Bewoners in Zuidwest redden planten van de sloop

25-10-2022

Planten en struiken redden uit tuinen van 48 eengezinswoningen in Steenzicht die gesloopt worden. Bewoners gingen in Zuidwest op roverspad en behouden daarmee het groen. Ze gaven het groen een tweede leven in hun tuin, op balkon, de buurttuin of andere groene initiatieven.

Bewoners van Zuidwest maar ook andere delen van Den Haag en enthousiaste vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag planten en struiken uitgegraven en daarmee het groen gered van de sloop. Veel planten kregen een bestemming in Den Haag. Zo was er een jong stel uit het Zeeheldenkwartier die planten bij elkaar zocht voor een nieuwe geveltuin. Maar ook een moeder en dochter die al voor de aftrap de auto al had volgeladen met camelia’s, hortensia’s, digitalis, munt en een appelboompje. Een oude vijgenboom werd voorzichtig uitgegraven en kreeg zelfs een bestemming in de tuin van de oorspronkelijke bewoner in Zeeland.

Nieuwe bestemming

“Elk jaar gaan in Nederland honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Wij redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming”, zegt stichting Struikroven op hun site.

Groene pareltjes krijgen een tweede leven

Pareltjes

Een Betere Buurt schakelde stichting Struikroven in om te voorkomen dat dit groen op de stort belandt. “Je kon zien dat een aantal voormalige bewoners veel liefde voor hun tuin hadden. Er zaten echt pareltjes tussen. We vonden het zonde om die mooie planten en struiken verloren te laten gaan. Tegelijk geeft de aanblik van de dichtgetimmerde woningen een unheimische sfeer in de wijk. Met deze struikroofactie wilden wij iets terugdoen voor de bewoners in de wijk. Wij vinden het van groot belang voor klimaatadaptatie dat het groen voor de buurt behouden blijft en gratis beschikbaar is. Ook past het bij de manier waarop de woningen gesloopt worden. Hier wordt zo veel mogelijk materiaal voor hergebruik beschikbaar gemaakt”, aldus Irene Sloof van Staedion namens een Betere Buurt.

Nieuwe woningen, binnentuin en daktuin

Steenzicht is, samen met Ruimzicht, een van de eerste projecten waar werkzaamheden beginnen in de grote gebiedsontwikkeling Dreven, Gaarden en Zichten. Daar staan veel woningen die vlak na de oorlog zijn gebouwd. In Steenzicht worden twee gebouwen met woningen gebouwd, een overdekte garage voor auto’s en fietsen en een gezamenlijke binnentuin en daktuin.

De actie Struikroven in Steenzicht is georganiseerd door stichting Struikroven en Een Betere Buurt. Dit is een samenwerking tussen de Haagse woningcorporatie Staedion, gemeente Den Haag en projectontwikkelaar Heijmans.

Fotografie: Jeffrey Grouwstra

Cookie-instellingen