Den Haag deelt weer gratis bomen uit!

05-06-2023

Heb je een tuin en mag deze wel wat groener? Vraag een gratis boom aan. Gemeente Den Haag deelt ook dit jaar weer bomen uit. Bewoners, ondernemers, scholen, sportclubs, woningcorporaties en andere organisaties kunnen tot en met 31 juli een gratis boom aanvragen bij stichting Duurzaam Den Haag.

Den Haag deelt met de actie 'Bomen voor Den Haag' al een paar jaar met succes bomen uit voor tuinen, buurt- en volkstuinen. “Ik ben erg blij dat we dit jaar voor de derde keer bomen kunnen uitdelen aan iedereen die de stad wat mooier en groener wil maken. Ik roep vooral bewoners uit wijken met weinig groen en veel steen op om een gratis boom aan te vragen. Want bomen brengen koelte in de zomer en je tuin ziet er meteen mooier uit”, aldus Anne Mulder (wethouder Buitenruimte). 

Mensen kunnen ons eten goed gebruiken
In 2022 vroegen Michel, Peter en Annelies van Buurttuin Moerwijk tien fruitbomen aan. De buurttuin aan de Guntersteinweg heeft als motto ‘Voor elkaar, met elkaar’. "De oogst van de bomen, geven we aan buurtgenoten weg. Je wilt niet weten hoeveel mensen hier in armoede leven. Zij kunnen ons eten goed gebruiken”, zegt Michel. 

Hij is daarom extra blij met de appel-, peren en kersenbomen. “Alles wat we daarvan oogsten, gaat terug naar de wijk. Of we maken er met de kinderen van de buitenschoolse opvang appelmoes of appelflappen van", zegt Michel, die zich al elf jaar met hart en ziel inzet voor de buurttuin. 

De buurttuin aan de Guntersteinweg heeft als motto ‘Voor elkaar, met elkaar’. (Foto: Jurriaan Brobbel)

Extra aandacht voor versteende buurten 
In Den Haag is een aantal wijken erg versteend. Bijvoorbeeld de Schilderswijk, Laakkwartier, Duindorp en de Stationsbuurt. Dat betekent dat er veel huizen staan, veel tegels liggen en weinig groen is. Deze buurten hebben meer last van hitte in de zomer en water van plensbuien in de winter kan minder goed weglopen. Daarom is bomen planten in deze wijken extra belangrijk. 

Joris Wijsmuller, directeur van Duurzaam Den Haag, “Ik ben blij dat we dit jaar weer mensen mogen helpen met het vergroenen van hun tuin, terrein of schoolplein. Dat er dit jaar extra aandacht is voor versteende wijken is heel belangrijk. Juist daar valt heel veel te winnen. Deze actie is er echt voor iedereen. Nu dus ook voor huurders van woningcorporaties. Het is een goede manier om Den Haag te vergroenen.” 

Hoe vraag ik een gratis boom aan? Van 5 juni tot en met 31 juli kun je je aanmelden voor een boom via www.bomenvoordenhaag.nl. Duurzaam Den Haag verwerkt de aanmeldingen. Je krijgt van hen bericht of jouw aanvraag is goedgekeurd. In het najaar (november/ december) wordt de boom bij jou thuis of bij jouw organisatie of bedrijf bezorgd. Je plant de boom daarna zelf. 

De spelregels
Er zijn een paar spelregels waar je bij jouw aanvraag rekening mee moet houden: 
· De actie geldt voor bewoners, scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties uit Den Haag. 
· De boom mag je, met uitzondering van scholen en sportclubs, alleen op privéterrein planten. Denk aan je eigen voor- of achtertuin, volkstuin of gezamenlijke buurt- of binnentuin. · De boom wordt in Den Haag geplant. 
· Je moet voldoende ruimte hebben om een boom te planten zodat hij goed kan groeien 
 Je kunt met meerdere bewoners een aanvraag doen. Tot maximaal 10 bomen per groep. 
· De boom, aarde en een ondersteuningspaal worden bij jou afgeleverd. Je moet de boom zelf planten en verzorgen. 
· We kunnen maximaal 1.500 bomen uitdelen. Bewoners krijgen bij het toewijzen van een gratis boom voorrang op organisaties. Daarnaast gaan bewoners in de versteende wijken zoals Schilderswijk, Transvaalkwartier, Stationsbuurt, Duindorp, Valkenboskwartier, Rivierenbuurt, Laakkwartier en Spoorwijk voor op de rest van de stad. 

 


Waarom delen we bomen uit?
De actie ‘Bomen voor Den Haag’ maakt deel uit van het beleid voor stadsbomen. Bomen in de stad worden steeds belangrijker. De openbare ruimte wordt schaarser, er komen steeds meer mensen bij en het klimaat verandert. Bomen geven schaduw, zuigen regenwater op, dragen bij aan de biodiversiteit en maken het leven in onze stad prettig. Daarom krijgen bomen ruimte om te groeien en planten we samen met bewoners, bedrijven en scholen de komende jaren extra bomen bij. Zo gaan we voor meer 'blad voor de stad’: hoe groter het bladerdak, des te groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven in onze stad.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen