Ondernemer: 'Dankzij groen dak geen herrie meer'

14-12-2023

Subsidie voor planten, groene daken en regentonnen. Wat kun je ermee? De Haagse ondernemer Robin Sip legde met subsidie een groen dak van 140 m2 aan op zijn bedrijfspand. Het dak draagt bij aan een fijne stad en helpt bij de gevolgen van klimaatverandering. En wat heeft hij er zelf aan?

In Den Haag en andere steden is ruimte schaars. Daarom zoeken we het hogerop, want op daken van bewoners, ondernemers, verhuurders en woningbouwcorporaties, vastgoedbeheerders en -eigenaren is er ruimte genoeg. Zo’n zeventien vierkante kilometer - zeventien keer het Zuiderpark!- kunnen we slim gebruiken voor de aanleg van een groen dak en/of zonnepalen.

Niet de meest gangbare reden
Een van die ondernemers is Robin, eigenaar van Mirage3D Studio’s dat onder meer internationale producties en 360 graden films produceert. Voor de opnames gebruiken zij een green screen studio. Vorig jaar legde hij een groen dak aan, met misschien niet de meest gangbare reden: isolatie. “Ons pand ligt langs de treinrails. Van binnen kunnen we niet isoleren, dus zijn we naar andere opties gaan kijken”, vertelt hij.

Kabaal van de regen
Hij kwam uit bij een groen dak. “Het heeft een isolerende werking van tien decibel. En daarnaast, wat ik mij destijds niet realiseerde, werkt het als een spons bij een flinke regenbui. Normaal was het een enorm kabaal in de studio als het regende en dat is nu niet meer zo. Hierdoor hoeven we geen filmshoots meer stil te leggen. 

En het dak levert hem nog meer voordelen op. “Dankzij de isolerende werking is de studio ook een stuk koeler. In de zomer was het 32 graden buiten. Dan loop je de studio in en is het binnen toch een stuk koeler.”

Behalve geluidsisolatie geeft het groene dak in de zomer verkoeling.

Qua onderhoud valt het groene dak hem mee. “Twee keer per jaar bemesten we het. Dat is vijftien minuten werk. Verder halen we er wel eens wat onkruid uit. Dat doen we als pauze met het team. Dan gaan we met z’n allen het dak op", vertelt Robin, die subsidie aanvroeg bij de gemeente. Dat ging overigens vrij gemakkelijk. "We moesten offerte en eindfactuur tonen en natuurlijk een aanvraagformulier invullen. Dat kostte niet veel tijd.”

Fijne stad
Hoe meer groene daken hoe beter. Groene daken dragen bij aan een fijne stad en helpen bij de gevolgen van klimaatverandering, zoals meer hevige regens en warmere zomers. Groene daken vangen regenwater op en zorgen voor koelte; het kan onder het dak wel tot vijf tot acht graden schelen. Naast een groen dak zijn er nog meer mogelijkheden op het dak. Denk aan zonnepanelen, recreatie of sport. “We kunnen als ondernemers de stad nog een stukje mooier maken door ons dak te vergoenen."

Wil jij ook subsidie?

Wil je een groen dak, een regenton of buiten tegels weghalen voor extra planten? Vraag subsidie aan! Alles waarmee je regenwater opvangt voldoet aan de criteria. De subsidie vergoed 50% van de kosten (tot een max van €500 per 1000 liter wateropvang). Je moet minimaal €500 aan subsidie aanvragen. Dit betekent dat je minimaal €1000 aan kosten moet maken.
Je mag ook samen met jouw buren of andere ondernemers uit de buurt een aanvraag indienen om tot deze kosten te komen. Let op: je krijgt alleen subsidie als je pand binnen een van de volgende buurten valt: Schilderbuurt-Noord, Schildersbuurt-West, Zuidwal, Bezuidenhout-Oost, Huygenspark, Rond de Energiecentrale, Duindorp, Scheveningen badplaats, Belgisch Park en de Archipelbuurt. De gemeente heeft voor deze buurten gekozen omdat daar de risico’s voor wateroverlast het grootst zijn.

Kijk hier voor meer informatie over de subsidie.

Kijk hier voor alle veelgestelde vragen over daken

 


Lees ook:
'Groen op het dak is leuk voor beestjes en voor ons

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen