen, komen mensen elkaar tegen op straat en leren ze elkaar kennen. Hopelijk zorgt dat er ook voor dat andere buurtgenoten beter voor de straat zorgen en het zwerfafval afneemt’, aldus Marleen. De groenbeheerder van gemeente Den Haag zorgde voor planten. Financieel droegen Jumbo Holland Spoor via de actie ‘Betere Buurt’ en HaagWonen bij. 

Bewoners krijgen hulp van vrijwilligers van Stichting Present en het Buurtteam Ho(e)fkade van Duurzaam Den Haag.

Lekker bezig!
De 121 gewipte tegels van Schilderswijk-Noord tellen mee voor het NK Tegelwippen, waar Den Haag aan meedoet. Sinds de start van het NK Tegelwippen op 21 maart zijn ruim 16.000 tegels vervangen voor planten en hebben ongeveer 400 mensen meegedaan. “Het gaat heel hard en beter en sneller dan vorig jaar”, zegt Edwin Cornelisse van Duurzaam Den Haag. “Geveltuinen aanleggen werkt aanstekelijk. Bewoners maken elkaar enthousiast.”

Wil je ook een geveltuin?
Kan jouw straat ook meer groen gebruiken? Doe mee en lever jouw tegels in voor gratis planten. Organiseer een actie bijvoorbeeld met je straat via Duurzaam Den Haag. Je kunt ook gewoon zelf aan de slag en tegels inruilen tegen gratis plantjes. Kijk op de website van Operatie Steenbreek | Duurzaam Den Haag hoe dat werkt. Maak jij Den Haag weer kampioen NK Tegelwippen? Geef het aantal gewipte tegels door op via de site van het NK Tegelwippen

 
Alle vrijwilligers met de bewoners van Schilderswijk-Noord. 


Foto's: Arnaud Roelofsz

Lees ook: 
Leerlingen trappen NK Tegelwippen 2024 af met geveltuin van 50 meter
Haags actieprogramma om versteende wijken te vergroenen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen