Den Haag wint (weer) het NK Tegelwippen, weer meer groen erbij!

08-11-2022

Den Haag is weer kampioen NK Tegelwippen en wint de Gouden Tegel. Net als vorig jaar wipte Den Haag de meeste tegels van Nederland: 307.178 tegels maakten plaats voor planten. Daarmee laten we 134 gemeenten achter ons. Hoe doen we dat? En hoe zorgen we voor winst volgend jaar?

In de afgelopen zeven maanden zijn in de 135 deelnemende gemeenten meer dan 2,8 miljoen tegels vervangen voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Er is ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Den Haag heeft de meeste straatstenen gewipt en is daarmee kampioen!

Eigen buurt groener maken
Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van opgeknapte parkeerplaatsen tot buurtprojecten heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. “Den Haag heeft de Gouden Tegel weer gewonnen omdat er ontzettend veel bewoners zijn die zich inzetten voor het groener maken van hun eigen buurt. En Den Haag pakt zoveel mogelijk kansen om ook stenen uit straten en pleinen te halen en groener te maken”, zegt een trotse wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie.

Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag noemt de eerste prijs een fantastisch resultaat. "Den Haag is voor de tweede keer op rij de trotse winnaar met dank aan al die geweldige bewoners die zich inzetten voor hun buurt. Zo werken zij via Operatie Steenbreek aan het vergroenen van de stad en hebben maar liefst duizenden tegels gewipt! Deze prijs is voor iedereen die in actie kwam voor meer groen."

"Samen met 25 buren hebben we langs onze huizen geveltuintjes aangelegd", zegt bewoner Paulien. (Foto: Joris den Blaauwen) 


Geveltuinen aanleggen
Een van die bewoners is Paulien Hesselink van het Esperantoplein, waar de Gouden Tegel werd uitgereikt. Het voormalige gemeentelijke industrieterrein in het Energiekwartier was een parkeer- en bouwterrein. De gemeente maakte er een vergroende ontmoetingsplek van. De rest van het plein volgt nog.

“We wilden graag nog meer groen in de buurt. Samen met 25 buren hebben we langs onze huizen geveltuintjes aangelegd. Met weinig moeite heb je veel groen. Alle beetjes helpen”, zegt Paulien. Dankzij de geveltuinactie zijn 750 tegels vervangen voor planten, mede dankzij de samenwerking met de gemeente, stadsdeel Segbroek. Paulien wil nu graag groene daken aanleggen op de schuurtjes in de achtertuinen.

Het Esperantoplein was een parkeer- en bouwterrein en is nu een vergroende buurtontmoetingsplek. (Foto: Arno Lammers)


Er zijn voorbeelden te over. Zo werden de meeste geveltuinen in stadsdeel Segbroek aangelegd. Zo wipte een VvE aan de Van Merlenstraat 2.000 tegels om groen op het oude schoolplein aan te leggen; wipte kunstenaarscollectief WXD4 aan het Willem Dreespark 835 tegels voor planten op een voormalig parkeerterrein en leverde de samenwerking van Tuincentrum Ockenburgh met Hoogheemraadschap Delfland en Duurzaam Den Haag 1.575 gewipte tegels op van 48 bewoners.

Groene pleinen
Ook de gemeente deed een flinke duit in het zakje. Het merendeel van de gewipte tegels van het NK Tegelwippen zijn afkomstig van vergroeningsprojecten in de openbare ruimte zoals pleinen, wegen, bermen en trambanen. Een van de pleinen die is vergroend is het versteende Oltmansplein in Laak. Er is 350 vierkante meter meer groen bijgekomen, goed voor 3.850 tegels.

“We hebben mooie bloemenmatten aangelegd, bomen nieuwe grond gegeven zodat ze beter kunnen groeien en gezorgd dat regenwater beter de bodem in kan. Het plein oogt mooier dan het was en wordt weer gebruikt door de naastgelegen school en ouders met kinderen”, zegt groenbeheerder Michel Peyrer.

Het versteende Oltmansplein in Laak kreeg 350 vierkante meter meer groen (Foto: Michel Peyrer)

Groene trambanen
Ook meer dan 14.500 vierkante meter tussen en langs Haagse trambanen is vergroend. Dat zijn zo’n 160.000 tegels. Aan de Erasmusweg, Escamplaan en Zuidwoldestraat bijvoorbeeld is het groffe grind tussen de rails vervangen voor gras. Dat ziet er niet alleen mooier uit, het regenwater verdwijnt sneller de grond in, het wordt iets minder heet in de zomer en het gras dempt ook nog eens geluid. 

Het NK Tegelwippen, dat voor het derde jaar werd georganiseerd, bewijst dat het niet alleen een ludieke strijd is, maar ook daadwerkelijk vergroening oplevert. Grote vraag is natuurlijk hoe Den Haag volgend jaar weer kan winnen. De winst smaakt naar meer en dat kan ook, is de overtuiging van wethouder Arjen Kapteijns.

Aan de top blijven
“Den Haag is een van de meest versteende steden van Nederland. Daarom is het voor ons ook zo’n belangrijke actie om aan mee te doen. Vergroenen staat hoog op het prioriteitenlijstje van de nieuwe coalitie en het blijft nodig om bij elke mogelijkheid die er is te kijken hoe we maximaal kunnen vergroenen. Het is keihard nodig want in versteende wijken wordt hittestress en wateroverlast steeds pregnanter”, aldus Kapteijns. “We willen natuurlijk aan de top blijven en willen hier volgend jaar weer staan.”

Stukje groener maken
Volgens de organisatie van het NK is het ‘mooi om te zien dat mensen heel fanatiek worden en ondertussen hun directe leefomgeving zoveel fijner maken’. “Met het NK Tegelwippen willen we iedereen enthousiasmeren om Nederland een stukje groener te maken en dat is ook dit jaar gelukt! Maar er valt nog genoeg te doen, dus volgend jaar zijn we weer terug”, zegt Eva Braaksma, initiatiefnemer van het NK Tegelwippen.

Waarom is tegelwippen nodig?
In onze steden is tot 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat. Ook blijkt de bijna de helft van de tuinen van Nederlanders versteend. Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie. Groen in onze nabije leefomgeving is van grote maatschappelijke en economische waarde.

Wil je volgend jaar ook meedoen?
Operatie Steenbreek en het NK Tegelwippen starten weer in het voorjaar. Met Operatie Steenbreek wordt Den Haag dankzij de inzet van bewoners en stichting Duurzaam Den Haag al jaren groener gemaakt door straatstenen weg te halen uit tuinen, pleinen en straten. Deze stenen worden ingeruild voor gratis planten. In verband met de winter is het momenteel niet mogelijk om stenen om te ruilen. Operatie Steenbreek begint volgend jaar weer in maart. Kijk hier voor meer informatie. 

Het NK Tegelwippen is online te volgen via:
nk-tegelwippen.nl
instagram.com/nktegelwippen
facebook.com/nktegelwippen
twitter.com/tegelwippen

 


Tekst: Merijn van Grieken
Hoofdfoto: van links naar rechts: bewoner Paulien Hesselink, Arno Lammers van de gemeente, wethouder Arjen Kapteijns met de Gouden Tegel, Edwin Cornelissen van Duurzaam Den Haag, tv-tuinman Lodewijk Hoekstra die de tegel uitreikte en Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag. (Foto: Joris den Blaauwen)


Lees ook: 
Den Haag wint NK tegelwippen 2021
 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen