Drie bomen geplant van verjaardagsgeld Monica in Scheveningse Bos

15-02-2024

Wat geef je een jarige vriendin die tevreden is met wat ze heeft? Dan moet je iets anders verzinnen. De Haagse Monica werd 75 jaar en kreeg van al haar vriendinnen een bijdrage voor drie bomen. De lindes zijn onlangs geplant in het Scheveningse Bos, langs de Waterpartij. "Ik wandel er graag langs."

Monica is altijd buiten en regelmatig te vinden in het Scheveningse Bos, Meijendel en Clingendael. Ze houdt van onze groene stad. “Toen mijn vriendinnen vroegen wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben, wist ik het niet zo goed. Samen met mijn vriendinnen Joseline en Daisy bedachten we een gezamenlijk cadeau: Waarom geen boom?"

Laaiend enthousiast
Joseline en Daisy schreven een brief aan de 45 genodigden van het feest om het idee van de boom uit de doeken te doen. “Daar werd laaiend enthousiast op gereageerd en er werd zo loyaal geschonken dat we veel meer dan één boom konden kopen. Na de aanschaf van drie bomen, heeft Monica het resterende bedrag aan de Haagse natuurorganisatie AVN geschonken”, vertelt Joseline.

De vriendinnen namen via AVN contact op met Michel van de afdeling groenbeleid van gemeente Den Haag. Hij vond het meteen een mooi idee en maakte het plan mogelijk. “Op zijn advies zijn er zomerlindes gekocht. Dit is een inheemse boom die goed is voor insecten en waarvan de bladeren als voeding dienen voor de eeuwenoude eik die vlakbij staat. Ook koos Michel de plek uit, langs de Duinweg aan de Waterpartij. Prachtig!”, zegt Joseline.

Iedereen kan ervan genieten
De jarige Monica is er heel blij mee. “Die bomen zijn iets waar iedereen van kan genieten. Ik vind het vooral mooi dat je als bewoner van de stad kan bijdragen aan groenere stad. Zonder hulp van de gemeente hadden we dit plan niet kunnen uitvoeren. Daar ben ik dankbaar voor.

Michel juicht het idee toe en vindt het leuk dat hij het mogelijk heeft kunnen maken. “Ik wil wel benadrukken dat bewoners geen rechten kunnen ontlenen aan de bomen die worden geplant. Het is niet hun eigendom. We plaatsen er ook geen naambordjes bij. Wel worden de bomen geplant op een plek waar we ze echt oud kunnen en mogen worden.”

Monica (met muts) bij een van de bomen met haar vriendinnen, echtgenoot en de medewerkers van het groenbedrijf. 

Mocht je ook jouw verjaardagsgeld willen besteden aan een boom, dan kun je voor de mogelijkheden mailen met groenbeleid@denhaag.nl

Foto's: Jurriaan Brobbel

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen