Meer natuur in de buurt door groen dak. Vraag nu subsidie aan!

31-10-2022

Wil je meer groen in jouw buurt, maar is er weinig ruimte? Denk dan eens aan het vergroenen van het dak op jouw huis, schuur of garage. Het najaar is er de ideale periode voor. De plantjes kunnen goed groeien zonder dat extra water nodig is. En: je kunt nu nog tot 31 december 2022 subsidie aanvragen

De subsidie is bedoeld voor particulieren, bedrijven, VvE’s en andere organisaties die hun omgeving groener willen maken. Een groen dak met bloeiende planten en sedum (een soort mos) is een slimme manier om op bestaande ruimtes groen aan te leggen. Volgend jaar is nog niet bekend of en hoe de subsidie wordt toegekend. Weet je al zeker dat je een groen dak wilt, vraag dan nu subsidie aan.

Je vraagt je misschien af waarom je je platte dak zou moeten vergroenen en wat het nut daarvan is. Een groen dak vangt niet alleen water op, het biedt ook voedsel voor bijen, vlinders en vogels. Ook isoleert het in de koude winters en geeft het verkoeling in de warmere zomers. Daarbij draag je met bloeiende planten op je dak een steentje bij aan meer groen en een prettige omgeving in de buurt.

Vlinders streken neer
In de Chasséstraat in het Regentessekwartier legden bewoners sedum aan op de daken van hun uit- en aanbouwen. “We wilden meer natuur in hun buurt, maar die is behoorlijk versteend. Er is weinig ruimte voor groen. Daarom zijn we het dak op gegaan. We zijn blij met het groene uitzicht en al tijdens de aanleg streken vlinders op de vetplantjes neer”, zegt bewoner Erwin Duisdeiker.

In de Chasséstraat legden bewoners sedum aan op de daken van hun uit- en aanbouwen. (foto: Rooftop Revolution)


Erwin is een van de mensen die meedeed aan de actie ‘Samen aan de slag met een groen dak’, waarbij bewoners van zes Haagse wijken zich voor subsidie en gratis begeleiding konden opgeven. Er is bijna een voetbalveld aan nieuw groen op schuurtjes, aan- en uitbouwen en zelfs een rijksmonument aangelegd.

Werk combineren en kosten besparen

Ingrid Vogels van Green2Live begeleidt bewoners in onder andere Bezuidenhout, Belgisch Park en de Bomen-en Bloemenbuurt. “Wij hebben ons speciaal gericht op VvE’s en op gebouwen met grote daken. De respons was boven verwachting groot. Veel VvE’s willen een combinatie van dakrenovatie, een groen dak én zonnepanelen. Dan ben je in een keer klaar met het verduurzamen van je dak. Door het werk te combineren, kun je kosten besparen”, zegt Ingrid.

Ook de bewoners van het rijksmonument De Papaverhof in de Bloemenbuurt deden mee. Ze vergroenen de daken van 59 bergingen. Die krijgen een sedumdak. Ingrid: “Hoe meer groene daken, des te meer mensen op het idee komen om het ook te doen. Buren steken elkaar aan en maken elkaar enthousiast.”

Wil je ook een groen dak?
Er zit nog geld in de subsidiepot van gemeente Den Haag! Kijk op de site van duurzamestad.denhaag.nl voor veelgestelde vragen over groene daken.
Ook kun je advies krijgen over de aanleg van een groen dak. Bijvoorbeeld van een van de Haagse dakcoaches. Dit zijn vrijwilligers die een training hebben gehad over zonnepanelen en groene daken. Vraag een gratis adviesgesprek aan op de website van stichting Duurzaam Den Haag.

 


Hoofdfoto: Rooftop Revolution
Tekst: Merijn van Grieken


Lees ook:
Ga toch het dak op! Aan de slag met een groene daken

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen