Koolmees weer op 1? Doe mee met Tuinvogeltelling!

25-01-2024

Hoeveel tuinvogels telt onze stad? Meten is weten. Doe op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 januari mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Dankzij de telling weten we hoe het met de vogels in Den Haag gaat en kunnen we ze beter helpen en beschermen. Wordt de koolmees weer het meest geteld?

Tuinvogels tellen is leuk om te doen (kost een half uurtje!) en is vooral heel nuttig. Vogels zijn een goede graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. “Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen en dus met de stad”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn van gemeente Den Haag.

Beter helpen
Als we weten hoe de vogels zich in onze tuinen ontwikkelen, kunnen we ze beter helpen en beschermen. Door elk jaar te tellen, zien de kenners veranderingen. Als er veel minder van een bepaalde soort wordt geteld, gaat er misschien wel een ziekte rond of is er iets mis zijn met de voedselvoorziening.

Zo doe je mee!
’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. Er is een Top-25 met tuinvogels met plaatjes om ze te herkennen. Op deze site lees je hoe de Nationale Tuinvogeltelling werkt.

Kom tellen op de stadsboerderijen
De Haagse stadsboerderijen organiseren telmomenten op en rond de stadsboerderijen. Kom je ook? Kijk hier voor de agenda.

 


Kraamkamers
Voor vogels in de stad is het vaak lastig om rust te vinden. Om ze daarbij te helpen heeft Den Haag veertien vogelrustgebieden. Dit zijn kraamkamers in het broedseizoen en logeerplekken voor wintergasten of trekvogels. Als bewoner kun je vogels helpen door je tuin of balkon vogelvriendelijk te maken.

Haagse Top-10

In 2023 deden in Den Haag 1.972 mensen mee met de Nationale Tuinvogeltelling en telden 23.678 tuinvogels. De koolmees werd het meest geteld, gevolgd door kauw en de houtduif. Onderaan de Haagse Top-10 staat de huismus, terwijl die landelijk juist het meest geteld is. In heel Nederland deden 2.029.304 mensen mee en telden 139.943 tuinvogels. 

Lees ook:
Meer rust voor vogels? Zo doen we dat!
Help jij het tekort aan woonruimte bij vogels oplossen?
Hoe maak ik... een vogelvriendelijke tuin/balkon?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen