Haagse leerlingen planten bomen op Boomfeestdag

15-11-2023

Leerlingen van basisschool Het Lichtbaken in Loosduinen hebben op Boomfeestdag bomen geplant. In de bomenles van Natuur- en Milieueducatie kwamen ze tot een Fantastisch Boomadvies. De leerlingen bepalen welke boomsoort wordt geplant en op welke plek. “Ik wens dat het goed komt met de aarde."

De leerlingen van groep 8 zijn na het lesprogramma De Fantastische Boom Inspecteur van Natuur- en Milieueducatie (NMe) echte adviseurs. “Mijn leerlingen weten nu wat bomen doen en wat ze betekenen tegen klimaatverandering”, zegt juf Manon. “Als je de natuur wil beschermen, is het handig dat je weet wat je beschermt en dat er verschillende bomen zijn”, zegt Olle die met Linda en Marloes voor NMe de les verzorgde.

"Als je de natuur wil beschermen, is het handig dat je weet wat je beschermt en dat er verschillende bomen zijn”, zegt Olle van NMe.

Vogels eten de kersen
Op advies van de leerlingen plant gemeente Den Haag op Boomfeestdag twee bomen. In de klas presenteren ze eerst hun adviezen, in het bijzijn van wethouder Robert Barker van buitenruimte, dierenwelzijn en milieu en stadsdeeldirecteur Corinne den Heijer van Loosduinen.

De eerste boom, een vogelkers, is gekozen door Chelsea, Chayenne en Jackie omdat ‘mensen heel blij worden van de boom’. “De boom geeft witte bloemetjes in het voorjaar en vogels kunnen van de kersen eten”, zeggen ze. De tweede is een amberboom. “Die houdt de wind tegen en geeft in de herfst mooie kleuren. Hij staat graag in vochtige grond en in de zon”, luidt het advies van Leo, Faniël, Julian en Nayel.

Wenshoutjes worden meegeplant, zodat ‘niet alleen de boom maar ook de wensen groeien’.

Wenshoutjes
Voordat de bomen de grond ingaan, maken de leerlingen wenshoutjes. Die worden meegeplant, zodat ‘niet alleen de boom maar ook jullie wensen groeien’. Terwijl Barend, Jackie en Ayisha wensen dat de bomen mooi groot worden, hoopt Daisy ‘dat alles goed komt met de aarde’. “Ik maak me zorgen over het klimaat en ben blij dat we nu bomen planten”, zegt ze. 

Dan is het tijd voor hét moment van de dag. De zon komt door en bij het grasveld naast school staan de bomen al in een gat. Eerst de wenshoutjes erin. Dan de aarde. Trots scheppen de leerlingen, samen met de wethouder en stadsdeeldirecteur, aarde in de gaten. “Groeien maar!”, roept een van de kinderen.

Wethouder Robert Barker plant samen met leerlingen bomen op Boomfeestdag.

Bomen voor mens en dier
Wethouder Robert Barker is blij met het initiatief. “Het is heel belangrijk dat we bomen planten en dat er meer groen komt in de stad. Bomen zijn niet alleen leef- en voedselgebieden voor insecten en vogels, ook voor ons zijn bomen onmisbaar. Ze geven schaduw en koelte in de zomer en zorgen dat het regenwater makkelijk de grond in kan lopen. Vandaag maken we kinderen bewust van de waarde van bomen. Door ze mee te laten denken, leren ze hoe belangrijk bomen zijn voor mens en dier.”

Op Nationale Boomfeestdag worden door heel Nederland bomen geplant. Het is een traditie die teruggaat naar 1957, toen de eerste officiële landelijke Boomplantdag werd georganiseerd. Er deden toen 1.600 kinderen aan mee. Nu planten jaarlijks ruim 100.000 kinderen meer dan 200.000 bomen en struiken tijdens het Boomfeestdag-plantseizoen.

Lesprogramma: Fantastische Boom Inspecteur
De Fantastische Boom Inspecteur van Natuur- en Milieueducatie is een lesprogramma voor basisscholen. Zij kunnen kiezen uit de volgende vijf lessen van een dagdeel.

  • Onderzoek plaats delict: Leerlingen doen in de schoolomgeving verschillende onderzoekjes met bomen;
  • De boom op tafel: Het lokaal wordt een laboratorium om bomen nader te onderzoeken;
  • Door de bomen het bos weer zien: Leerlingen leggen een database aan in de vorm van een kwartet
  • Spot de beste locatie: Leerlingen worden Fantastische Boom Adviseurs en gaan op zoek naar geschikte plekken om nieuwe bomen te planten.
  • Bomen met belangen: Leerlingen vormen een mening over bomen;

De lessen worden ondersteund door een website waar de filmpjes, handleidingen en geluidsfragmenten te vinden zijn.

 


Foto’s Jurriaan Brobbel

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen