'Groen op het dak is leuk voor beestjes en voor ons'

05-09-2023

Waar laat je meer groen in de stad? Of zonnepanelen? Juist! Op het dak. Den Haag heeft ruim 17 km2 dakruimte. Volop plek dus voor een groen dak, moestuin of zonnepanelen. Bewoners Perihan en Roeland legden op hun dak een groene oase aan. Laat je inspireren op de eerste editie van Uit je dak!

Elke stad heeft gebrek aan ruimte. Dat is in Den Haag niet anders. Maar op daken is er ruimte in overvloed. Het Programma Daken van gemeente Den Haag wil die 17 vierkante kilometer - dat is 17 keer het Zuiderpark! - aan dakruimte gaan verzilveren. “Dat doen we samen met bewoners, ondernemers, verhuurders, woningbouwcorporaties, vastgoedbeheerders en -eigenaren”, zegt Anouk Montagne, Programmamanager Daken, Nieuwe ruimte in de stad.

Groene oase op het dak
Bewoners Perihan en Roeland uit Bezuidenhout legden een groen dak en zonnepanelen aan. Hun dak werd een groene oase met kruiden en tomaten en kiwiplanten. Dit trekt veel insecten aan. “We houden van bijen, hommels en andere insecten en willen graag op onze manier een steentje bijdragen aan het behoud ervan. Natuurlijk hebben we ook een insectenhotel. Al dat groen is leuk voor de beestjes, maar ook voor ons. Het isoleert, houd de woning koeler, ziet er heel vrolijk uit én het vergroot de opbrengst van de zonnepanelen”, vertelt Perihan op de site van Duurzame stad Den Haag.

Prettig wonen
Ook de VvE van bewoners in de Copernicusstraat koos voor een groen dak. Het dak moest compleet worden vernieuwd en worden voorzien van een dikke isolatielaag. “Dat scheelt op de warmste dagen zo’n acht graden en in de winter hou je de warmte beter vast”, zegt bewoner Martine op Duurzame stad Den Haag.. “Je knapt je huis op om prettig te kunnen wonen, maar toch ook om deze plek blijvend duurzaam en energiezuinig te maken. Het is onze kleine bijdrage aan het oplossen van een groot probleem.”

Er zijn talloze mogelijkheden op daken. Komideeën opdoen bij de eerste editie van Uit je Dak. (Foto: Sander Foederer)

Duurzaam dak
Een duurzaam dak levert draagt bij aan een fijne stad en helpt bij de gevolgen van klimaatverandering. We krijgen meer heftige regenval en warmere zomers. Groene daken vangen regenwater op en zorgen voor koelte; het kan binnen wel tot vijf tot acht graden schelen. Ook kun je daken gebruiken de aanleg van zonnepanelen.

Laat je inspireren bij Uit je Dak
Er zijn talloze mogelijkheden op daken. Kom als inwoner, ondernemer, huis- en vastgoedeigenaren ideeën opdoen bij de eerste editie van Uit je Dak. Met een verrassend en gevarieerd programma trekt de gemeente van 3 oktober t/m 22 oktober de stad in om aandacht te vragen voor slim gebruik van daken. Zo is er een dakmarkt, geven energiecoaches advies op maat, is er een fietstour langs Haagse daken en zijn er bijeenkomsten voor VVE’s. Het volledige programma kun je vinden op www.uitjedak.nl

Waarom een groen dak?
Een groen dak levert....
Meer stadsnatuur op; 
Geeft vogels, vlinders en bijen meer leefruimte;
Beschermt de dakbedekking tegen de zon;
Zorgt voor koelte in huis of (bedrijfs)gebouw (Het scheelt soms wel 5 tot 8 graden!);
Vangt regenwater op;
Mooi groen uitzicht voor jouw buren.

En bijkomend voordeel: Zonnepanelen werken beter op een groen dak.
Meer weten? Kijk eens hier.
Alle vragen over daken kun je hier vinden.


Vraag subsidie Klimaatadaptatie aan
Bewoners in de tien meest versteende wijken van de stad kunnen sinds april 2023 financiële steun aanvragen voor de aanleg van een groen dak en de opvang van regenwater door bijvoorbeeld tegels te wippen (tegels eruit, groen erin) of door een regenton te kopen. Kijk hier voor meer informatie over de subsidie Klimaatadaptatie.

 


Door: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen