Help jij het tekort aan woonruimte bij vogels oplossen?

03-01-2023

Niet alle vogels zoeken het zonnige zuiden op in de winter. In Den Haag hebben we veel blijvers en komers. En er zijn zelfs vogels die nu al op zoek gaan naar een broedplaats. De winter is dus dé tijd om nestkasten in je tuin of op je balkon te hangen. Help jij onze vogels de winter door?

In de Haagse winters zijn er blijvers en vogels die vanuit het hoge noorden bij ons overwinteren. We krijgen bijvoorbeeld vogels uit Scandinavië, zoals veel lijsterachtigen, roodborstjes en de gele kwikstaart. En we weten van mussen dat ze nu al op zoek willen naar een goed broedplekje.

De natuurlijke nestmogelijkheden zijn voor een groot aantal vogels sterk afgenomen. Alle gaten en kieren in onze huizen moeten dicht en veel tuinen worden helaas rigoureus gesnoeid. Zo ontstaat er een ernstig woonruimtetekort bij vogels. Daarom heeft de Haagse Vogelbescherming bijna twintig verschillende nestkasten ontwikkeld.

Eigen wensen
Iedere vogel heeft zijn eigen wensen. Dat komt door hun eigen geboorteplek en de bouw van de vogel. Zo zijn er nestkasten voor onder meer mussen, kwikstaartjes, koolmeesjes, valken, spechten, spreeuwen. Een kauw heeft een grotere opening nodig dan een halsbandparkiet. En een gierzwaluw zoekt weer meer naar smalle spleten. Vogels zoeken altijd naar een opening die voor de soort geschikt is. Veilig en beschut. Vogels willen vooral rust en niet gestoord worden tijdens het broeden.

De Haagse Vogelbescherming beheert een aantal vogelrustgebieden in Den Haag en regio. Deze rustgebieden zijn de kraamkamers voor vogels, van waaruit ze zich verspreiden. Uit observarties in deze en andere gebieden blijkt dat jonge vogels leren van hun ouders. Ze vliegen heel lang met hen mee en kiezen dan een vergelijkbaar broedplekje uit. Vogels die in een nestkast zijn geboren, zullen zelf ook weer een nestkast opzoeken.

Ideale slaapplekken
Nestkasten zijn het hele jaar door ook ideale slaapplekken. Dus nu is dé tijd om een nestkast op te hangen. Daarnaast kun je in je tuin of op het balkon ook nestplekken creëren. Door in je tuin hagen te laten staan en meer struiken en klimop te planten. Op het balkon kun je met plantenbakken werken. Alle beetjes helpen. Zo help je de vogels en krijg je meer natuur rondom je huis.

Meer weten?
Wil je meer weten over de Haagse Vogelbescherming? Kijk dan eens op hun website of volg ze op Facebook. Hier vind je ook meer informatie over de verschillende nestkasten en hoe je deze kunt bestellen. Op de website staan ook tips voor het ophangen van de kasten en lees je meer over het bijvoeren van vogels.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen