Meer groen in Schilderswijk: 'Planten zijn gezelliger dan steen!'

22-09-2023

“Wil je ook een Marokkaans ei?” vraagt voorzitter Iwan van ST-Ittihaad. “Een goed ontbijt geeft kracht om straks geveltuinen aan te leggen.” In de Buurtkamer in Schilderswijk-West eten bewoners en vrijwilligers samen voordat ze de handen uit de mouwen steken. Ze gaan hun versteende buurt vergroenen.

De dag begint aan de lange tafel van vereniging  Schilderswijk Transvaal Ittihaad (Eenheid in het Arabisch) op de hoek van de ’s Gravenzandelaan en de Hillegondastraat. De ruimte ruikt naar koffie. “Kom zitten! Koffie of muntthee? Neem een gebakken ei met koudgeperste olijfolie! Eet, eet!”

Vrijwilligers van Ittihaad zijn er klaar voor om bewoners te helpen met de aanleg van geveltuintjes.

Bij de voordeur staat werkmateriaal, zoals schoppen, werkhandschoenen, vuilniszakken en opgerolde houten hekjes. De missie is om geveltuinen aan te leggen in de Schilderswijk. Net als Transvaal en Stationsbuurt is dit, ondanks Binnentuin Jacobahof en Buurttuin Zusterstraat, een van de meest versteende wijken van de stad.

Extra bomen planten in de wijk
Bomen en planten maken een wijk prettiger om te leven, zorgen voor schaduw en koelte in de zomer en betere doorstroming van regenwater. De gemeente plant deze winter in de Schilderswijk meer dan vijftig grotere bomen in plantsoenen en parken. De kansenstudie 'Vergroenen in de Schilderswijk', die eind dit jaar klaar is, maakt duidelijk waar nog meer groen kan komen.

Vrijwilligers van Ittihaad helpen bewoners met vergroenen in het versteende Schilderswijk-West.

Zelf een tuintje aanleggen
Ondertussen gaan bewoners aan de slag met tuintjes die ze zelf kunnen aanleggen met hulp van Ittihaad. Het is de tweede keer dat de vereniging een actiedag organiseert. In totaal zijn zo’n eenentwintig tuintjes aangelegd en vijf oude opgeknapt. De belangstelling neemt toe. Er zijn alweer achttien tuintjes aangevraagd.

Enthousiast
“Mensen maken elkaar enthousiast. Nadat ik een geveltuin voor mijn ouders had aangelegd, wilden anderen het ook, maar ze wisten niet hoe of hadden geen hulp. Ik besloot te gaan helpen”, zegt Damla. Lilian, die een paar jaar geleden in haar straat boom- en geveltuintjes aanlegde in ‘pishoekjes’, vond het wat duur worden om planten uit eigen zak te betalen. Ze vroeg subsidie aan en meldde de actie aan bij stichting Duurzaam Den Haag. Voor elke tegel krijg je een gratis plant.

Bewoners van het Westlandseplein leggen geveltuintjes aan.

Kaal en grijs plein vergroenen
Vereniging ST-Ittihaad is langs de deuren gegaan om te vragen wie een geveltuin wil. En de interesse is groot. Vooral in de straten rondom en aan het Westlandseplein. “Dit plein is een doorn in het oog van de wijk. Dit plein had zo niet mogen bestaan. Zoveel steen, zo troosteloos, zo lelijk. Dit plein moet vergroenen", zegt Lilian, terwijl ze een zak aarde tilt.

Bewoonster Sakoenteladebie woont er al 24 jaar en vroeg een geveltuin aan. “Het plein is nooit mooi geweest. Vooral in de winter is het kaal en grijs. Deze geveltuin met prachtige planten brengt wat kleur. Ik ben er heel blij mee!”, lacht ze.

"De geveltuin met prachtige planten brengt wat kleur!”, lacht Sakoenteladebie.

Plein wordt groener
Volgens groenbeheerder Gerrit van de gemeente staat vergroenen van het Westlandseplein ook in de kansenstudie. “We zijn er druk mee bezig. Het plan om het plein te vergroenen leggen we binnenkort voor aan de bewoners. Het zal overigens niet alleen groen worden, want het blijft ook een speel- en ontmoetingsplein.”

Bewoners Suzan, Fatima en haar kleindochter Oumaima wachten er niet op. Ze vroegen een tuintje aan. “Opa heeft een vijgenboom in een pot voor de deur, maar een tuintje met bloemen en planten vindt hij nog mooier”, zegt het meisje. Ruthlyn aan de Wateringsestraat, ooit bloemiste op Curaçao, is blij met de tuin. “Als we hadden geweten dat je zelf een geveltuin mag aanleggen, hadden we dat natuurlijk allang gedaan!”

Veel animo
ST-Ittihaad kreeg voor de actie 560 planten van Duurzaam Den Haag en kocht zo’n 1.200 planten, gereedschap en tuinaarde van subsidie van Fonds1818, Haagwonen en geld van de Gulden Klinker van gemeente Den Haag, die Ittihaad al eerder won. “We kunnen nog voor jaren geveltuinen aanleggen. Er is heel erg veel animo”, zeggen Damla en Lilian.

Geveltuinen samen aanleggen is ook gewoon gezellig.

Zelf een geveltuin aanleggen?
Leg zelf een gevel of boomtuintje aan met deze tips en regels voor gevel- en boomtuintjes.


Ruil plantjes voor tegels op 30 september bij Tuincentrum Ockenburgh
Duurzaam Den Haag organiseert met Tuincentrum Ockenburgh en Hoogheemraadschap Delfland op zaterdag 30 september een Operatie Steenbreek-actie. Lever je tegel in bij Tuincentrum Ockenburgh en je krijgt per tegel een gratis plant. Hiermee doe je mee met het NK Tegelwippen. Den Haag is de afgelopen twee jaar Landelijk kampioen NK Tegelwippen geworden.


Vraag subsidie Klimaatadaptatie aan
Bewoners in de tien meest versteende wijken van de stad kunnen sinds april 2023 financiële steun aanvragen voor de aanleg van een groen dak en de opvang van regenwater door bijvoorbeeld tegels te wippen (tegels eruit, groen erin) of door een regenton te kopen. Kijk hier voor meer informatie over de subsidie Klimaatadaptatie.

 


Wat zijn kansenstudies voor vergroening?
Behalve voor de Schilderwijk maakt de gemeente ook kansenstudies voor vergroening voor andere versteende wijken zoals Groente- en Fruitbuurt, Stationsbuurt, Scheveningen en Duindorp. De kansenstudie Transvaal en kansenstudie Rivierenbuurt zijn inmiddels af. 
In de kansenstudies voor vergroening staat precies op welke plekken in de wijk er bomen en groenvakken bij kunnen komen. De ruimte is beperkt en wordt vaak druk gebruikt, maar uit de studie blijkt dat het toch mogelijk is groen toe te voegen. Er zijn kansen voor extra groen op grotere plekken (waar schetsen voor worden gemaakt) en voor ‘quick-wins’, plekken die direct vergroend kunnen worden. Voordeel van de studie is dat zodra er budget is, de gemeente meteen aan de slag kan om het groen aan te leggen.


Waarom is vergroening nodig?
Op teveel plekken is Den Haag ongezond versteend. Door klimaatverandering krijgt de stad steeds vaker te maken met hitte, wateroverlast en ander extreem weer. Meer bomen en groen bieden verkoeling op warme dagen en zorgen voor minder wateroverlast. Daarnaast levert een groene stad ook directe gezondheidswinst op en is groen goed
voor insecten, vogels en andere dieren.

Op teveel plekken is Den Haag ongezond versteend.

Lees ook:
Transvaal moet en kan groener: plek voor 100 nieuwe bomen
Bewoners willen meer groen; volop kansen voor Scheveningen

Tekst: Merijn van Grieken
Beeld: Arnoud Roelofsz

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen